Lorupi villa läheb lammutamisele

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Omanik lammutab linnavalitsuse survel Haapsalu ühe omaaegse ilusama puumaja, 2009. aastal pooleldi põlenud Lorupi villa Suur-Lossi 17.

Päästeamet kuulutas maja juba 2015 varisemisohtlikuks ja saatis linnavalitsusele selleteemalise märgukirja. Nüüd ähvardas linnavalitsus majaomanikku 6000eurose sunnirahaga, kui see ohtlikku hoonet ei lammuta.

Maja omaniku Lorup OÜ juht Meelis Kingisepp kinnitas, et maja ootab lammutamine. „Edasi on plaanis ehitada sinna ikka eluhoone. Ei mingit kaubanduskeskust ega kõrghoonet,” ütles ta. Kingisepp vihjas, et viigi äärde võiks tulla maja külaliskorteritega.

Sunniraha mõjus

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on linnavalitsus majaomanikule saatnud mitu märgukirja, mille peale ei ole omanik reageerinud. Viimati tegi linnavalitsus ettekirjutuse koos 6000 euro sunnirahaga tähtajaga 1. juuliks.

See pani majaomaniku tegutsema. „Õnneks on hakanud majaomanik meiega suhtlema,” ütles Vikman.

Omanik esitas lammutusprojekti ja 1. juunil anti ehitusluba hoone lammutuseks. Võeti ka haljastusluba puude mahavõtuks õues. „See töö on juba tehtud,” märkis Vikman.

„Multilift OÜ on küsinud tee sulgemiseks luba, ju läheb lammutamine lahti,” ütles aselinnapea. „Kuna omanik peab lammutajatega juba läbirääkimisi, ei ole me sunniraha rakendanud.”

Majalt on Vikmani sõnul nüüd eemaldatud väärtuslikumad puitdetailid, mille säilitamise kohustus omanikul oli.

„See on linnal teine kord, kus omanikku on ähvardatud sunnirahaga. Esimene kord kasutasime seda Krimmi holmil ja ka seal ei pidanud seda sisse nõudma,” ütles Vikman.

Pikk ajalugu

Suur-Lossi 17 kahekorruseline puumaja ehitati viigi äärde 1871. aastal, Haapsalu kuurortlinna kuldajastu koidikul, kirjutas kunstiakadeemia tudeng Martti Urma 2012 oma restaureerimisteemalises lõputöös, mille tarbeks pildistas ta üles ka maja säilinud väärtuslikud puitdetailid.

Šveitsi stiilis puitmaja iseloomustavad peale saetehnikas puitpitside ka laiad räästad, rõdud ja verandad. „See oli üks rikkalikuma puitdekooriga maju Haapsalus, mis oli säilinud. Kohutavalt kahju on sellest,” ütles Haapsalu linnavalitsuse arengu- ja muinsuskaitsespetsialist Ülla Paras.

Klaasitööstur Johannes Lorup omandas 1940. aastal maja baltisakslastelt. 1995 tagastati maja Johannes Lorupi pärijale Johannes Nõmmikule kohtuotsuse alusel. Kuna arhiividest ei leitud ostulepingut, tehti otsus kaudsete tõendite põhjal.

Pärast tagastamist jäi maja laokile. Augustis 2009 puhkes majas tulekahju. 2015 hoiatas päästeamet linnavalitsust, et hoone on muutunud varisemisohtlikuks.

Meelis Kingisepp ütles, et OÜ Lorup sai maja omanikuks pärast tulekahju ja maja seisis, sest põleng tõmbas varem tehtud plaanidele kriipsu peale.

Fotod: Arvo Tarmula

lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu01 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu02 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu03 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu04 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu05 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu06 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu07 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu08 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu09 lorup suur lossi villa lammutamine haapsalu10

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Kui olla põhimõtte kindel siis tuleks selle maja asemele ehitada täpselt sama fasaadiga elamu !!
Kui tahetakse siis saab linnavalitsus omanikku sundida küll siit küsimus hr.linnapeale “kunagi kui kanditeerisid linnapeaks ja esinesid Veskiviigi sadamas siis lubasid Holmil asuvad vana kalatööstuse varemad ise kivi haaval ära tassida”! Aastad lähevad ja merelt tulijaid võtab vastu Haapsalu nagu Stalingrad pärast teatud sõda.Kuna muutusi ei ole aastate jooksul toimunud siis tekib kahtlus,et Teil hr. Sukles on seal Holmil endal ka käpp sees.

ja ja
6 aastat tagasi

parem liisida rahva raha eest kalleid autosid ja muud jura……

vaesus
6 aastat tagasi

jah,sellised asjad näitavadki,et oleme vaene riik Oleks riigil raha,ostaks hoone,restaureeriks ja oleks vaatamisväärsus missugune….kahju. Sellisel majal anti laguneda……

Olemas
6 aastat tagasi
Reply to  vaesus

Mis Sa arvad ,et mujal maailmas ostab riiki vanu väärikamaid maju kokku ja renoveerib rahva raha eest ? Tule nüüd tagasi maale.