Fotogalerii: promenaadil hulbivad meres laip, hobune, akvaarium

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Kuursaali juures meres on reedest pilku õige omapärased objektid. Vees hulbib näiteks päästeparveks kohandatud laip, millel kaks olendit seilavad, ühest küljest süsimust ja teisest lumivalge luik ja akvaarium hiiglasliku akvaariumikalaga. Suurem infotahvel paljastab, et tegemist on riigigümnaasiumide õpilaste ühisprojektiga „Kunst meres. Mida? Ja!” 

Eestis on üheksa riigigümnaasiumi. Ettevõtmise algataja ja eestvedaja LÜG-i kunstiõpetaja Tiiu Randmann-Mihkla saatis üleskutse nendele koolidele projektis osaleda juba sügisel. Soov oli väärtustada noorte inimeste loomingulisust ja eneseväljendamise püüdu, kunsti laiemalt ja kindlasti harida ka vaatajat, tuues kunst käidavasse avalikku ruumi, selgitas ta.

Väljakutse võttis vastu kuus gümnaasiumit: Jõgevamaa gümnaasium, Pärnu Koidula gümnaasium, Viljandi gümnaasium, Võru gümnaasium, Noarootsi gümnaasium ja Läänemaa ühisgümnaasium.

“Muusikat ja teatrit peetakse tänapäeva kultuuri iseenesestmõistetavaks osaks. Ometi on seda ka kunst, mis mingil põhjusel näib Eestis olevat pigem teisejärguline. Sellise suhtumise muutmisel on koolidel oluline ülesanne,” ütles Tiiu Randmann-Mihkla. “Üks asi on saada teadmisi kunsti rollist ühiskonnas läbi sajandite, kuid vähemtähtis pole ka noortes kunstihuvi äratamine galeriides käies ja ise kunstiga kätt proovides.”

Kümme merre paigutatud tööd kannavad kõik erinevat sõnumit, sest mingeid piiranguid ega etteantud temaatikat ei olnud tööde teostamiseks ette kirjutatud. Promenaadile üles seatud projekti tutvustav stend annab infot tööde asukoha kohta meresvees ja uudishimulikumale vaatajale mõeldud QR-kood annab võimaluse lugeda, mida tööde tegijad ise oma teostest on kirjutanud.

“Loodetavasti annab ebaharilik kunstinäitus oma rahvale ja külalistele veel ühe põhjuse, miks tulla jalutama kaunile Haapsalu promenaadile,” ütles Tiiu Randmann-Mihkla.

Tööde tervena püsimise korral jääb kunst merre 21. augustini.

Fotod: Tarmo Õuemaa, erakogu

kunst promenaadil 1 kunst promenaadil 2 merenaitus 1 merenaitus 2 merenaitus 3 merenaitus 4 merenaitus 5 merenaitus 6 merenaitus 7 merenaitus 8 merenaitus 9 merenaitus 10 merenaitus 11 merenaitus 12 merenaitus 13

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väga pettunud
7 aastat tagasi

Ei taha enam promenaadist möödagi käia. Täiesti sobimatu on sinna vette sellist “kunsti” sobitada. Sealses vees niigi ujuvad juba elusad, kaunid luiged ja muud linnud. Sellise näituse võib teha inimene oma koduaiatiiki, kuid kõigile ei pea sellist neagatiivsust peale pressima.

Artikli autorile
7 aastat tagasi

Meres ei hulbi hobune. Ükssarvikul ja hobusel on vahe vahel. See tuules lustlikult lehviva saba ja ühe sarvega tegelane on ÜKSSARVIK.

juss
7 aastat tagasi

Tööde tervena püsimise korral jääb kust merre 21. augustini.