Lugeja küsib: millal peavad töökohal olema piirded ja millised on nõuded piiretele?

Lääne Elu

info@le.ee

Tellingud. Foto: Pixabay
Tellingud. Foto: Pixabay

Töötan tootmisliinil ja pean tööd tegema põrandast umbes 60 cm kõrgusel ja poole meetri laiusel platvormil seistes. Sellel on ebamugav töötada, sest kardan, et tahapoole astudes võin platvormilt alla kukkuda. Kas sellisel töökohal peaksid olema piirded?

Töövahendile ja töökohale kehtivates määrustes on kirjas üldised põhimõtted ohutuse tagamiseks. Nende kohaselt peavad töövahendi osad, platvormid, trepid ja muud alad olema ohutust tagavate piiretega ega tohi põhjustada libisemist, komistamist ega kukkumist. Kasutajale tuleb tagada ohutu viibimine kõigil töövahendi kasutamisega seotud aladel. Määrus ei sätesta, millisest kõrgusest alates peavad platvormidel piirded olema.

Piirete kavandamisel on soovitatav lähtuda standardist, mis käsitleb juurdepääsuvahendeid masinatele. Selle järgi tuleb kaitsepiirdeid kasutada, kui käiguteed või tööplatvormid on muust tasapinnast kõrgemal kui 50 cm ja esineb komistamise või kukkumise oht. Kaitsepiire peab olema konstruktsiooniga, mis takistab inimese allakukkumist. Kaitsepiirde konstruktsiooni puhul tuleks lähtuda standardist, mille järgi peab kaitsepiirde olema vähemalt 110 cm kõrge ja selle ülaosas on käsipuu. Kaitsepiirde keskel peab olema vähemalt üks vahepealne põlvepiire ja ka vähemalt 10 cm kõrgusel jalapiire. Käsipuu ja põlvepiirde vahel, aga ka põlvepiirde ja jalapiirde vahel ei tohi olla rohkem kui 50 cm.

Rein Reisberg

Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments