Koroona – haigus, mille kulgu ei saa usaldada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koroonat põdenute sõnul on tõbi salakaval ja heitlik nagu varakevadine ilm – kunagi ei tea, mida toob järgmine tund või päev.

„Ei-ei-ei!” kostab telefonist ehmunud hääl vastuseks küsimusele, kas mees sooviks Lääne Elule rääkida, kuidas ta koroonat põdes. „Ei! Kindlasti mitte!”

Ta on haiguse seljatanud, kuid väga palju aega sellest möödas ei ole, ja ta ei taha meenutada. „See oli nii alles!” ütleb mees. „Ei. Ma ei taha sellest rääkida!” Isegi muudetud nime all mitte. Keeldujaid on teisigi. Mõni tunneb end liiga kehvasti, et vestelda. Jõudu ei ole. Mõne telefon jääbki kutsuma, sest nädala jagu kodus põdenu seisund on äkitselt halvenenud ja ta on kiirabiga haiglasse viidud.

Lääne Eluga jagas oma lugu kuus koroonat põdenut. Nad räägivad oma lood muudetud eesnimede all, vanus ja sugu on õiged. Nad räägivad sellepärast, et teavad, kui tähtis on koroonahaigete jaoks lugeda saatusekaaslaste kirjeldusi, et teaks, mida oodata. Tõbi on heitlik ja salakaval, selle kulg ei allu mingitele reeglitele. Ja muidugi räägivad nad selleks, et öelda: koroonat on põhjust karta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mart
3 aastat tagasi

Mul ka täna pea lõhub hommikust saati, võibola on süüdi selles pohmell, eile sai odavat viina joodud. Palju halvem on see, et mul on köha, aga see võib ka suitsust olla, palavik on küll väike, aga see ma eile külmetasin vist ja nohu on ka, maitset ka nagu toidul ei tunne. Ei hakka paanitsema, homme vaja tööle minna nagunii, eks siis paistab.

Jenkem
3 aastat tagasi

Agu, su jutul on tugev iva sees, see tundubki üks tobe hirmutamine, muud haigused nagu täiesti kadunud.. aga palju ei tohi rääkida enam…

Pelsot
3 aastat tagasi

Mul oli ka koroonatõbi küljes. Algas see kerge kurguvalu ning köhaga. Järgmise päeva õhtuks kerkis palavik 38 kraadi juurde. Siis lisandus peavalu silmade piirkonnas, silmi liigutada oli väga valus. Kolmandal päeval kadusid nii maitse- kui ka lõhnataju. Palavik kadus 5 päevaga ära, kuid peavalud ning nõrk köha olid pisut kauem. Kogu haige olemise ajal oli meeletu väsimus, päeval tegin iga paari tunni tagant väikse uinaku. Samas olen lugenud, et paljudel kaob ka söögiisu ära, minul jällegi isuga mingeid probleeme polnud. Kokkuvõttes võin öelda, et haiguse kulg oli üsna kerge, hingamisraskuseid ei tundnud kordagi, pigem häiris kõige rohkem peavalu. Nädal aega… Loe rohkem »

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Pelsot

Gripp ei olnud või? Mul oli kunagi gripiga samamoodi, aint et magasin palju rohkem, kui üleval olin

Pelsot
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

No kui vatipulgatesti järgi oled positiivne, siis ju on koroonatõbi. Samas jah, koroonaviiruseid on erinevaid ning ka tavalist grippi põhjustab koroonaviirus.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Pelsot

Ehk olid särlakid.

nii vist jah
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

võibolla mingi uus viirus juba!? Pole ravi jälle. Nüüd aga maskist enam ei piisa, peate respiraatorid pähe panema ja maa alla kolima

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Gripi haigel vaevalt nüüd maitsemeeled kaovad.

noh ja
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Olen kogenud noorena põdesin, ei olnud toidul maitset, kuid mõni päev.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

no siis oli angiina või midagi muud,tugeva nohu korral kaovad maitsemeeled ära. Imelik, et mõni seda suures koroonapaanikas enam ei mäleta.

Jüri
3 aastat tagasi
Reply to  Pelsot

Kannad maski,aga kas sa kannad seda õigesti? Käsi desotad? Koju jõudes telefoni ja võtmed puhastad? Ilmselt tänu madki kandmisele pääsesidki nii kergelt.

Jjj
3 aastat tagasi
Reply to  Jüri

desota jah käsi ja hõõru nägu ka kokku. Korralik käsipesu aitab peale väljas käimist küll ja küll, ei ole vaja desotada koguaeg, eriti veel väikelinnas. Kui koroona muud pole õpetanud, siis inimesed on hakanud korralikumalt käsi pesema, nii ei saa kergelt ligi ka gripp ja muud nakkused.

Agu
3 aastat tagasi

Milleks selline propaganda? Keegi teenib selle pealt või valmistatakse hirmutamisega inimesi ette vaktsiini tahtjateks. Ei mõista. Tee gripihaigega ka küsitlus, kes 40 palavikuga haiglas eluga võitlevad, vähihaigetega, veresoonkonnahaigetega, nendega kes keemiaravi on saanud, kuidas neil läheb jne. Milleks ühepoolselt jällegi haiguseid kajastada? Raudselt keegi teenib sellega, et valitseks hirm ja paanika

elukogenu
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ammu pole nii suurt lollust lugenud kui see, et keegi teenib sellega. Tead ka millest räägid -vaata TV millises olukorras haiglasse sattunud on ja kui paljud põevad kodus läbi, nii ,et surm silme ees.
Oma suguseltsis põdes neljas peres kaheksa inimest ja osad ikka ülimalt raskelt ja mitmel kopsupõletik
Muidugi on ka muud haigused ,kuid selline massiline väga kiire levik on ikkagi covidiga.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  elukogenu

ennem, kui lolliks hakkate kedagi nimetama, siis peaksite teadma, et igasugused katastroofid ja suuremad õnnetused maailmas on väga heaks teenimiskohaks paljudele. Mida suurem katastroof, seda rohkem on võimalus teenida. Lihtne näide on tekitada kuskil ungutungumaa väikeriigis sõjaline konflikt. Relvatööstuse aktsiad lendavad kosmosesse. Kuskil suurel alal levib viirus. Kes teenima hakkab? Aga need on lihtsad näited. Peaks rumal olema, kui katastroofi ära ei kasuta. Kardan, et seda isegi tekitatakse kunstlikult, sellepärast kirjutasingi nii. Tänapäeval ei tea enam, mis on päris tõde ja mis mitte.

oh arukest
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

No kuulge, need teie mitu arvamusavaldust ei ole küll just tarkuse vallast. Milleks sepitseda väljamõeldisi.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  oh arukest

Kas tõesti!? Aga kui ma vaatan S&P 500, siis täpselt aasta tagasi oli parim koht siseneda, et oma pensioni kindlustada. Mis sel ajal toimus? Suur pandeemia sai hoo sisse! Kui vaatan ravimisektorit, parimad kohad sisenemiseks, millise tõuke andis esimene õnnestunud vaktsiin! Milles siin väljamõeldis või rumalus seisneb? 2018 aasta majanduskrahh, parim koht kindlustada oma tulevik. Fukušhima, Orkaanid jne jne.ma ei hakka teile siin ette kõike laduma. Milles siin rumalus seisneb?