Anvar Samost: kahe tooli seadus hakkas tagurpidi tööle

Anvar Samost. Foto erakogu

2016. aasta 7. juunil veidi enne kella 11 hääletas riigikogu eelnõud 181 SE ehk „Riigikogu liikme staatuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seadust".

Poolt hääletas 58 rahvasaadikut, vastu oli 29 ja erapooletuks ei jäänud keegi. Rahva seas kahe tooli seadusena tuntud eelnõu oli vastu võetud. Poolt olid Reformierakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide fraktsioonide liikmed, vastu keskerakondlased, EKRE ja Vabaerakond.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tigedik
23 päeva tagasi

Kõigepealt tuleks lahti saada poliitbroileritest. Kahel toolil peaks olema keelatud ustuda – korruptsioonioht ja võim koguneb liiga piiratud seltskonna kätte. Ka peaks kehtima reegel- 2 x järjest saad olla valitud, siis peab 1x vahele jätma. Ka peaks kehtima järjekorrareegel- kõik nimekirjad on isereguleeruvad vastavalt saadud häältele. Ja peaks kehtima ka see nn pehme maandumuse ärajätmine- ei läinud volikokku või läksid sealt valitsusse- sealt lahkudes maandud nimekirja lõppu

AVS
23 päeva tagasi
Reply to  Tigedik

Kahel toolil istumise keeld – nõus. Kahe tsükli reegel – nõus. Kusjuures see on aegade jooksul olnud kergelt arutelus ka, aga suuremat pooldamist pole leidnud. Ei tea küll, miks :)) Nimekirjade isereguleerumine – pigem mitte. Inimesed tihtilugu ei tea ega tunne valitavaid inimesi – valitakse seda, kes osavamalt vahutada oskab, samas pädev seadusetundja, kes pole eriline kuldsuu, jääb varju. Seepärast panevadki erakonnad nimekirjades ettepoole avalikkusele suht tundmatuid nimesid, samas kellest Riigikogus on selge kasu. Kuhu kandideerid, sinna pead valituks osutudes ka minema – nõus. Aga valitsusse minek pole ju mingi nö valija petmine – saadik saab ju veelgi kõrgemale edutatud.… Loe rohkem »

Kaja hävituspataljon
22 päeva tagasi
Reply to  AVS

Mille poolest on Grünthal halvem kui Ligi, Lahe, Šmigun, Terras, Alender, Rõivas, Joller jne?

AVS
22 päeva tagasi

No problem, kui sa asja tuuma ei taba, siis sa oledki tema sihtgrupp.

Vahur Reede
24 päeva tagasi

See töötas tagurpidi algusest peale.
Kohalikud huvid ja Riigi huvid on erinevad asjad ja aeg-ajalt vastandlikud. Ei tule kõne allagi, et kostjal ja vaheajal on ühes asjas üks ja sama esindaja. Aga poliitikas on selline “kaheperselisus” nüüd igapäevane.

PS Huvitav on see, et samas kahte poliitilisse MTÜsse ei tohi samaaegset kuuluda?! See olukord näitabki seda, et KOVe ja Riiki ei juhi mitte volikogud ja Riigikogu vaid erakondade kolitsiooninõukogud.

uskmatu
24 päeva tagasi
Reply to  Vahur Reede

Seaduse tegemine läks muidugi nats nihu,sest tegelikult peaks olema õigus olla omavalitsuste volikogudes ainult riigikogu saadikutel samuti kõikidel teistel valitud kohtadel.
Demokraatia esimene reegel !

nagu
24 päeva tagasi

venelased selle peale ütlevad; -i rõbku sjel , i na.ui sel