Iga kolmas Eesti mees kogeb paarisuhtes vägivalda

Lääne Elu

info@le.ee

Vägivald. Foto: Pixabay
Vägivald. Foto: Pixabay

Statistikaameti laiaulatuslikust suhteuuringust selgub, et oma elu jooksul on paarisuhtes vägivalda kogenud 33% meestest ehk iga kolmas Eesti mees.

Statistikaameti projektijuht Jana Bruns selgitas andmetele tuginedes, et 18–74-aastastest meestest 32% on kogenud vaimset vägivalda, 8% füüsilist vägivalda ja 1% seksuaalset vägivalda. Kõige rohkem on vägivalda kogenud nooremad mehed vanuses 18–29 eluaastat (39%), kõige vähem vanemad mehed vanuses 65–74 eluaastat (24%).

Vaimne vägivald on suurim probleem

„20% meestest ütleb, et kui nad on teise naisega suhelnud, on nende enda partner vihaseks saanud või kahtlustanud neid põhjuseta truudusetuses. Sama suurusjärk mehi, täpsemalt 17%, on tundnud, et partner alavääristab, alandab või sõimab neid, kas omavahel olles või teiste inimeste ees,“ avas Bruns uuringu tulemusi.

Mõnevõrra vähem ehk 13% meestest ütleb, et partner on piiranud neil ka kohtumisi sõpradega või takistanud näiteks hobidega tegelemist. Samuti toovad mehed välja, et nende partner on kontrollinud seda, kus nad käivad (9%) või käitunud sihilikult nii, et see neid ehmataks või hirmutaks, näiteks karjunud või lõhkunud asju (9%).

Kaks kolmandikku meestest on paarisuhtes vaimset vägivalda kogenud oma eelmiste partnerite poolt, üks kolmandik praeguse partneri poolt. Selliseid mehi, kes on vaimset vägivalda kogenud nii endise kui ka praeguse partneri poolt või mitme endise partneri poolt, on vähem (10%).

Enamus meestest on vaimset vägivalda kogenud elus kas ühe korra või kogeb seda siiski harva (60%). Neid, kes kannatavad vaimse vägivalla all sageli või pidevalt, on alla 5%. „Üldiselt näitab statistika, et mehed otsustavad vägivaldsetest suhetest lahkuda, sest praeguse partneri poolt kogeb sagedast vägivalda 1,5% meestest,“ tõdes Bruns.

Lisaks vaimsele vägivallale kogevad mehed ka füüsilist vägivalda. „Kuus protsenti meestest ütleb, et partner on neid sihilikult millegagi visanud või lahtise käega löönud nii, et see on teinud haiget või neid hirmutanud. Neli protsenti vastanutest ütleb, et partner on neid kas lükanud, tõuganud või juustest tõmmanud ning kolm protsenti meestest ütleb, et partner on neid sihilikult rusika, mõne kõva eseme või jalaga löönud,“ rääkis Bruns. Kui mehed on paarisuhtes kogenud füüsilist või seksuaalset vägivalda, on nad ligi kolmandikul juhtudest saanud ka füüsiliselt kahjustada.

Probleemidest eelistatakse vaikida

Suhteuuringus käsitleti ka erinevaid mõjutegureid, mis vägivalla esinemist kas vähendavad või suurendavad. Muu hulgas selgus, et mehe elukoht, näiteks maapiirkond või linn, vägivalla esinemist ei mõjuta. „Üks tegur, mis siiski mõjutab, on hariduse tase – mida madalam on mehe haridustase, seda suurem on tõenäosus, et ta on paarisuhtes vägivalda kogenud. Samuti selgus, et töötud mehed kogevad paarisuhte vägivalda veidi sagedamini kui töötavad mehed, kuid see vahe ei ole suur – vastavalt 37% ja 34%,“ ütles projektijuht.

Suhete dünaamikat mõjutab ka erinevate meelemürkide tarbimine. Nii praeguse kui ka endise partneri puhul tunnistasid mehed, et ligi nelikümmend protsenti juhtumitest leidis aset siis, kui partner oli kas alkoholi- või narkojoobes. Samuti selgus, et ka kannatanu ise oli ligi kolmekümnel protsendil juhtumitest joobes.

„Uuringu tulemused näitavad, et isegi, kui meestel on probleemid, ei kiputa neist väga rääkima. Politseisse probleemide korral ei pöörduta,“ rääkis Bruns ja lisas, et mehed eelistavad probleemide lahendamiseks esimese eelistusena partneriga rääkimist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvaja
2 kuud tagasi

Ei õigusta vägivalda nii meeste kui naiste poolt, kuid selleks et tüli tekkida saaks, on vaja alati kahte poolt. Üksinda kakelda ei saa ju.
Seega – püüdkem ikka rahulikult omi asju ajada, oleme ju ise valiku teinud, kellega koos elame!
Kuigi praeguse infomüra ja majanduslike raskuste taustal, mis vaid süvendab inimestel stressi tekkimist, lihtne see pole. Inimesed, armastage üksteist!

Nimi (kohustuslik)
2 kuud tagasi

Adminn, siin on kohtukeiss!

nimi
2 kuud tagasi

naljast ei saa aru või?

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  nimi

Mida täpsemalt siin siis naljakat on?

juba vanad eestlased teadsid
2 kuud tagasi

Kes ees, see mees!

arvamus
2 kuud tagasi

Olen kindel, et alati ei ole süüdi mees, kuid plate peale viiakse ikka mees. Ei õigusta kätt tõstmas naise peale, mine lihtsalt minema.

ole siis mees, räägi!
2 kuud tagasi

Kas Sa ei arva, et selline kõnepruuk väärib juba sekkumist? Oled kindel, et nii mõtled ka, mida kirja panid?

Jurka
2 kuud tagasi

Enesekaitseks on ju lubatud.. miks peab ennast peksta lasta…

Jurka
2 kuud tagasi

Sekku külapoe taga

krõmpsluu
2 kuud tagasi

Siit moraal,et mehed ärgu mingu mehele.PD-d on kaunis riiakas seltskond.

Kodanik
2 kuud tagasi

Käisite meestel ukse taga ikka küsitlust tegemas? Internetis valetatakse kõike kokku.

Kodanik
2 kuud tagasi

Iga kolmas mees? Üle paisutatud. Mõni mees peab juba seda vägivallaks, kui naine ütleb, et viska prügi välja.

Pook
2 kuud tagasi

Seaduse järgi on nii, et kes esimesena avalduse jõuab teha sellel on kohtus õigus. Võtad naabri veel tunnistama ja siis oledki suur kannatanu valmis. Naaber tunnistab hea meelega sest läheb ju igapäeva elus olus temast paremini ja lisaks on võimalus vabaks jäänud naist näppimas käija.

Uuring
2 kuud tagasi

Naiste vaimne vägivald põhjustab ca 80% meeste poolsest füüsilisest vägivallast.