Piiskop Anti Toplaan: inimesed tahavad kuuluda kogukonda

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Piiskop Anti Toplaan. Malle-Liisa Raigla

Äsja Tiit Salumäe asemel piiskopiks valitud saarlase Anti Toplaane sõnul peab valitsema tasakaal – tuleb näha valupunkte, aga ka seda, mis on head.

Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) kirikukogu valis novembri lõpus kolm uut piiskoppi. Lääne-Eesti ja saarte praostkondi hakkab kureerima saarlane Anti Toplaan. Sel nädalal käis Toplaan Haapsalus tutvumas siinsete olude ja inimestega.

Praegu kannab Toplaan veel nimetust valitud piiskop ehk piiskop electus. Valitud piiskopid ordineeritakse ehk pühitsetakse ametisse 23. aprillil Tallinna toomkirikus. Ametisse seatakse saarte, Lääne- ja Pärnumaa piiskop Toplaan aga 9. mail Kuressaares.

Valitud piiskop Anti Toplaan, juba paar aastat tagasi räägiti EELKs piiskopkondade moodustamisest, kuid ametlikult neid siiani loodud ei ole. Nüüd on tööpiirkonnad jagatud – kas see on samm piiskopkondade moodustamise poole?

Kirikus on piiskopkondade teemal eri arvamused. Oleme liikumas kindlate piirkondade suunas, aga need pole siiski piiskopkonnad, vaid peapiiskopi abilistele kehtestatud piirkonnad, et vastutusala oleks konkreetsem. Minu puhul on need kolm Lääne-Eesti praostkonda: Läänemaa, Pärnumaa ja saared. Sinna alla käib neli maakonda, ka Hiiumaa.

Meie puhul langeb piirkond kokku keskaegse Saare-Lääne piiskopkonnaga. Mis neid piirkondi ühendab? Seob ikkagi vana kihelkondlik identiteet. Vana-Läänemaa pole kuhugi kadunud. Seda sõltumata haldusterritoriaalsetest piiridest, mis on pikema perspektiiviga võrreldes ajutised.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kes
4 kuud tagasi

neid rahastab, vatikan või kirill

Puurott
4 kuud tagasi

Jehhoova ja Jõuluvana on olemas

Puurott
4 kuud tagasi

Jumalat pole olemas

En.
4 kuud tagasi
Reply to  Puurott

To Puurott: See argument pole teaduslikult tõestatud. Järelikult tugineb pelgalt usule, järelikult oled usklik (ka ateism on usuvool). :p

Need, kes usuvad elava Jumala olemasolu on muidugi samuti usklikud. Kuid nende usku toetab tõenäosusteooria ning looduse ja üldse kõige olemasoleva jälgimisest saadav kogemus/aimdus/tunnetus, mis pole kergelt sõnastatav.

Kõik...
4 kuud tagasi

…ei taha kuuluda kogukonda. Vähemalt mina ei ole elu jooksul sellist kogukonda kohanud, kuhu kuuluda tahaks.

Oeh
3 kuud tagasi
Reply to  Kõik...

milline õnnetu saatus. ei sõprade kogukonda, ei ühiste huvidega inimeste kogukonda, isegi naabritega pole ühiseid huvisid tekkinud… kurb elu.

Imelik
4 kuud tagasi

Nii kaua kui pole – “tule ja mõõgaga” klaarimist pole ka filosoofilist tõsiselt võetavust!

IRW
4 kuud tagasi

Facebookis on neid kogukondi palju.

pikka
4 kuud tagasi

aega on siin räägitud jälle oblastite moodustamisest ja kommuunide loomisest, narva töörahva kommuun, võru töörahva kommuun, seob ikkagi vana identiteet

Puurott
4 kuud tagasi

Pole olemas Päkapikke,Jumalat,Jõuluvana,Jeesus Kristust,Põrgut ega Taevast…
On lihtsalt orjad ja Valitsejad,kes üritavad rumalat lambakarja ohjes hoida…
Meil on vist 21.sajand jätte jõudnud…aga isegi tänasel päeval leidub küllalt lolle kes usub Puurotte Jumalat ja Kaja Kallast ning Vladimir Putinit…kurb..
Ilusat Jõulu

Sass.S
4 kuud tagasi
Reply to  Puurott

Kellegi suur unenägu!

Nojah, aga
4 kuud tagasi
Reply to  Puurott

Kuidas te teate, et kõike seda pole olemas? Mõni pole tulnukat näinud, see aga ei tähenda ju, et neid olemas ei ole. On nii? Inimene peab ennast jube targaks, aga tegelikkuses ….

Nonoh
4 kuud tagasi
Reply to  Puurott

On orjad…Pole olemas terviklikku nägemist, ega tasakaslustatud elujaatavat, ülesse ehitavat meelt?

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Nonoh

Pole oluline mida te näinud/kogenud olete või ei ole, loevad seosed ja kogemused- teie jaoks ja teie omad.
Ajalugu ütleb- on faktid ja utoopiad!

aitab
4 kuud tagasi

seltsimehed sellest keskajast