Kohus andis Metsküla koolile ja vallale aega kompromissi leidmiseks

Lääne Elu

info@le.ee

Metsküla algkool. Foto: Urmas Lauri

Esmaspäeval Tallinna ringkonnakohtus toimunud istungil Metsküla algkooli ja Lääneranna valla vahelises vaidluses andis kohus vaidlejatele aega kompromissi leida, kirjutas ERR.

Metsküla lapsevanemad kinnitasid kohtule, et on sundkäiguna nõus alustama kooli erakooliks vormistamisega, ent vajavad selleks valla tuge. Kompromissi leidmiseks on aega 11. oktoobrini.

„Me rääkisime täna kohtus, et oleme teinud kõik, et meie laste kool alles jääks. Meil oli eesmärk, et kool jääks alles vallakoolina, aga kuna see kool kevadel nii ootamatult meilt ära võeti ja suve jooksul pole kompromisse sündinud, oleme pikalt pingutanud, et vormistada Metsküla kool ära erakoolina. Ütlesime seda ka kohtus, et hakkame sundkäiguna seda erakooli praegu tegema,” rääkis Metsküla kooli lapsevanem Silvia Lotman ERR-ile.

Lääneranna vallavanem Ingvar Saare ei soovinud teemat pikemalt kommenteerida, kuid ütles, et kindlasti on vald nõus Metsküla lapsevanemate samme erakooli tegemise suunas toetama. „Aga peabki vaatama, kas nad teevad selle erakooli,” ütles Saare.

Kolmapäeval tutvustab Lääneranna vallavalitsus haridusreformi.

Vallavõimu poolt sellest õppeaastast suletud Metsküla kool on 1. septembrist tegutsenud nn geriljakoolina, kus ligi 20 õpilast õpetavad õpetajad tasuta. Koolil on jätkuvalt olemas koolitusluba, sest haridusminister pole seda vastupidiselt Lääneranna vallajuhtide soovile veel tühistanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
59 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
7 kuud tagasi

Mhh, toetus mis anti vallale Lihula kooli renoveerimiseks kanti tagasi minu teada,! Järgmine samm ja “plaan” uus maja, jah lapsed seal vajavad paremaid tingimusi, olenemata Terviseameti soovitusest suurendati lastearvu, suletud koolide arvelt. Summa mis hetkel hoone maksumus ületab vist üle 11milj,vallal on hetkel kahe hoone laenukoormus peal. Vaadates mis toimub Eesti majanduses, küsiks kas tõesti vald on loll või mängib lolli? Siis näeme kiitvaid lauseid siin tublid, edasi jne! Lõpetuseks kõik tehti kiirustades puhtalt mingi tabeli pealt!

KODANIK
7 kuud tagasi

Vallal tuleb lähtuda üldtuntud tõest – terroristidega läbirääkimisi ei peeta . Vald teeb seda mida riik oleks pidanud juba ammu tegema hakkama . Aaviksoo saadetigi juba uurima et kuhu see meie haridusraha kaob , aga see on lihtne : helikopterilt külvatakse seda raha , aga tuul viib enamuse minema

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Te nimetate enda õiguste kaitseks kohtusse pöördunud vallakodanikke terroristideks?

Kas te ei karda, et saate ise kohtuasja kaela?

KODANIK
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Paistab et mõnel on raskusi metofooridest arusaamisel . Kedagi pole nimetatud , lihtsalt toodud võrdlus . Ja mis asi see sellise kooli pidamine on mida olemaski pole. See on ju selge kaaperdamine oma soovide esitamiseks

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Ärge kasutage võõrsõnu, kui ei oska neid kirjutada.

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Aaaa , ainult mati võib kasutada võõrsõnu. Ja ka kirjutades eksida (näiteks kui telo kasutab su eest mingit kirjapilti ) ja muidugi õigem oleks idaslaavi keelseid roppusi kasutada nagu meie matikene aeg ajalt teeb😂

O ja A
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kas IRW põhjendab endiselt valla rasket käekäiku helikoperiga haridusse raha külvamisega?

KODANIK
7 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

.. metafooridest…

Loll Ivan
7 kuud tagasi

Kooliharidus peaks olema lubatud ainult Reformierakonna liikmete lastele

Voloodja
7 kuud tagasi

Milleks üldse on seda kooliorjust vaja..??? 1000 aastat on meid sakslastest orjapidajad rõhunud ränga kooli ikkega…ei iial enam Elagu vabadus…elagu valge nahavärviga neegrid…elagu mustanahalised hiinlased… Elagu mehed kes on täna naised ja homme emad..aga samal ajal ka isad… Elagu need geeniused kes tõstsid kätt Risti 240 meetriste juudiveskite poolt Elagu Puurotid Elagu Autorollo Maha sinimustvalge natside lipp Elagu värdjatele abielud…muideks ma keppisin täna naabrimehe lehma..aga ta veel ei tea seda..loodan et vasikas ei tule minu nägu… Elagu Kaja Kallas …Meie PÄIKESEKIIR mis tõuseb idast Elagu Kaja Kallas ja 12 Jüngrit Halleluuujahh Me oleme jälle lolli aruga juutidele allutatud orjarahvas kes… Loe rohkem »

Kati Nõdra
7 kuud tagasi
Reply to  Voloodja

Mõttetut jura pole ka mõistlik kokku kirjutada.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Voloodja

Tundub, nagu hooldusõde Paldiski maanteelt oleks ukse kogemata lahti jätnud.

Arvos
7 kuud tagasi

Kogu kompromiss grupi selistimeeste ja Metsküla kooli ning kogukonna vahel saab olla ainult selline, et toimuvad erakorralised volikogu valimised. Muud kompromissi pole võimalik saavutada.

Olen kaotanud lootuse
7 kuud tagasi

Lõpuks ometi tutvustatakse valla haridusreformi! FANTASTILINE! Miks just nüüd, kolmapäeval? Mis võiks olla optimismi alus? Irvega annan võimaluse, kugi kolmandal korral vinditaja jooberdust ei taha kuulda.

ju-huu
7 kuud tagasi

‘Kuigi’ kolmandal… . Kas esitatakse avalikku saladust? Täie tõsidusega ootan tegelikkust.

Mati Põdra
7 kuud tagasi

Rahu. Selliseid pressikonverentse ennegi nähtud. Päevakord:

1.Vallavalitsus kiidab iseennast.
2.Ajakirjanduse, eriti Lääne Elu, Postimees Grupi, Ekspress Grupi, ERR ja isegi Õhtulehe tegevus mõistetakse üksmeelselt hukka.
3.Vastatakse kahele eelnevalt ettevalmistatud tähtsusetule küsimusele. Kui keegi tahab midagi asjalikku teada, lõpetatakse konverents.

Mati Podra
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

1. Matil on alati õigus
2. Kui Matil pole õigus vaata punkti nr.1

Liina Tobja
7 kuud tagasi

Me ei oska kompromissi teha.Me oleme ülbed ja kujutame ette, et oleme võimukad.

Toots
7 kuud tagasi
Reply to  Liina Tobja

Ju kohus arvab ka seda, et kompromissi ei tule ning sellepärast andis lühikese aja kompromissi tegemiseks.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Toots

Sõna “kompromiss” tähendab seda, et kumbki pool astub ühe sammu tagasi. Milline on valla tagasisamm?

Toots
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ju vald soovitab seda, kelle käest saab erakooli asutamise dokumente osta.

riho
7 kuud tagasi

jah

Elanik
7 kuud tagasi

Vald võiks alustuseks kuupäevad selgeks teha. Nimelt on vallas pressikonverents NELJAPÄEVAL 27 sept. Kuigi mujal vallas on 27sept. KOLMAPÄEV.

Toots
7 kuud tagasi
Reply to  Elanik

Naisalkohoolikul on kalendris kõik kuupäevad punased, sest tema joob ainult pühade puhul.

Toots
7 kuud tagasi

Kas kogukonna liidritel ei olegi veel erakooli asutamiseks vajalikke dokumente valmis tehtud ning Haridus- ja Teadusministeeriumile ära saadetud?
Imelik asi! Rahvas ju annetab selleks raha.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Toots

Võiksite teada, et erakooli asutamiseks tuleb dokumendid sisse anda hiljemalt viis kuud enne õppeaasta algust. Kui need ka täna olemas oleks ja homme sisse antakse, avatakse kool ikka 1.septembrist 2024.

Muidu, kas olete juba masenduses, et kohus Metsküla joonega pikalt ei saatnud?

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Huvitav et tean nagu mitutki kohta kus märtsis otsustati kool sulgeda ja sept alustas erakool (muidugi kaua sellised kolkakoolid ei eksisteeri) . Siin aga polnud seda tahtmisekübetki , siiani pole ju isegi mtü d selle pidamiseks tehtud

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kui te annaksite välja demagoogiaõpiku, saaksite rikkaks. Normaalsetes valdades eelnes koolide sulgemisele ja kohitsemisele kogukondi kaasav arutelu, normaalse ajagraafikuga. Lääneranna vald tuli mõttega, et tehke Metskülla erakool, välja millal? Nädalake enne volikogu istungit. Jah, mul õnnestus enda erahuvikoolile tõesti kümne päevaga koolitusluba kätte saada. Paljud imestasid, et kuidas nii ruttu. Aga – olin esiteks juba terve eelnenud õppeaasta enda kooli tegemise lainel. Teiseks teadsin sellest veel kauem täiesti täpselt ette, millist kooli tahan teha. Ja kolmandaks olin vägagi värskelt läbinud koolijuhtide pädevuskoolituse. Olulised asjad olid värskelt meeles, arusaadav? Metskülale ei antud erakooli tegemiseks kevadel niigi palju aega. Ja üldhariduskooli luua… Loe rohkem »

Napak
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

10 points!

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kooli tahetakse sulgeda juba aastast 2011 . Ka see sulgemine ei tulnud äkki ja selgest taevast . Ja ei ole vaja mingit 6 kuud , kuna koolitusluba on ja kui kooli juht oli siiani pädev ja paberitega oleks piisanud ka 2 kuust

lihtsalt huvi pärast
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

mitu erakooli IRW muidu ise ka teinud on, et niipalju nõu anda oskab teistele?

IRW
7 kuud tagasi

Ma pole ka Austraalias käinud , aga tean mismoodi näeb välja känguru . Ja seadused on meil täiesti avalikult välja pandud

Hästi tehtud
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW, teetassi kutsar mõistab Teid.

Rahvuslane
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Meie “riigis” sõna seadused ei mainita!
Nagu meil pole ka valitsust!
Ja ära rohkem kirjuta!

Kati Nõdra
7 kuud tagasi

Erakoolid ei kuulu raudleedi ampluaasse, niisiis ei oska ta vastata.

Maarja
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Lõpuks ütleb keegi selle vàlja!
Kuidas see sulgemine üllatusena tuli? Sellest räägitakse juba 10 aastat. Ja ikka üllatus?

nojah
7 kuud tagasi
Reply to  Maarja

nii kaua juba lastud Lihula koolil laguneda ja alles nüüd avastati, et seda enam remontida ei saa ja vaja uus ehitada? Siis tuleb ju Lihulasse erakool teha kui vana maja enam ei kõlba, seda korda teha ei anna ja vallal uue jaoks raha pole.

Mannu
7 kuud tagasi
Reply to  nojah

Millises lõigus on mainitud Lihula kooli?

Elanik
7 kuud tagasi
Reply to  Mannu

Veits süvenedes saaks iga t..a aru, et kogu tsirkus vaid lihula kooli pärast käibki.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  nojah

Palav, lausa ülekülvav armastus laste vastu (kasvõi verbaalselt seda väites) tekkis vallakeskuse piirkonnas alles siis, kui kasutada oli suurem rahakott. Enne seda oli vallamajas suhteliselt savi, millises saras lapsed õpivad.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Maarja

Napakamat kommentaari annab kirjutada.

Ma räägin ka juba kümme aastat, et mõned allasutuste juhid tuleb vähemalt lahti lasta, aga ka võimalik, et kinni panna. Nagu näha, pole siiani pandud.

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Maarja

See ei saagi üllatus olla . Ja sellises majas peeti kooli 19 sajandil ja 20 sajandi esimeses pooles . 21 sajandil ikka igas küünis kooli ei maksaks pidada . Vald võiks juba hakata lapsevanemaid trahvima kuna lapsed ei täida ju koolikohustust – sellist kooli ju ei eksisteeri

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ma loodan, et oskate nii palju netti kasutada, et leiate PGS praegu kehtiva variandi üles. Lugege sealt paragrahvi minu mäletamist mööda number 14, pealkiri oli “Vanema vastutus lapse koolikohustuse mittetäitmise eest” või miskit taolist.

Te üllatute sellest, mida näete.

O ja A
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW on 35 aastat tegelenud ehituse ja haldusega ja ootab vallalt lapsevanemate trahvimist. Kuhu edsasi, või kus oled?

Vanaema
7 kuud tagasi
Reply to  Maarja

Juba 20 aastat on ajuti mõnele tundunud, et nende miljonite eest, mis Metskülla maetakse saaks ujula, uue Lihula Gümnaasiumi ja mida kõike veel. Siiani on siiski tahetud tegelikkusega tutvuda ja siis leitud, et kasinaga aetakse läbi ja kasu vähem kui tulu tulijatest, kes makse hakkavad maksma. Seepärast tuleb küll üllatusena kui praegune Kooli Pidaja pigistab silmad kinni ja kurdab, et väikekoolide perspektiivi ei näe. Kui kahanev elanikkond pole probleemiks, siis muidugi tõmbame kähku kotisuu kokku ja jagame sisu ära. Mida vähem suid, seda suurem saak!

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Aga ma kujutan endale ette tihti, et tean hästi palju ja vahel on mul ka luulud. Seega jätke palun tähelepanuta.

Toots
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kohus saatis kogukonna vallavanaema ja vallavolikogu esimehe ette paluma, kohtule väljapressimine ei meeldi.
Käituge viisakalt ja kiitke neid. Kirjutage ajalehte ka kiidukõne.

Napak
7 kuud tagasi
Reply to  Toots

iita saab ainult õigeid ja arukaid otsuseid.