Kas Läänemaa muinasaja saladused on tõesti lahendatud?

Vatla linnus, mille ringvall ootab uurimist. Foto: erakogu

Vatla linnus, mille ringvall ootab uurimist. Foto: erakogu

Vähe asjade seisuga kursis olevale inimesele võib jääda mulje, et kõik oluline nii Eesti kui ka Läänemaa kaugema mineviku kohta on juba arheoloogide poolt välja selgitatud.

Sagedasti räägitakse ju meedias huvitavatest avastustest ning silmapaisvatest leidudest. Sel suvelgi toimuvad uuringud nii Saastna keskaegse kabeli juures, Lihula mõisa ümbruses kui ka Kolu (Ahli) kalmel. Võib jääda mulje, et kõik oluline on teada ning uuritakse vaid detaile. Tegelikkuses see muidugi nii ei ole.

Mis on siis tegemata?

Kaugematest aegadest teame tegelikkuses vaid piskut. Tõsi – mitmes osas on Läänemaa Eestis küll ka esirinnas. Välja on selgitatud ning tulevaste põlvede jaoks kaitse alla võetud hulk omaaegseid asula- ja külakohti, matmispaiku, ohverdamiskohti ning muid muinasajaga seotud mälestisi.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olge
9 kuud tagasi

seal tähelepanelikud, et keegi kaevamise käigus kruusa pihta ei pane, see kant kubiseb kruusavarastest

vaevalt
9 kuud tagasi

oleks vaja teada, kuidas sel ajal mööblit valiti, kuidas liha grilliti, kuidas tööajal puhkepause tasustati ja palju muud veel, loodame, et seinaleht meile selle kõik kenasti avaldab