Kiire palgakasv jätkub

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub palgaralli jaoks hoogu veel mõnda aega.

Lõppev nädal tõi rõõmustava teate, et paljudele töötajatele algas 2023. aasta suure palgatõusuga. Nimelt oli äsja avaldatud statistika järgi keskmine brutopalk tänavu esimeses kvartalis lausa 13,3 protsenti mullusest kõrgem. Võrreldes viimase kümnendi keskmise palgakasvuga on taoline hüppeline tõus tavapärasest umbes kaks korda suurem. Sarnasele tasemele küündis Eesti palgakasv viimati vahetult enne suurt majanduskriisi 2008. aasta alguses.

Absoluutsummas kujunes keskmiseks brutopalgaks käesoleva aasta esimeses kvartalis 1741 eurot. Tõsi, mediaanpalk ehk summa, millest väiksemat ja suuremat palka teenib võrdselt sama palju inimesi, jäi keskmisele palgale alla enam kui 300 euro võrra, küündides esimeses kvartalis 1424 euroni. Protsentuaalselt oli mediaanpalga kasv küll keskmise brutopalga omast pisut suurem, ulatudes 15 protsendi lähedale.

Kiireks palgakasvuks on täidetud sisuliselt kõik eeltingimused.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tähelepanek
9 kuud tagasi

Nii rumal jutt, et ei oska midagi isegi öelda selle peale.

Imeline Eesti
9 kuud tagasi

Avalik sektor palgatõusu eestvedajana ei ole nüüd küll suurem asi. Rohkem detaili analüütikutele oma töös ja ka tarkust tervikpildi nägemises.

Sass.S
9 kuud tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Ja hinnad kohe takkajärgi , majandusteadlased !

Hahahah
9 kuud tagasi

Kus need keskmist palka saavad elavad?

Nimi
9 kuud tagasi
Reply to  Hahahah

Ministeeriumites.