Pääste: Haapsalus ununes siiber kinni, Taeblas oli tahmapõleng

Lääne Elu

info@le.ee

26. jaanuaril kell 7.57 kutsuti päästjad Haapsalu linna Staadioni tänavale, kus eramajas oli hakanud tööle suitsuandur. Kohale jõudnud päästjad tulekahju ei tuvastanud, kui eluruumid olid paksu suitsu täis. Kiiresti aidati majast välja vanainimene, kes päästjate majja sisenedes seisis koridoris, ning äratati teisel korrusel maganud inimene.

Päästjad avastasid esimese korruse ahjus tule, kuid siibrid olid kinni. Nad avasid siibrid, et ahi saaks tõmbama hakata, ning ventileerisid ruumid. Kiirabi vaatas mõlemad majaelanikud üle, nende tervisega oli kõik korras. Majas olid nii töökorras suitsu- kui ka vingugaasiandur. Selgus, et vanainimene oli teinud hommikul tule ahju, kuid unustas siibrid lahti teha, mistõttu hakkaski suits ja vingugaas tuppa tungima.

25. jaanuaril kell 9.00 kutsuti päästjad Lääne-Nigula valda Taebla alevikku Uuele tänavale, kus oli süttinud elumaja korsten.

Päästjad tuvastasid pliidi ja korstna vahelises slepes ning korstnajalas tahmapõlengu, mis kustutati esmaste tulekustutusvahenditega. Päästjad võtsid põleva tahma korstnajalast välja ning toimetasid õue. Kuna pärast tulekahju likvideerimist oli kütteseadme seintel endiselt näha paksu tahma ja pigi kihti, keelasid päästjad kütteseadmete kasutamise enne, kui korstnapühkija on küttekolded üle vaadanud, ühtlasi viidi läbi ka kodunõustamine.

Päästeamet paneb inimestele südamele, et küttekoldeid tuleb regulaarselt ja korrektselt hooldada, sest vastasel juhul võib neist alguse saada tulekahju. Küttekollet tuleb regulaarselt puhastada vähemalt kord aastas. Kõige parem on lasta seda teha kutselisel korstnapühkijal, kes kogu süsteemi kriitilise pilguga üle vaatab ja oskab vajadusel nõu anda.

Kell 20.25 sõitsid päästjad Haapsalu linna Metsa tänavale, kus vanainimene oli abitus seisundis oma korteris ega teinud ust Häirekeskusesse helistajale lahti. Päästjad sisenesid eluruumidesse rõduukse kaudu ning avasid kiirabile korteriukse. Lõpuks aidati patsient kiirabiautosse transportida.

Päästjad käivad sageli väljakutsetel, kus vanemad üksi elavad inimesed on kodus kukkudes viga saanud ning ei suuda enam ise püsti saada ega liikuda. Halvemal juhul ootab kannatanu abi tunde, enne kui keegi naabritest või möödujatest appihüüdeid kuuleb või mõni lähedane hädasolijast teada saab. Eakate ja liikumisraskustega inimeste kodud on kasulik tõsiste tagajärgedega kukkumiste ennetamiseks kohandada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
roheline
1 aasta tagasi

ajud/pliidid elamustest välja rookida, viia need odavale universaalelektri küttele ja vabastada päästeamet sellest koormavast tegevusest, et saaks pühenduda kassidele ja koertele

Säästu
1 aasta tagasi
Reply to  roheline

Roheloll

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  roheline

Roheline võiks ise eeskuju näidata!

....
1 aasta tagasi
Reply to  Hellat

Pakun, et üritas huumorit teha vist siiski, nii aktiivselt ogaraid rohelisi meil veel vist ei ole, aga ei tea midagi jah. Peab ettevaatlik olema.