MandoTrio näitas, kuidas mandoliine mängida

Malle-Liisa Raigla fotod

Reedel näitas ansambel MandoTrio Haapsalu kultuurikeskuses, kuidas tuleb mandoliine mängida, kui andsid koos Elizabeth Davidson-Blythe’i ja Daniel Quayle’iga oma tuuri viimase kontserdi.

Kontsert koosnes kahest osast – esimeses mängisid Davidson-Blythe’i ja Quayle pärimusmuusikat üle maailma ja teises kuulis muusikat mandoliinidel.

Kaks koos kontserti andnud kooslust – MandoTrio ning Elizabeth ja Daniel– on kontserdi korraldaja Kadri Laube sõnul täiesti erinevad. Välismaalased on esinenud peamiselt iiri pubides, esitades sealset rahvamuusikat ja omaloomingut, kuid eesti rahvalikke lugusid ja omaloomingut esitav trio on mõeldud siiski kontserdisaalidesse. „Trio ei ole kooslus, mis mängib nurgas maki eest,” ütles Laube.

Haapsalu kontserdil panid mõlemad esinejad publiku kaasa elama. Saali tagaosas keerutati tantsu, kuid suurem osa publikust plaksutas südamest kaasa.

Laval näitasid MandoTrio liikmed, kuidas on õige mandoliini mängida. Nii viskas trio eestvedaja Kristjan Kuusmik end pilli mängides ka pikali. Nagu igal oma kontserdil meenutas Kuusmik, kuidas ta mandoliini õppima asus. Nimelt oli tal poisikesena kindel soov kitarri õppima minna, kuid mandoliini õpetaja rääkis ära Kuusmiku isa öeldes, et kitarriga kaasnevad rokkbändid, joomine ja suitsetamine. Kuusmik tõestas, et ka mandoliiniga saab bändi teha.

Kaks seltskonda said kokku mullu suvel pärimusmuusika laagris, kus noori olid õpetamas nii Davidson-Blythe ja Quayle kui ka MandoTrio liikmed. Välismaalased otsustasid Eestisse tagasi tulla ja siin plaadi välja anda. Ühine kontsert on ühtlasi nende plaadiesitluskontsert. „Välismaalased andsid plaadi välja ja meid kutsuti kaasa,” ütles kontserdil Kuusmik.

MandoTrio liikmed on samad, kes mängivad ka Mandoterroris, ka osad lood on bändidel samad. Nii nimetas Laube triot Terrori juurikaks.

Haapsalu kontserdi viimase lisaloo andsid kõik viis artisti koos mängides trio lugu „Lageraie”.

Haapsalu kontsert oli tuuri viimane kontsert.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments