Vald paneb Lihula mõisa moonakamaja müüki

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihula noortemaja. Foto: Urmas Lauri
Lihula mõisa moonakamaja. Foto: Urmas Lauri

Lihula mõisa moonakamajas tegutsenud Lääneranna noortekeskus kolib hoonest välja ja tegutseb edaspidi Lihula kultuurimajas.

„Tühjaks jäänud moonakamaja müüme maha või anname rendile. Vallal varana seda vaja ei ole,” ütles Lääneranna vallavanem Ene Täht Lääne Elule esmaspäeval. 19. sajandi esimesel poolel ehitatud ühekorruseline paekiviseintega hoone on muinsuskaitse all ja suhteliselt heas korras. Hoonet on köetud õhksoojuspumbaga.

„Noortele jäi seal kitsaks ja seal on tõsiselt külm,” märkis Täht. „Kultuurimajas on ruumi ja miks mitte koondada.” Noortekeskuses käib päevas keskmiselt 25 noort.

Noortekekuse kasutada jäävad kultuurimaja teisel korrusel asuvad ruumid. „Minu poolest on kõik valmis, võivad kolida,” ütles Lihula kultuurikeskuse direktor Tiina Lobja. „Väga hea, harjuvad meil kultuurimajas käima. Kui on kino, siis sutsti kinno – hea lähedal tulla.”

Kolm aastat tagasi tahtis Lääneranna vallavalitsus kolida noortekeskuse Lihula muusika- ja kunstikooli kolmandale korrusele, aga sellest ei tulnud midagi välja, sest kool ja samas hoones tegutsev raamatukogu olid kolimise vastu.

6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koostööorgan
3 kuud tagasi

“Kui on kino, siis sutsti kinno – hea lähedal tulla.” (Tiina Lobja )

Jürka
4 kuud tagasi

Rääkisin juba siis kui taheti kolida, et ainuõige koht on kultuurimaja. Nüüd pr. Lobja kahekäega poolt, tulge aga, ammu ootame…
Tüüpiline tuulelipp. Tehke ruumi noorematele ja tegusamatele, muidu mandub Lihula kultuurielu täielikult.

Kristjan Liiv
4 kuud tagasi

Noortekeskus ära kolida – mõistlik otsus! Valla vara konstantne müümine – arusaamatu. Mõisamäe näol on tegemist tegemist Lihula linna teise rekreatsiooniks kasutatava alaga ja jätkatakse sama teed – juba teine moonakatemaja müügiks ning sellega kärbitakse ala järjekindlalt. Vabatahtlikele anti võimalus (2016a.) ehitada Discgolfi park. 2021a. Müüdi ära Linnuse tee 9, millel asus 2 rada. Nüüd plaanitakse müüa Penijõe tee 2, millel asub üks rada. Ma ei saa aru vallast, kes laseb kodanikel nende isikliku (ja neid toetanud ettevõtjate) raha eest ehitada spordirajatise nimetatud kinnistutele ja siis müüb, ilma silmagi pilgutamata need kinnistud maha. Tegemist on spordirajatisega, see on registreeritud spordiregistris:… Loe rohkem »

Kristjan Liiv
4 kuud tagasi
Reply to  Kristjan Liiv

Vabandan, meenus et esimene moonakate maja oli juba varem müüdud või võimaldatud erastamine Eften Capitalile, kes selle siis edasi müüs. Siiski tulnuks see 10000€ leida ja see maatükk osta vallale ning hoone konserveerida või discgolfi pargi kaduvate radade asemele teha uued.

Heiki
4 kuud tagasi
Reply to  Kristjan Liiv

Väga tore et moonaka maja leidis uue omaniku kes selle jubeda koha
korda teeb. Kiitused Henrile!!! Need varemed olid Lihula häbiplekiks.
Ka Kristjan Liiva ei oleks keegi keelanud seda ostmast ja korda tegemast.
Noorte maja müüki ma ka ei poolda, see võiks jääda mõisa kompleksi osaks ja sellele mingi teise otstarbe leida.

Kristjan Liiv
4 kuud tagasi
Reply to  Heiki

Seda ostmist ja korda tegemist ei keelatud ka Heikile, Mardile, Peetrile, Lindale, vallale. jt. 🙂

On väga hea et Henri selle korda teeb. Palju edu!

Küsimus ei ole aga selles, kas keegi ja mille korda teeb, küsimus vallaelanike ühisvara vara müügis, selle kasutamises ja suhtumises kodanike omaalgatusse.

Teise pool teed on samuti 3 rada, mis asuvad eramaal, vald võiks mõelda selle maa-ala ostmisele. Ning leida koht kuhu kaduvad rajad teha.