Vald paneb Lihula mõisa moonakamaja müüki

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihula noortemaja. Foto: Urmas Lauri
Lihula mõisa moonakamaja. Foto: Urmas Lauri

Lihula mõisa moonakamajas tegutsenud Lääneranna noortekeskus kolib hoonest välja ja tegutseb edaspidi Lihula kultuurimajas.

„Tühjaks jäänud moonakamaja müüme maha või anname rendile. Vallal varana seda vaja ei ole,” ütles Lääneranna vallavanem Ene Täht Lääne Elule esmaspäeval. 19. sajandi esimesel poolel ehitatud ühekorruseline paekiviseintega hoone on muinsuskaitse all ja suhteliselt heas korras. Hoonet on köetud õhksoojuspumbaga.

„Noortele jäi seal kitsaks ja seal on tõsiselt külm,” märkis Täht. „Kultuurimajas on ruumi ja miks mitte koondada.” Noortekeskuses käib päevas keskmiselt 25 noort.

Noortekekuse kasutada jäävad kultuurimaja teisel korrusel asuvad ruumid. „Minu poolest on kõik valmis, võivad kolida,” ütles Lihula kultuurikeskuse direktor Tiina Lobja. „Väga hea, harjuvad meil kultuurimajas käima. Kui on kino, siis sutsti kinno – hea lähedal tulla.”

Kolm aastat tagasi tahtis Lääneranna vallavalitsus kolida noortekeskuse Lihula muusika- ja kunstikooli kolmandale korrusele, aga sellest ei tulnud midagi välja, sest kool ja samas hoones tegutsev raamatukogu olid kolimise vastu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koostööorgan
1 aasta tagasi

“Kui on kino, siis sutsti kinno – hea lähedal tulla.” (Tiina Lobja )

Kristjan Liiv
1 aasta tagasi

Vabandan, meenus et esimene moonakate maja oli juba varem müüdud või võimaldatud erastamine Eften Capitalile, kes selle siis edasi müüs. Siiski tulnuks see 10000€ leida ja see maatükk osta vallale ning hoone konserveerida või discgolfi pargi kaduvate radade asemele teha uued.

Heiki
1 aasta tagasi
Reply to  Kristjan Liiv

Väga tore et moonaka maja leidis uue omaniku kes selle jubeda koha
korda teeb. Kiitused Henrile!!! Need varemed olid Lihula häbiplekiks.
Ka Kristjan Liiva ei oleks keegi keelanud seda ostmast ja korda tegemast.
Noorte maja müüki ma ka ei poolda, see võiks jääda mõisa kompleksi osaks ja sellele mingi teise otstarbe leida.

Kristjan Liiv
1 aasta tagasi
Reply to  Heiki

Seda ostmist ja korda tegemist ei keelatud ka Heikile, Mardile, Peetrile, Lindale, vallale. jt. 🙂

On väga hea et Henri selle korda teeb. Palju edu!

Küsimus ei ole aga selles, kas keegi ja mille korda teeb, küsimus vallaelanike ühisvara vara müügis, selle kasutamises ja suhtumises kodanike omaalgatusse.

Teise pool teed on samuti 3 rada, mis asuvad eramaal, vald võiks mõelda selle maa-ala ostmisele. Ning leida koht kuhu kaduvad rajad teha.

Jürka
1 aasta tagasi

Rääkisin juba siis kui taheti kolida, et ainuõige koht on kultuurimaja. Nüüd pr. Lobja kahekäega poolt, tulge aga, ammu ootame…
Tüüpiline tuulelipp. Tehke ruumi noorematele ja tegusamatele, muidu mandub Lihula kultuurielu täielikult.