Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet.

Viimased kuud ei ole majanduslikus plaanis olnud imetabased pea kusagil Euroopas. Hinnad paisuvad, tellimused kahanevad ja inimeste ostuind vaibub. Kõige teravamalt on majanduse jahenemine endast märku andmas riigis, mida armastatakse tavaliselt esile tuua pigem positiivse etalonina – Saksamaal. Kui keskmiselt kasvas euroala riikide SKP teises kvartalis aastases võrdluses keskmiselt pea 4 protsenti, siis Saksamaal piirdus tõus 1,8 protsendiga. 2022. aasta esimese kvartaliga võrreldes kujunes majanduskasvuks aga suisa ümmargune null. Nigela tulemuse taust on Saksa majanduse struktuur. Riigi majandus on traditsiooniliselt toetunud tööstusele, millele koroonaviiruse järelnähud rikkis tarneahelate näol suuri raskusi valmistavad. Veelgi suurema löögi ähvardab Saksamaale anda aga energiakriis ja sõltuvus Vene energiakandjatest. Sünge hoiatuse on andnud Saksamaa keskpank, kelle hinnangul tähendaks näiteks Vene gaasiimpordi täielik lõpp SKP viieprotsendilist langust.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Vaatad naeratava näoga Nestorit ja asi polegi enam nii hull,Saksamaa majandus langeb või tõuseb ? Kuna meil Eestis oma majandus praktiliselt puudub siis ei saa ju midagi hirmsat meil juhtudagi ? Nii palju ikka leiab,et abivajajaid abistada !

K.s
1 aasta tagasi

Ja jålle saame lugeda kui halb on mujal…Küll Saksamaal, küll Venemaal…Eestlane aga ruigab rõõmust…Sest kaka tegeleb ülikõrge elektrihinna ajal vanarauaga…selmet üks heategu teha harakiri näol…

Nimi
1 aasta tagasi

Alles üks kapsasurutis oli meil paar aastat tagasi, juba järgmine. Loll nali, aga tegelikult tahaks teada, millal meil see ilus elu vahepeal oli, et nüüd jälle kõik vabalanguses? Ilmselt viga selles, et pole peavoolu uudistega end pidevalt kursis hoidnud, kus ikka antakse teada, kui hästi me (kes?) elame.