Valitsus otsustas lisameetmed elektrihinna kompenseerimiseks

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Valitsus kiitis täna heaks möödunud nädalal kokku lepitud täiendavad energiahinna toetusmeetmed nii era-kui ka äritarbijale. Toetust eraldi taotlema ei pea.

Jaanuarist märtsini saavad kodutarbijad elektri- ja gaasiarvete hinnapiiri toetust ning ettevõtetele hüvitatakse täielikult gaasitarbimise võrgutasu. Lisaks suunab valitsus 50 miljonit eurot laenukäendusteks ettevõtetele, kellel on kõrgete energiahindade tõttu tekkinud ajutised likviidsusprobleemid.

„Euroopat ja arvestatavat osa maailmast on tabanud hüppeliselt kasvanud energiahinnad ning meie jaoks on oluline, et Eesti inimesed ei peaks kõrgete energiaarvete tõttu muret tundma,“ ütles peaminister Kaja Kallas.

Kallase sõnul kehtivad uued leevendusmeetmed kõigile ning inimeste ja ettevõtjate energiaarved on automaatselt selle võrra väiksemad ehk toetust pole vaja eraldi taotleda. Samuti kiideti heaks laenukäenduse toetus ettevõtetele, kes vajavad kujunenud olukorras tegevuse jätkamiseks käibelaenu.

Samaaegselt tegeleb valitsus ka pikaajaliste lahendustega energiahindade allatoomiseks. „Praeguste kriisimeetmete kõrval töötab valitsus energeetikasektori pikemaajaliste lahenduste väljatöötamisega, et vähendada hinnašokke tulevikus, tagada Eesti tootmisvõimsuste töökorras olek ja hoogustada uute tootmisvõimsuste turule tulekut,” ütles Kallas.

Uue toetusmeetmena kehtestab valitsus kodutarbijatele kuni märtsini elektri- ja gaasiarvete hinnapiiri, millest alates riik kompenseerib energiakulud. Elektritarbimise puhul on hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kilovatt-tunni kohta. Sellest piirist kõrgema hinna korral kompenseerib riik elektriarve kuni 650 kilovatt-tunni ulatuses.

See tähendab, et kui elektri kuu keskmine hind kas börsil või fikseeritud hinnaga paketis ületab 12 senti kilovatt-tunni kohta, maksab seda hinda ületava osa elektriarvest kinni riik. Näiteks kui kodune kuine tarbimine on 650 kilovatt-tundi ja arve 150 eurot, on inimese keskmine kulu 23,08 senti kilovatt-tunni kohta. Seega on tarbija kulu koos riigipoolse abiga mitte rohkem kui 650 kWh x 12 senti/kWh + km = 93,6 eurot ehk riik kompenseerib 150 eurosest arvest 56,4 eurot.

Gaasitarbimise puhul kehtib riigipoolsele toetusele samasugune skeem: hinnapiir kodutarbijatele on 65 eurot megavatt-tunni eest tarbimisele kuni 2,75 megavatt-tunni ulatuses. „Tarbija ise kompensatsiooni saamiseks midagi tegema ei pea, vaid veebruaris laekuvatelt arvetelt on hinnalage ületav osa juba maha arvestatud,“ rõhutas majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Korterelamutele kompensatsiooni makstes jaanuarikuus gaasi ja elektri tarbimispiiri ei arvestata. Veebruaris analüüsitakse kompensatsiooni sihipärasust korterelamute puhul ja vajadusel korrastatakse selle aluseks olevaid andmeid.

Lisaks kodutarbijatele on minister Aasa sõnul riigi jaoks oluline ulatada abikäsi ka ettevõtetele ja asutustele, kes on energiakriisis keerulisse olukorda sattunud. Kui seni kehtis ettevõtete jaoks 50-protsendiline võrguteenuse tasu hüvitamine, siis jaanuarist märtsini hüvitatakse see täielikult.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maakas
2 aastat tagasi

Oskab keegi öelda kas siis septembrist detsembrini saadud arvete kohta on ikkagi vaja minna valda santima ja seda paberimajandust täitma?

Ääremaalt
2 aastat tagasi
Reply to  maakas

Kui interneti teel tekib raskusi, siis tuleb minna valla sotsiaaltöötaja juurde ja kaasa võtta KÕIK arved. Õigem on ette helistada ja ajas kokku leppida, ikkagi pandeemia.

Ääremaalt
2 aastat tagasi

See meede kodutarbijale , kellel on Läänemaal Elektrumi + Imatra kindel pakett, tekitab segaseid mõtteid. See, kellel kw/h kuus on eeldavalt alla 650, ei olegi siis mõttekas oma toimetusi, mis võtavad elektrit, öösiti teha. Tasutakse arve ja soodustusega(kuni 650×0,12×1,20) tarbimise vahe. Arve tuleks ju tarbijale ikkagi suurem suurema, s.t päevase tariifi alusel. Börsihinnaga on teine lugu. Investeeringud tehtud taimeritesse ja valgusanduritega lampidesse . Peab ka see 3 kuud ikka üle elama normaalse (kokkuhoidliku ja alalhoidliku) inimese tasemel Toetused on küll abiks, aga kõik peaks olema teisiti.

jah
2 aastat tagasi
Reply to  Ääremaalt

mis kasu on siin börsipaketi kasutajatel kokkuhoiu poliitikast, kui kasutatakse kuu keskmist, hakkame laristama tipptundidel , kuna üle 12s/kwh taotakse kinni