Millised on kvaliteetsed hüdroisolatsiooni vahendid vundamendile, vannituppa ja puidust pindadele?

reklaamitoimetaja

riina.simmer@gmail.com

 

Kõige niiskemad ruumid kodudes on saun, duširuum, tualettruum, köök, esik ning esikoda. Niiskuse ning külma ligipääsu korral ei tohiks neid ruume viimistleda sarnaselt soojadele eluruumidele ning kui ruumides puudub ka eraldi küte, tuleb kasutusele võtta hüdroisolatsioon ning õhutus. Täielikult niiskuskindlaks ei tasu püüelda teha teha mitte ühtegi ruumi, sest tubades ringlevas õhus on natuke alati niiskust.

 

Hüdroisolatsiooni paigaldamisega kaasnevad kindlad printsiibid:

  1. Kui põranda ega seina enda materjal ei toimi niiskustõkkena, tuleb eraldi pindadele kanda hüdroisolatsioon.
  2. Hüdroisolatsiooni pindadele kandmine peab olema ühtlane (mitte katkendlik) ning ulatuma veepunktist igas suunas vähemalt 1.5m kaugusele.
  3. Põrandad kui kõige suurema niiskuse all kannatavad pinnad peavad olema hüdroisolatsiooni vahendiga 100% ulatuses kaetud. Seinale tuleks vahendit ümberringi kanda vähemalt 10 cm jagu. 
  4. Nurgad ning raskelt sillutavad liitekohad tuleks katta klaaskiu lindiga ning seejärel katta hüdroisolatsiooniga.
  5. Kui põrandatel kasutatakse põrandasoojustust, tuleks põrandakaabel paigaldada hüdroisolatsioonist allapoole. 

 

Vundamendi hüdroisolatsioon

Kuna vundament on pidevas kokkupuutes pinnasega, veega ning niiske saviga, siis tuleks vundamenti kaitsta vee ja niiskuse eest võimalikult hästi. Maja konstruktsioon kannab kogu oma raskusega vundamendi tugevusele ning nii sõltubki kogu maja enda seisukord ning kindlus vundamendi heaolust. 

 

Vundamente töödeldakse erinevate vahenditega enne maja konstruktsiooni ehituse alustamist. Kõige populaarsemad vundamendi hüdroisolatsioonivahendid on maatriksid, mida pihustatakse vundamendi välispoolele. Enne soojustuse paigaldamist tuleb kivi muuta võimalikult niiskuskindlaks ning pihustatavad mastiksid katavad kõik praod ning muudavad pinna ühtlaselt siledaks.  Enne hüdroisolatsiooni paigaldamist tuleb pind ette valmistada. Vundamendi pind tuleb korralikult puhastada ning muuta paremini nakkumiseks järgnevale vahendile.

 

Hüdroisolatsioon vannitoas

Vannitubade ning saunaruumide niiskuskindlaks muutmine on pikaajaliselt kõige kindlam tegevus mis võimaldab niiskuskahjustustest päästa ka ülejäänud elamise. Niiskuse tekkel tekivad pideva kondentsvee tõttu ruumidesse ideaalsed tingimused hallituse tekkeks ning mustuse süvenemiseks. Hüdroisolatsiooni paigaldamiseks on erinevad printsiibid ning müügil olevad vahendid on pea kõik identsete eesmärkidega. Kvaliteet sõltub enamjaolt töötegijast ning tema eelnevatest kogemustest ning hoolikusest. Vannitoas tuleb olla isolatsiooni paigaldamisega väga hoolas. Kuidas valida niiskustõkke vahendeid vannitoa remondi jaoks? Küsi nõu poes teenindajalt või oma ala spetsialistilt.

 

Hüdroisolatsioon puidust pindadele

Puidule ei tohiks kunagi hüdroisolatsiooni otse peale kanda. Pindade ettevalmistamiseks tuleks aluspinnad kõigepealt korralikult puhastada ning vajadusel pesta. Nakkevedelikud on müügil igas ehitusega tegelevas poes/edasimüüja juures ning enne hüdroisolatsiooni kandmist puidust pinnale tuleks pind katta nakkevedelikuga (vajadusel immutada).

 

Kuidas teostada hüdroisolatsiooni paigaldust ning mis on selle maksumus?

Hüdroisolatsioon tuleb kanda pindadele eelnevalt katteviimistlus materjali paigaldamist. Tavaliselt kasutatakse enim levinud hüdroisolatsiooni vahendeid vannitubades ning keraamilise plaadi alla. Eelnevalt tuleb kõik pinnad katta nakkeemulsiooniga ning seda mitte lahendades. Nakke kandmine pindadele soodustab hüdroisolatsiooni korralikku katte tekkimist. Betoonist pind ei pea alati olema siledaks lihvitud,  vahend nakkub kergemini ka karedale betoonpinnale. Tugevduskanga paigaldamisega saab kindlustada nurkade tugevused ning kipsi kokkupuute kohad, kus kinnitusvahendid on aluspinna liitnud konstruktsiooni külge. Töö maksumus sõltub peamiselt ehituspinna suurusest ning teie väljavalitud vahendi hinnast jaemüügis. Tavaliselt maksab üks 20 kg ämber hüdroisolatsiooni 55 eurot ning selle kulumäär on küllaltki suur.

Millise firma tooteid eelistada?

Ühel enim hinnatud Põhjamaistel brändidel on valikus palju erinevate omadustega niiskustõkke võimaldamise vahendeid, mida saab kasutada vannitoas, saunaruumis ning ka väljaspool elamist. Eesti hulgimüügiettevõtte Elvento toob turule ka tooteid kesk-Euroopast. 

Kust leida abi?

Enamus üldehitusega seotud firmad teevad sanitaarremonti, mille alla kuuluvad kõik pesuruumidega seotud tööd. Parima teenusepakkuja saamiseks tuleks kaaluda sõprade poolt soovitatud ettevõtteid. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahend
2 aastat tagasi

Uuseurooplased in ju nutinetigeeniused ja leiavad kõik nutist üles 🤣 ainuke mida nad ei leia on oskused ,kogemused ja tulemused . Tühi uudis see siin.

Jaanus
2 aastat tagasi

Ärge õpetage inimestele poolikult asju. Ja valesti. Niiskete ruumide veekindlaks tegemine algab ikkagi aluspinnast. Nakkedispersiooni üldiselt ikkagi lahjendatakse vastavalt aluspinnale. Otse betooni peale ei tehta hüdrot. Paremaks nakkuvuseks tehakse vahele tasanduskiht jne.