Galerii: Haapsalu külje all kepsutavad ringi ehtsad multifilmilambad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Oleks nagu lammas, aga ei ole ka – on mänguasi. Jaagu talu perenaise Kristi-Liis Koppeli karjas on viit tõugu lambaid. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 27

Urmas Lauri fotod

 

Et kuulsa Inglise multifilmilamba Shauniga päriselus tuttavaks saada, ei pea minema kaugele – Shauni prototüübid, Šveitsi mustaninalised, kepsutavad ringi otse Haapsalu külje all Nigula külas.

Šveitsi mustaninaliste, teise nimega Valais’ mustaninaliste põliskodu on Šveitsi Alpides, kus neid on kasvatatud rohkem kui 300 aastat. Väljaspool Alpi mägiaasu neid kohata on paras vedamine. Inglismaalegi jõudis see tõug alles kümmekonna aasta eest – Šveitsi farmerid neid lihtsalt välja ei müü. Eestis elab neid maailma kõige ilusamaid ja kõige kallimaid lambaid paarikümne ringis. Neil on süsimust nägu, süsimustad kõrvad ja põlvekedrad ning sulgpehme luikvalge maani ulatuv vill, kuulekas loomus ja sõbralik meel. Ausalt öelda ei teadnud mina neist imetegudest mitte midagi.

Jaagu talu lauta astudes olin ma valmis mis iganes toredaks kohtumiseks, aga millekski selliseks mitte.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lonni
2 aastat tagasi

Väga tubli perenaine,kes jõuab hoolitseda armastusega kõikide nende loomakeste eest! Jõudu ja jaksu perele!

Kai.
2 aastat tagasi

On ikka viitsimist ja tahtmist noortel ennast niimoodi kinni panna. Ei saagi nädalaks-kaheks kodust ära minnagi. Uh, kui mõtetu. Kust hädaolukorral leida toimetaja? Elus võib ette tulla igasuguseid asju.

Aga
2 aastat tagasi
Reply to  Kai.

Mõnele meeldib oma kodus olla.

Appi ma ei või..
2 aastat tagasi
Reply to  Kai.

mõni inimene naudib just nimelt kodus töötamist loomadega, selmet teiesuguste ninakrimpsutajate ja “alati on midagi negatiivset õelda” kommenteerijatega E-R 8-17ni kontoriruumi jagada 😀

N61
2 aastat tagasi
Reply to  Kai.

Ega taluniku elu ongi selline 24/7, ilma puhkepäevadeta ja puhkuseta. Aga kas teate, kui hea ja närvidele hästi mõjuv on loomadega töötamine. See polegi tegelikult töö (mis sest, et füüsiliselt ja teinekord ka vaimselt raske), vaid lihtsalt elamise viis. Hakkame hommikul pihta ja õhtul lõpetame. Ja ikka saab ka muu elu elatud. Kes teeb, see jõuab.

Prints
2 aastat tagasi

Eesti lammast on kasvatatud 10000 aastat vähemalt, aga see ei kõlba

Maasikakasvataja
2 aastat tagasi
Reply to  Prints

Ei tasu muretseda, eesti lammast ehk EV (eesti valgepäine) on ka olemas ja kari lausa jõudluskontrollis ehk tegemist on suisa aretuskarjaga.

jaa
2 aastat tagasi

kiirkeetjasse kõlbavad kõik panna

erinevaid
2 aastat tagasi

Lammas nagu lammas ikka. Aga no tore ikkagi.