Galerii: Esimene sügistorm puhus mere meetri jagu kõrgemaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tormine ilm. Foto: Urmas Lauri
Täna kespäevaks oli läänetuul mere nii kõrgeks puhunud, et Paraleppa enam kuiva jalaga ei saanud. Foto: Urmas Lauri

Eile hilisõhtul alanud torm puhus täna pärastlõunaks mere Läänemaal meetri jagu üle normaaltaseme, Pärnus käis tase korraks isegi 1.60 peal ära. Kella kahest hakkas veetase taas langema ning täna ühtul kella kümneks peaks veetase Rohukülas olema 40 sentimeetri võrra alanenud.

Keskpäeval ei pääsenud kuiva jalaga raudteejaama juurest Paraleppa ning Haapsalu Tagalahel oli vesi vaid paarkümmend sentimeetrit Promenaadi kaldakindlustusest madalam.

Kõrge veetase takistas ka parvlaevaühendust Vormsiga, sest Ormsö ei võtnud pardale üle 3,5 tonni kaaluvaid sõidukeid.

Tugeva tuule tõttu katkes Kihnu Veeteedel üheksus Hiiumaa ja Saaremaa vahel ning sadamas seisis ka parvlaev Kihnu Virve ningh katkenud oli laevaühendus ka Ruhnuga.

Hiiumaa ja mandri vahelist laevaliiklust torm ei takistanud.

Eilsest õhtust möllavate tormituulte tõttu esines elektrikatkestusi ulatuslikult üle kogu Eesti. Pärastlõunaks oli Elektrilevi taastanud voolu rohkem kui 17 000 kliendile, kuid üle 11 000 majapidamise oli ikka ilma elektrita.
 
Kõige rohkem rikkeid oli keskpäeval Pärnumaal. “Koos partneritega on Elektrilevi praeguseks likvideerinud 60 keskpinge riket üle riigi ning taastanud elektriühenduse rohkem kui 17 000 kliendile,” teatas firma oma pressiteates. Jätkuvalt on rikete peamiseks põhjuseks liinidele langenud puud.
 
„Kuna tuul liigub päeva jooksul Põhja-Eestisse, võib Lääne-Virumaal ja Harjumaal oodata rikete arvu tõusu. Koostöös partneritega on hetkel väljas 55 brigaadi üle kogu Eesti ning rikkeid järjest kõrvaldatakse. Lisaks oleme olnud infovahetuses päästeametiga, et ühendada jõud prioriteetsemate rikete kiiremaks lahendamiseks,” kommenteeris Elektrilevi juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp.  

Tugev tuul langetas mitmel pool üle Eesti teedele puid ja murdis oksi, seetõttu tuleb liiklejatel olla eriti tähelepanelik, edastas transpordiamet. Teateid liiklust häirivatest puumurdudest on üle Eesti, kuid kõige keerulisem on olukord Saaremaal, Läänemaal ja Pärnu maakonnas.

“Torm ei ole veel kaugeltki läbi ja meile tuleb jätkuvalt teateid üha uutest teele langenud puudest,” ütles transpordiameti taristu ehitamise ja korrashoiu osakonna lääne üksuse juhataja Hannes Vaidla. “Liikluses tuleb olla väga tähelepanelik.”

Üle Eesti puhus reedel tugev edela- ja läänetuul, puhanguti kuni 25 m/s. Pärastlõunast alates on tuul vaibumas.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments