Noarootsi kõrts kandideerib parimaks puitehitiseks

Elen Freivald

elen@le.ee

Noarootsi kõrts ja pood. Foto: Piret Pärnapuu

Täna õhtul kuulutatakse iga-aastasel puitarhitektuuri konverentsil välja Eesti parim puitehitis. Tiitlile kandideerib Läänemaalt ainsana Noarootsi kõrts ja pood.

Noarootsi kõrtsi ja poe arhitektid Urut ja Mai Kersalu rääkisid, et konkursil osalemise soovi avaldas hoone tellija Kuther Service.

Arhitektid kirjeldasid Noarootsi hoone tellijat kui Pürksi patriooti, kellel tekkis mõte lagunevasse sööklahoonesse uus elu sisse puhuda. „Puit tundus meile ainuõige materjal seina katma nii seest kui väljast,” ütlesid Kersalud.

Arhitektide sõnul kasutatavad nad meeleldi töös kõiki naturaalseid materjale: puitu ja kivi. „Soe silmal vaadata ja käel tunnetada,“ kirjeldas Urut Kersalu.

Lisaks tõi ta hoone puhul välja suure kelpkatuse ja triibulise puitvoodri, mis on vihjed Pürksi sadamale, kirikule ning ka kohalikule rahvariidemustritele. „Hoone erilisus seisneb tema lihtsas vormis ja soojas sisus ning interjöör on skandinaavialik, sest oleme ju Noarootsis,“ lisas Kersalu.

Teised nominendid – neid on kokku 31 – on Kersalu meelest samuti head. „Toredad näited Eesti puitarhitektuuri heast seisust,“ ütles ta.

Eesti metsa-ja puidutööstuse liidu tegevjuhi Henrik Välja ütles, et enamasti esitavad arhitektid konkursile ise oma tööd ja žürii valib esitatud tööde hulgast need, keda võiks auhinnata.

Žürisse kuulusid kuus eksperti: arhitekt ja riigikogu liige Yoko Alender, arhitektuuriteadlane ja EKA õppejõud Karin Paulus, arhitektide liidu esindaja Raivo Kotov, arhitektid Kaur Talpsep ja Markus Kaasik ning TTÜ õppejõud Alar Just.

Välja sõnul on tegelikult parimad välja valitud, kuid need avalikustatakse reede õhtul. Puitehitiste seast valitakse välja ka rahva lemmik.

Kokku jagab liit välja neli auhinda, mille rahaline koguväärtus on 3000 eurot. Aasta puitehitise autoreid premeeritakse reisiga kahele Austriasse Innsbrucki maailma olulisemale puitarhitektuuri konverentsile Internationales Holzbau-Forum 2021.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments