Juhtkiri: lihtne valik

Andra Kirna

andra@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Pandeemiast räägib viimasel ajal nii valitsus, ajakirjandus, sotsiaalmeedia kui ka inimesed omavahel. On korduvalt visatud nalja, et nüüd on kõik viroloogid. No ega ikka ei ole küll.

Inimene, kes sellest ka päriselt midagi teab, Eesti teaduste akadeemia uurija-professor ja Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits ütleb tänases lehes, et kõige tõhusam võimalus viirusest jagu saada on vaktsineerimine.

Miks siis inimesed ometi vaktsineerida ei taha? Meritsa sõnul on hüpoteetiline oletus, et vaktsiinid on ohtlikud, vale. Samas tõdeb ta, et ravida ega välja juurida seda arvamust ei saa, sest sügavalt veendunud inimest ümber ei veena. Ka arvamus, et vaktsiinid ei kaitse piisavalt, pole tema sõnul mõistlik – kõik andmed näitavad, et vaktsiinid kaitsevad väga hästi.

On neid, kes põhjendavad vaktsineerimisest keeldumist sellega, et terve ja rikkumata immuunsüsteem on parim kaitse igasuguste haiguste vastu. Immuunsüsteem on küll oluline, aga pole meetodit, millega näiteks 80aastane suudaks hoida oma immuunsüsteemi sellises seisukorras, et koroonaviirus talle külge ei võiks hakata.

On veel põhjendus „mind kaitsevad piirangud”. Kõlab kummaliselt, et ühiskond peaks hakkama kaitsma kedagi piirangutega, kui on võimalik kasutada efektiivset vaktsiini. Põhimõtteliselt on ju pakutud võimalust: kui ei vaktsineeri, siis ära kola ka ringi! Aga ka see ei kõlba – ei taha küll vaktsineerida, aga leian, et pean igale poole vabalt pääsema. Millegipärast on ka kohvikusse pääsemisest saanud inimõigus.

Valikus „kas vaktsineerida või mitte” pole midagi keerulist. Tegelikult on üsna lihtne valida, kui palutakse otsustada hea ja halva vahel. COVIDit ei ole eriti millegagi ravida. Teise laine ajal sattus haiglasse natuke üle 9000 inimese, kellest ligi 1200 suri. Tuletame meelde, et COVIDi-eelsete aastate gripisurmad jäid saja ja paarisaja vahele hooaja jooksul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vares
2 aastat tagasi

Uus Meremaa pandi lukku peale seda kui seal avastati 1 nakkusjuht lollid??? 😍
Soome laevalt Sa ei saa maha astuda kui Sul puudub tõend vaktsineerituse kohta… Lollid??? 😍
1.septembrist ei saa vaktsineerimata inimene siseneda enam mujale peale toidupoed…
Lollid? 😍
Kõik ujulad, spaad ja avalikud siseruumid tuleb mitte vaktsineeritutel ära unustada
Lollid? 😍
Kõik üritused tuleb vaktsineerimata kodanikel unustada…
Lollid? 😍

agu
2 aastat tagasi

keegi ‘valgustatud’ neiu õpetab rahvast õigesti elama, aitäh.

Arvos
2 aastat tagasi

Lastakse vabalt maale tuua mingi jama ning kodanik peab siis oma tervisega katsetama kuidas sellest jagu saada?

valik
2 aastat tagasi

Olen isiku valikuvabaduse poolt kuni see ei riiva teisi. Seega, kui isik on teinud valiku mitte vaktsineerida, siis on see ka valik olla isolatsioonis. Need, kes on vastutustundlikud ei pea kannatama riigi lukkukeeramise tõttu.

Vaktsineerimata
2 aastat tagasi
Reply to  valik

Miks peaks terve inimene isolatsiooni jääma? kas sa oled loll või?

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Ma ei tea, et Merits oleks saanud Nobeli preemia või on maailma absoluutses tipus viroloogias. Juba see, et paneb ühte patta viroloogia ja immunoloogia, näitab taset ja mitte kõrget. Tänapäeva maailmas on väga lihtne uurida ja näha retsenseeritud (tõsi)teadusartikleid kus järelmid on hoopis vastupidised ning ajaliselt ja sisuliselt aktuaalsemad kui Eesti nn teadusnõukogu sh Meritsa mõttevälgatused. Küsimus taandub lihtlabaselt tervele mõistusele (teadlaste puhul eetikale), aga mitte vaktsineerimisvastasusele. Viirus levib täpselt ühtemoodi nii vaktsineeritul kui ka vaktsineerimata inimorganismil, küsimus on pigem indiviidide haigestumisel ja selle raskusastmel ehk iga inimese immuunsussüsteemi võimekusel. Positiivne test ei näita sisuliselt midagi, küsimus on pigem haiglasse… Loe rohkem »

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Mitte kõik, kuid enamik maailma virolooge, immunolooge jt on lollid, ei tea Covidist mitte halligi, on ravimifirmade poolt ära ostetud jne?
Mitte kõik, kuid enamik maailma riike (valitsusi) on lollid jne?
Kuid meie – netikommentaatorid teame kõigest kõike!
Kas nii?

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kui silmaring on ahtake ja mõistust napib tõese info ammutamiseks siis tulebki lamba kombel järgi joosta. Ära pane kõiki teadlasi ja riike ühte patta, sest tegevusmustrid on väga erinevad. Viimased teadusuuringud tõestavad, et 35-40% populatsioonist on koroonaviiruse enda teadmata läbi põdenud ning immuunsed sellele. Paari aasta jooksul saame täpsemalt teada kui kõrge on inimliku lolluse tase populatsioonis ja see võib olla kurb nentimine, et ka kummaline maailm on ullike.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Hea siis, et meie hulgas on vähemalt üks mitte ullike, kelle teadmised käivad kõrges kaares üle maailma vallutanud inimliku lolluse.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

No vot, räägi nagu seinale. Ei ole kõik maailma teadlased ega ka riigid ühte meelt. Pigem on küsimus teaduspõhisuses ja pideva uue info lisandumises ning sellega arvestamises. Aga ju siis kummaline maailm omab absoluutset tõde ning kõik muu on vale ja räägib omaenese tarkuses kõigi nimel ehk kui öeldakse et pista pea ahju siis pistab koheselt. Jõudu ahjuga!

olla või mitte olla?
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Mina tea nendest viruloogidest või immuloogidest midagi, aga seda, et maailm on kummaline kogen jätkuvalt. Täna lugesin, et koopas elav serbia erak 70.a tuli aasta tagasi külla ning kuulis, et pandeemia möllab ja lasi endale kaitsesüsti teha. Mõtlesin, et mina oleks ammu eluga lõpparve teinud nin ketsid karpi pannud kui pidanuks niimoodi koopas elama. aga mees austab ning väärtustab elu kui looja poolt antud kingitust, kandes hoolt selle eest nagu oskab. Mõnikord on lollil ikka hea elada- ei mingeid kahtlusi ega kõhklusi. Teadmised on kõik kurjast. Kõige tähtsam on vist usk endasse ja häirimatus. Kui usun, et soolalahus tervendab, siis… Loe rohkem »

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Inimene on veider olend – täiesti teadlikult suitsetab, tarbib alkoholi (etanool on mürk), toitub ja elab üldse ebatervislikult ning arvab, et see on kõik OK. Kuid vaktsiin – vot see tapab! Kas pole veider?

olla või mitte olla?
2 aastat tagasi

Miks mõned meditsiinitöötajad ise kaitsesüsti saamisele vastu puksivad ja tööandjaga kohut käivad?-mina ei mõista…äkki sindrid teavad midagi, mida meile ei räägita. Arvan, et vaktsiin ei tapa, aga ta võib olla mingi liikumapanevaks jõuks. Mõnes kohas sobib ütlus, et parem õudne lõpp kui lõputa õudus, teises kohas toetame oma mõtet mõne teise tarkuseteraga-hakka ennast torkima, teades, et kõik sooned haprad ja rabedad, mine tea, mis juhtub. Ja tõstad nimetissõrme püsti, öeldes…äkki teadusepoisid leiavad vahepeal mingi tõhusa ravimi, mingi punsli õli, mis avitab.

pinn
2 aastat tagasi

Miks mõned autojuhid rikuvad liikluseeskirja?-mina ei mõista…äkki sindrid teavad midagi, mida meile ei räägita.

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Sulle pole mõtet rääkidagi , ajumaht liiga väike sul .

Arvos
2 aastat tagasi

Keegi üritab jälle võrrelda siga ja kägu.

Kõik ongi niiii lihtne?
2 aastat tagasi

Kas peale 80 a vanuste teisi polegi või? – täiesti demagoogiline näide. Kas kohvikusse ainult vaktsineeritute pääsemine on võrdsus? – jälle demagoogia. Ära kola ringi, kui pole vaktsineeritud! – kõlab nagu Talibani sõjahüüd ‘Allahu Akbar’.
Bolševikele ongi kõik väga lihtne, aga vaba inimene teeb OMA VALIKUID ja ei käitu kariloomana.

vaba inimene
2 aastat tagasi

teeb ise oma valiku.Ei saa aru kas haiglaravi vajavad vaktsineerimata haiged on viidud haiglasse ilma neilt küsimata?! Ravimid on ju mürk, või kuidas…

olla või mitte olla?
2 aastat tagasi

Valikus „kas vaktsineerida või mitte” pole midagi keerulist ütleb viroloog. Kuidas ei ole keeruline. Juba prints Hamlet küsis:Olla või mitte olla?- See on küsimus! Kas keegi sai vastuse.

Viroloog selgitab, et tegelikult on üsna lihtne valida, kui palutakse otsustada hea ja halva vahel. Mis on hea ja mis on halb?
Teades, et igas heas on halba ja igas halvas on head…peab ikka kõike korralikult kaaluma-kas minu hea on ikka hea või on seal ka halba?

Tegelikult teeb inimese nõrgaks-hirmutamine ja süüdimõistmine…ja pealgi teades,et COVIDit ei ole eriti millegagi ravida ehk ravimatu haigus, siis jääb loota vaid looja peale.

pinn
2 aastat tagasi

Kuidagi segane jutt.

olla või mitte olla?
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Pinn,olen sinuga nõus. Segaduses inimene ajabki segast juttu, sest kaalul on rohkm kui elu.

Kas
2 aastat tagasi

viroloog ise on vaktsineeritud?