EELK asutab piiskopkonnad

Piiskopid. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) kirikukogu otsustas asutada Eestis piiskopkonnad, vahendas „Aktuaalne kaamera”.

Vaidlus piiskopkondade asutamise üle on olnud pikk ja kestnud aastaid „Kui valiti kaks piiskoppi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku piiskoppideks – Joel Luhamets ja Tiit Salumäe -, siis sellele järgnes väike kaos. Kuna seadusandlus ei toetanud selgust, siis oli nii, et praostkonnad hakkasid kosjas käima piiskoppidel. Kes tahtis Tiitu, kes tahtis Joeli. Nii see Joel siis sõidab Tartust Saaremaale ja Hiiumaale läbi piiskop Tiidu alade. Tiidule jäi Ida-Virumaa – tema sõidab Haapsalust sinna,” kirjeldas Tallinna praostkonna praost Jaan Tammsalu.

Piiskopkondade asutamine tähendab seda, et praostkonnad jagunevad nüüd piiskopkondadesse. „Praegu tundub, et see saab olema nii, et on kolmel piiskopil – peapiiskopil ja kahel piiskopil – oma territooriumid. Tallinn on peapiiskopi all ja Eesti jagatakse nähtavasti kaheks: Lõuna-Eesti ja Põhja-Eesti või eks saab näha,” rääkis Tammsalu.

Lisaks asukohalinnale on nüüd võimalik määrata ka piiskopile katedraalkirik.

Piiskopid osalevad olulistel tähtpäevadel, ta pühitseb ametisse vaimulikke ning ta on ka vaimulike hingehoidja. Kirikuseadustik lubab lisaks piiskopkonna piiskoppidele tegutseda ka mõne tööala või diasporaa piiskoppidel. Jaan Tammsalu arvab, et piiskoppide arvu suurenemist oodata ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
igas
3 aastat tagasi

pulmas peig, igal matusel lahkunu, raha ei haise

Juku
3 aastat tagasi

Eks ikka tahetakse sinu raha ja hinge. Ahnusel ei ole piire. Nüüd juba jagavad Eestit.

Liina
3 aastat tagasi

Need kirikuvärgid võiks hoopis ära kaotada.
Palju kirikuskäijaid nüüd on? Käputäis ja varsti pole neidki. Ega tänapäeva noored ei hakka kirikus käima.

õigus
3 aastat tagasi
Reply to  Liina

näeks sa tartumaal neid nn. noortekirikud, poolenisti usukultustega tegemist

mis asja
3 aastat tagasi

mis ajast luterlikul kirikul piiskopid, eriti piiskopkonnad on?

mida asja
3 aastat tagasi
Reply to  mis asja

Kuhu piiskopid siis kadunud on? Ikka olemas olnud ju. Peapiiskop on ometi U. Viilma.

väikehaapsallane
3 aastat tagasi
Reply to  mis asja

To Mis asja: Mõnel rohkem ajaloohuvilisel kaitsepolitseinikul võib küll tekkida küsimus, ega ometi kavandata Saare-Lääne piiskopkonna restauratsiooni? Eks tellivad ohuhinnangu ja pärast väikest nibinat-nabinat selgub tõde. 🙂

rünnak
3 aastat tagasi

eestimaale jätkub