Galerii: Haapsallu tuli ülipikk veos

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6
Haapsalus oli veok, mille kogupikkus oli 25,25 meetrit. Foto: Malle-Liisa Raigla

Logistikafirma DB Schenker testis eile ja täna Eesti teedel koos Tallinna tehnikakõrgkooliga enam kui 25-meetri pikkust autorongi, mis muudaks kaupade transpordi efektiivsemaks.

Täna hommikul peatus ülipikk veos Haapsalus Haava tänaval, et mahalaadida ehitusmaterjali ning sõita edasi Häädemeestele.

Praegu on Eestis lubatud auto ja haagis maksimaalse kogupikkusega 18,75 meetrit, kuid naaberriikides on lubatud ka pikemad veokid. Näiteks Rootsis on lubatud 25meetrised veokid ja Soomes 34meetrised.

Maanteeameti loaga testis ettevõe eile Tallinna ümbruses ning täna Haapsalu ja Häädemeeste vahel 25,25 meetri pikkuse autorongiga liiklemist.

Logistikaeksperdid prognoosivad, et sellised veosed võivad varsti ka Eesti teedel standardiks saada. Põhjanaabrite numbrid näitavad, et pikemad masinad hoiavad kokku kuni kolmandiku kütusekulust, vähendavad liiklustihedust ja kaupade vedamiseks läheb vaja vähem tööjõudu. Eestis tehtavate testsõitude eesmärk on kindlaks teha, kas senisest pikemad autorongid sobivad Eesti oludesse.

Projekti on kaasatud ka Tallinna tehnikakõrgkool, kes omalt poolt analüüsib ülipikkade autorongide kasutamist Eesti teedel.

Malle-Liisa Raigla

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maamees
3 aastat tagasi

Soome on ju Eestist pikem ka, seal on pikkadele rohkem ruumi.

Rain
3 aastat tagasi

PÕNEVAT KATSETAMIST EESTI TEEDEL! Koostöös Transpordiameti ja Tallinna Tehnikakõrgkooliga katsetame kahel päeval Eesti teedel 25,25 meetrit pika veoautoga sõitmist. Mõistagi sõidame Scania Eesti veokiga ja loomulikult kasutame selleks taastuvast toormest Neste Eesti MY diislit! Täna liigume Harjumaal ning homme Lääne- ja Pärnumaal. Märkad autot, tee pilti ja jaga meiega!

Eduard
3 aastat tagasi

Ja tegi igal linna ringristmikul viis täis ringi..

auto juht
3 aastat tagasi

ENSV-s olid 24m autorongi tavapikkus, nüüd testitakse.

Pikk Peeter
3 aastat tagasi
Reply to  auto juht

No tore jutt, pole olnud!

Eduard
3 aastat tagasi
Reply to  auto juht

ENSV-s oli meeter lühem ka tükk maad…

Pikk Peeter
3 aastat tagasi

Kui tulevikus hakkab nii olema, siis kas möödasõit sellisest ees sõitvast 25m ja pikemast autorongist muutub ohtlikuks või ehk lausa võimatuks?

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Pikk Peeter

Aga miks peab siis mööda sõitma?

Taadu
3 aastat tagasi
Reply to  Pikk Peeter

Kuidas Skandinaavias suudavad liigelda

Rain
3 aastat tagasi
Reply to  Pikk Peeter

Transpordiameti arust ohutumaks, kuna veoki piirkiirus viiakse 80km/h nagu mujal on