Anvar Samost: kelle käes on vaba sõna lüliti?

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

USA tehnoloogia- ja sotsiaalmeediaettevõtete vahel alanud võitlus otsustab, milliseks kujuneb sõnavabadus kogu maailmas.

Uus aasta on toonud suuri uudiseid ning ma ei pea silmas valitsuse lagunemist Eestis või rahutusi Ameerika Ühendriikide pealinnas. Tegelikuks uudiseks on globaalse haardega Ühendriikide internetimonopolide sammud poliitiliste eelistuste, kontrollimatu võimu ja aktiivse kirjastajarolli näitamisel.

Sündmuste käik iseenesest on lihtne ja avalik. Pärast sissetungi USA kongressi hoonetesse teatas Ühendriikide ametist lahkuva presidendi Donald Trumpi peamiseks suhtluskanaliks olnud sotsiaalmeediaplatvorm Twitter, et sulgeb Trumpi konto. Samal ajal asusid Twitter ja temast suurem sotsiaalmeediaettevõte Facebook sulgema veel sadade tuhandete kasutajate kontosid, tuues põhjenduseks vägivalla toetamise. Sulgemised olid valikulised, jättes näiteks puutumata kõik tuntud diktatuurirežiimid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Elagu Tsenseeritud Sõna
3 aastat tagasi

LE-s ei ole Vaba Sõna, sest vasak-äärmuslasele mittesobivad kommid kaovad tsensuuri tõttu lehest. Elagu tsenseeritud sõna!

juss
3 aastat tagasi

Kes soovib vaba sõna, tehku seda oma nime all! Vabadus tähendab ka vastutust!

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Oledki juss või ?

Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Ümmarguselt saab pealkirjas olevale küsimusesele vastata ühe sõnaga – “süvariik”.

Copy-paste Wikipediast: “Ööl vastu 25. oktoobrit võtsid bolševikele alluvad väed endi kontrolli alla sillad, raudteejaamad, elektrijaama, telefonikeskjaama, telegraafi, Venemaa Telegraafiagentuuri ja Venemaa Riigipanga.”

Telefon ja telegraaf olid toona ainus “sotsiaalmeedia”, ROSTA oligi toona Twitter – nihil novi sub sole.

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Me tahame väga olla oma iidolite moodi ja sellepärast edendame kahepalgelisust,topeltmoraali alates Kadriorust ja lõpetades Toompeal !
Ikka ühe deviisi all “kui me ei tee nii siis meid ei kaitsta” Kui sügavale me veel oleme valmis laskuma ?