Kuidas mõjub liiga kuiv õhk sinu tervisele?

Oleme saatnud suve puhkusele ning on taas aeg tervitada sügist – see ilmastikumuutus mängib rolli ka kodu sisetingimustes. Sageli jätame märkamatuks mitmed pisidetailid, mis tegelikkuses avaldavad olulist mõju meie tervisele. Üheks selliseks faktoriks on liiga niiske või liiga kuiv õhk. Kuigi võib esmapilgul tunduda, et tegu ei ole millegi olulisega, hakkab see faktor aja jooksul meie tervist mõjutama just negatiivses võtmes.

Mis on õhuniiskus?

Õhuniiskus on õhus olev veeauru sisaldus. See oleneb mitmest tegurist, kuid eelkõige temperatuurist. Kui liiga kõrge niiskus põhjustab toas hallitusseente kasvu, siis väga madal õhuniiskus avaldab mõju meie tervisele. Õhuniiskus ei tohiks olla üle 45% ning mitte väiksem kui 15-20%. Asi ei ole kindlasti Sinu kodus, vaid Eesti kiiresti muutuvas kliimas, millele tuleks ka vastavalt reageerida.

Kuidas mõjub liiga kuiv õhk meie tervisele?

Hingamisprobleemid ja astma

Kuiv õhk võib mõjutada meie hingamisteid ning nende tööd. Nimelt muudab kuiv õhk meil hingamise raskemaks ning kõige enam tunnevad seda muutust inimesed, kellel on astma. Üldiselt on kuiva õhu puhul sümptomiteks köhimine, aevastamine, hingamisraskused ja rõhumistunne rinnus. Sageli ajame need sügiste grippide ja viiruste süüks, kuid tegelikult võib süüdlane olla Sinu enda kodus olev õhk.

Nahaprobleemid

Kui kodus pole piisavalt niiskust, hakkab Sinu nahk kuivama ning isegi sügelema. Väga kuiv nahk võib isegi viia haiguseni nagu dermatiit. Võid tunda muutusi ka oma juustes – juuksed langevad kiiremini välja ning on katsudes kahused ja kuivad. Kuiva õhu puhul on üheks peamiseks sümptomiteks kuivad ja sügelevad silmad, verejooksud ninas, külmavärinad, süvenevad külmetuse ja gripi sümptomid ning suurenenud võimalus haigeks kas grippi või teistesse viirushaigustesse.

Keskendumisprobleemid ja väsimus

Kuiv õhk võib oluliselt mõjutada ka meie produktiivsust ja keskendumisvõimet. Võid tunda, et kuigi oled just ärganud ning isegi tassi kohvi ära joonud, oled ikkagi väsinud ja ebaproduktiivne. Tööle keskendumine on raske ning sageli tunned muret oma põhjuseta peavalude üle. Tegelikkuses on põhjus olemas, kuid Sa ei lihtsalt ei pööra sellele tähelepanu või oska arvatagi, et süüdlaseks on lihtsalt Sinu kodus olev õhk.

Kuidas ära hoida kuiva õhu teket?

Õhuniiskuse mõõtjad

Õhuniiskuse mõõtjad on soodsad vahendid, mis mõõdavad õhuniiskust, nagu nimigi ütleb. See aitab Sul igal aastaajal hoida silma peal kuidas õhuniiskuse tase Sinu kodus kõigub. Õhuniiskuse mõõtjad annavad ise märku, kui õhuniiskuse % on järsult muutunud ning nii tead, millal on aeg reageerida.

Õhuniisutajad

Valides sobivat õhuniisutajat on oluline pöörata tootja poolt määratud soovitustele. Näiteks suudab õhuniisutaja tõsta ruumis niiskust vastavalt ruumi suurusele. Kui Sa ei pea vajalikuks osta õhuniisutajat igasse ruumi, võib asetada selle sinna, kus veedad kõige enam aega – näiteks magamistuba. Osad õhuniisutajad on varustatud ka aroomiga, mis toob tuppa hea ja mõnusa lõhna ning öölamp ja õhuniisutaja ühes on suurepärane lahendus just magamistuppa. Lisaks peaksid arvestama ka sellega, et õhuniisutaja vajab aeg-ajalt ka hooldamist, sest vale hooldus, hooldamata jätmine ja valed filtrit võivad puhuda õhku hoopis baktereid ja hallitust.

Sulge õhuavad

Kuiv talvine õhk võib läbi akende ja uste õhuaukude pääseda koju, mis võib märgatavalt muuta õhuniiskuse taset Sinu kodus. Sulgedes need õhuavad aitad oma pere kaitsta kuiva kui ka külma õhu eest. Lisaks aitab see hoida kokku kommunaalkuludelt kui kasutad vähem küttesüsteemide tööd, mis samuti kuivatavad õhku märkimisväärselt. Seepärast sulge õhuavad vastavate tihendite või muude tarvikutega enne, kui hakkad otsima muid lahendusi.

Too siseruumidesse taimi

Taimed on suurepärased õhuniiskuse tagajad ruumides. Kindlasti ära unusta nende eest ka hoolt kanda. Nimelt ära unusta neid kasta ning kindlasti ära kasta neid ka üle, mis võib tekitada mullas hallitust ning see võib taas hakata õhu sisaldust mõjutama. Lisaks pakuvad taimed ka visuaalset täiendust Sinu koju, mispärast ei ole Sul kindlasti põhjust, miks mitte oma kodu kaunistada lillede ja eksootiliste taimede näol.

 

Kui oled otsimas enda koju sobivat õhuniisutajat, mis aitaks üleliigset või liiga madalat õhuniiskust ära hoida, tasub tutvuda mitmekülgse ja soodsa valikuga just Kaup24 veebipoes.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments