Eestis tulevad uue kujundusega passid

Uue kujundusega Eesti pass.
Uue kujundusega Eesti pass.

1. jaanuarist 2021 alustab politsei- ja piirivalveamet uute passide väljastamist. Reisidokumentidesse kantavad andmed jäävad samaks, ent uueneb passide kujundus ja turvaelemendid. Passide esimesi näidiseid tutvustatakse novembri lõpus.

Siseminister Mart Helme sõnul seob passide uus kujundus omavahel kokku meile võrdselt olulise Eesti ajaloo, tänapäeva ja tuleviku. „Passi kaanel on Eesti riikluse põhialusetest lähtuvalt riigivapp kolme lõviga ja passi lehtede kujundus on tänapäevane ja tulevikku vaatav. Pass on ühelt poolt oluline sümbol oma kodanikele ja teiselt poolt jutustab Eesti lugu maailmas. Uues kujunduses on need kaks eesmärki kenasti tasakaalustatult ühendatud,“ rääkis Mart Helme. Eesti on maailmas tuntud oma uuendusmeelsuse ja unikaalsete lahenduste poolest – näiteks meil on e-residentsus, start-up viisa ja diginomaadi viisa. „Seda kuvandit toetab ka uute reisidokumentide tänapäevane ja Eesti inimestele omane kujundus – dokumentide kujunduses on kasutatud Eesti looduse elemente, mis on nutikalt ühildatud riigi sümboolika ja turvaelementidega,“ lisas siseminister.

„Nagu ka kasutusel olevate passide puhul, on uute passide juures oluline turvalisus. Uuenduslikult oleme põiminud turvaelemendid passi kujunduse osaks. Osa turvaelementidest on silmaga nähtavad, osa sõrmedega kombatavad ning osa kontrollitavad üksnes erivalguses või luubiga,“ rääkis PPA identiteedi ja staatuse büroo peaekspert Eliisa Sau. Lisaks muutus ka materjal, millele passi kasutaja andmed kantakse. „Vahetasime turvapaberist isikuandmete lehe polükarbonaadi vastu, mis on kasutusel ka ID-kaartidel. See võimaldas kasutusele võtta täiendavaid turvaelemente,“ lisas ta.

Uued passid valmivad koostöös ettevõttega HID CID LIMITEDiga ning protsessi on olnud kaasatud Siseministeerium, Riigikantselei, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja Siseministeeriumi Infotehnoloogia- ja Arenduskeskus. Protsessi juhib dokumentide väljaandjana Politsei- ja Piirivalveamet. Passileping on sõlmitud 8 aastaks ning selle perioodi jooksul tellib Politsei- ja Piirivalveamet lepingupartnerilt hinnanguliselt üle 800 000 dokumendi.

Lepingu kogumaksumus on 11,5 miljonit eurot, mis jääb varasemate lepingutega samasse hinnaklassi, sisaldades kõiki tootmisega seonduvaid kulusid, sh uuendusliku kujunduse väljatöötamist. Riigi kulud on kaetud riigilõivuga. Riigi ja inimese jaoks jääb passi hind samaks.

Siseministeerium ja PPA tutvustavad uusi passe lähemalt novembri lõpus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
3 aastat tagasi

Pidid ju ümmargused passid olema!

Mõte
3 aastat tagasi

Kas on vaja nn raskel ajal raha sellistele asjadele kulutada? Kogu aeg jutt, et raha ei ole, ei jatku inimeste jaoks (meditsiin, päästjad, pensionärid, miinimumpalk jne) ja nüüd järsku tundub on seda nagu isegi palju?!

kes ikka ette nägi
3 aastat tagasi
Reply to  Mõte

See üsna pikk protsess, kindlasti ei hakatud sellega tegelema nn. raskel ajal. Ikka varem.

Vedurijuht
3 aastat tagasi

Hundipass on viimase peal!!!

Veits niinaa
3 aastat tagasi

Ei tundu hea.Aga eks näis, vara veel kritiseerida. See oli esmamulje.