Oru hooldekodu töötaja nakatus koroonaviirusega

Külastuskeeld. Foto: SA Kuressaare Haigla
Külastuskeeld. Foto: SA Kuressaare Haigla

Ööpäevaga sai Eestis koroonadiagnoosi 18 inimest. Neist üks lisandus Läänemaale.

Läänemaale lisandunud juhtumi puhul on tegemist Oru hooldekodu töötajaga, kelle kontaktsete ring on väljaselgitamisel. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 48 inimest, kellest kaheksa on haigestunud. Lääne regionaalosakond hõlmab ka teisi maakondi. Läänemaal on aktiivseid haigeid kaks.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1575 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 18 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus Ida-Virumaale viis positiivseid testitulemust, Harjumaale viis, Võrumaale neli, Läänemaale üks ja Viljandimaale üks. Kahel juhul puudus positiivse proovi andnutel rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (neli Tallinna) ööpäevaga lisandunud viiest haigusjuhust kahel oli tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on veel täpsustamisel.

Perioodil 19.–20. september lisandunud haigusjuhtudest oli kolm  juhtumit sisse toodud Ukrainast, Poolast ja Tšehhist,  10 juhul oli tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on neli aktiivset kollet, millest Kadrioru sünnipäeva koldega on seotud 26, Tallinna Männi lasteaia koldega 10  ja  Läänemere gümnaasiumi koldega 16 inimest. Täna hommikul lisandus töökoha kolle, kus on kokku viis inimest.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1886 inimest, kellest 205 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud viie uue juhtumi puhul on ühel juhul tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega ja ülejäänud nakatumiste asjaolud on veel välja selgitamisel.  Kokku on Ida regioonis neli aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud kuus inimest, Sillamäe töökoha koldega on seotud 11 inimest (number korrigeeritud). Tutvuskonna koldes on tänahommikuse seisuga 29 haigestunut. Tammiku põhikooli koldes on 11 inimest.  Ida regionaalosakonna jälgimisel on 690 inimest, kellest on haigestunud 145.

Võrumaale lisandunud ühe uue juhtumi puhul on tegemist varasema haigestunu lähikontaktsega, kolmel juhul on nakkusallikas selgitamisel. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kolm kollet – Võru sünnipäev (22 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut) ja matuse kolle (11 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 142 inimest, kellest 41 on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel.

Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

21. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 22 inimest, juhitaval hingamisel on kolm patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest, üks inimene viidi Ida-Viru Keskhaiglast üle teise haiglasse. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid ei avatud.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 433 COVID-19 haigusjuhtumit 420 inimesega.

21. septembri seisuga on tervenenud 2 379 inimest. Neist 1 819 inimese (76,5%) haigusjuhtum on lõpetatud, 560 inimese puhul (23,5%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 30,85.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Küla räägib
3 aastat tagasi

Kas hooldekodu töötaja ei olnud üks nendest kes vanakinos peol käis?