Haapsalu linnavalitsus lasteaedade ebaseaduslikku töökorraldust muutma ei hakka

Pääsupesa lasteaed on olnud kolm kuud suletud. Õiguskantsler Ülle Madise sõnul on see õigusvastane. Foto Malle-Liisa Raigla

Õiguskantsler tunnistas selle, et Haapsalu viiest lasteaiast kolm on suletud, õigusvastaseks, sest lapsed peavad käima lasteaias, mis asub samal aadressil, kuhu neile koht on määratud.

Haapsalu linnavalitsus praegu endiselt kehtivat ebaseaduslikku töökorraldust muutma ei hakka.

Õiguskantsleri poole pöördus üks lapsevanem, kelle sõnul algas linnapoolne survestamine juba enne eriolukorra lõppu, kui lapsevanematelt küsiti, kas nad soovivad 18. maist panna lapsed valvelasteaeda.

„Vanemad pandi valima halva ja veel halvema vahel, sest kes ikka tahaks hea meelega viia lapsi võõrasse lasteaeda võõraste õpetajate juurde,” ütles anonüümsust palunud lapsevanem.

„Selline küsitlus ei anna tõeseid tulemusi lasteaiakohtade vajaduse kohta. Nördima paneb, et linnavalitsus ka edaspidi pidevalt just selle küsitluse tulemustele viitas. Just see oligi aluseks õiguskantsleri kui lasteombudsmani poole pöördumisel,” märkis lapsevanem.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Agu
3 aastat tagasi

Väga tubli! Selgroogu peab olema!

Mina arvan, et...
3 aastat tagasi

lapsed ongi erinevad. Kui laps ei ole võimeline kohanema teises lasteaias ja nutab jne., siis järelikult ta närvisüsteem ongi nõrgem. Milleks peaks sellist last traumeerima ja üldse lasteaeda viima. Võtke lapsehoidja!

Aime.
3 aastat tagasi

Töötuid jagub.

Vasja Vase tänavalt
3 aastat tagasi

Tegelikult näitab saadud tulemus linnakantselei ( sekretär ja jurist) ülimat nõrkust. Lühikese ajaga kaks korda “sisse saada” on liiast. Pole vahet, kas ühel või mitmel linnakodanikul on arvamusi, küsimusi, need peavad saama adekvaatse lahenduse kohapeal. Hetkel paistab nii, et linnavalitsus läheneb asjale tugevama poolena ja ei suuda/ei taha vastata linnakodanike küsimustele. Pagana hea on praegu lehvitada lippu, millele on kirjutatud “KRIIS”.

Oh jubedust
3 aastat tagasi

Nüüd on nõunik juba Rootare sahkerdama õpetanud!

juss
3 aastat tagasi

Kokkuhoitud raha võib kohtuskäimiseks vaja minna.

Eestis ei ole seadust, et laps võib 4-6h lasteaias
3 aastat tagasi

viibida, kellaaega, mis lasteaia poolt on määratud lasteaeda toomisajaks, mil kõik vastu võetakse, trahve, mis tulevad, kui vanem rikub seadust ja hilineb lapsele järgi tulles, avalduse põhjal ja vastavalt tööst õigust suvekohale lasteaias… Olgem rõõmsad, tasa ja tänulikud! Ps!Lapsed ei pea üldse lasteaias suvel käima!! Selline asi on nagu suvevaheaeg aga ikka ei jõua kohale, et lasteaialaps vajab seda samuti nagu koolilaps. Suvel on lahti valverühmad v valvelastead, mis on mõeldud äärmisel vajadusel neile lastele, kelle vanemad ei suuda neile suvepuhkust võimaldada pereringis ja on ise 3kuud tööl… Mõelgem nüüd kui palju tegelikkuses selliseid olukordi on, ja kes tegelikult lapsed… Loe rohkem »

Enriko
3 aastat tagasi

1973/74(?) õppeaastal möllas 1. Lastepäevakodus Nurme tänaval düsenteeria. Umbes samal ajal toimus ka lasteaia hoone remont. Igatahes V või Vl rühm, kus käisin, pandi tervikuna Lihula maanteel asuvasse vene lasteaeda karantiini, moodustades segarühma endast aasta noorematega. Meelde on jäänud umbkeelsed kasvatajad õhtuti “Spaat!” käratamas. Õuesoleku ajal võisime läbi võrkaia suhelda oma pereliikmetega. Hommikul nägin läbi akna, kuidas mu isa Suure trummi taha tööle läks. Njah, paras vangla. Ei mäleta, kas karantiin kestis nädala või kaks aga suurt traumat sest totaalsest elumuutusest ei saanud. Oletan, et juba tol ajal püüdis linnavalitsus langetada otsuseid eelkõige tervest mõistusest lähtudes. Elu ongi alati paar… Loe rohkem »

Kuli
3 aastat tagasi

Lõps ei olnud ju ka lv arvates süüdi. Ilmselt pole siiani.

No ma ei tea
3 aastat tagasi

Appi, üks lapsevanem!! Piisabki ühest rahulolematust, kes kaagutama hakkab.
Tubli, linn, et te siiski ei avanud kõiki lasteaedu. Me oleme siin kriisis ju kõik koos! Peame vastu ja viriseme vähem…

arvamus
3 aastat tagasi
Reply to  No ma ei tea

Kindlasti on rahulolematuid lapsevanemaid rohkem, lihtsalt kõik ei kirjuta õiguskantslerile. Miks nad kohe nii kõrgelt pihta hakkavad, eks ikka sellepärast, et arvavad, et kohalikest võimukandjatest nagunii tolku pole- kõik ühe mütsi all. Eks lapsi ole ka erinevaid nagu räägitakse- ühed nagu võilillelapsed, kes kohanevad kergesti ja teised nagu orhiteed- keskkonna suhtes emotsionaalselt ja sotsiaalselt tundlikud. Kui laps põtkib ikka igal hommikul vastu, nagu viidaks tapale , siis otsidki lahendust. Arvan, et kriisiga pole miskit ühist, sest nii on olnud tõesti ka eelnevad aastad.

Lapsevanem
3 aastat tagasi

Laste arv, kes vanemate tööiseloomu vms tõttu kohta vajasid,ei olnud suur. Koostati küsitluslehed ja tehti tol hetkel kõige mõistlikumana näiv otsus. Oluline on silmas pidada, et alati on ka neid, kes märgivad, et vajavad kohta, kuid tegelikult märgitud ajal kohale ei ilmugi- neid on aga ootamas kogu vajalik meeskond.
Absoluutselt ebapraktiline oleks olnud kõiki lasteaedu kõnealusel perioodil avatuna hoida.
Suveperioodil hoiuteenust vajades, käivad lapsed samuti valvelasteaias, ehket see ei pruugi ka oma koolieelse lasteasutuse aadressiga kokku langeda. Kuid samas, rühmas on tuttavad õpetajad oma lasteaiast.
Arvan, et see oleks olnud/on rahulolematute poolt koht, kus asju lihtsalt veidi laiemalt näha.

No
3 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Minu teada küsitluslehel puudus võimalus vastata, kas laps käiks lasteaias, kui avatud oleks oma lasteaed. Kui see võimalus oleks
lehel olnud, oleks ka tulemused teised olnud. Otsus lasteaeda mitte avada oli tehtud juba enne küsitluslehte.