Miks kollageen meie tervisele oluline on?

Kollageen on vees lahustumatu valk, mis moodustab ⅓ meie keha valkudest ja suure osa naha valgulisest koostisest. Enamik inimesi teab, kui tähtis see on nahale, sest kollageen on oluline komponent ilutoodetes. Kuid sageli ei teata, et see on midagi enamat kui lihtsalt ilu heaks. Kollageen on kompleksne valgu vorm, mis koosneb enam kui 1000 aminohappest nagu glütsiin, proliin ja hüdroksüproliin.

Kas mul on kollageeni vaja?

Kollageen on tähtis rakkude tootmise allikas sidekudedele, liigestele jne. Kollageenis ja želatiinis leiduvad aminohapped on kehale väga vajalikud. Need näiteks:

  • aitavad kaasa liigeste tervisele
  • tugevdavad nahka, juukseid ja küüsi
  • parandavad naha elastsust ja vähendavad vananemisnähte
  • on ideaalne valguallikas
  • parandavad seedefunktsiooni
  • Need aminohapped pärinevad (veise) kõhredest ja kontidest. Et praegu pole traditsioonilised toiduvalmistamise viisid, näiteks koduse kondipuljongi keetmine, populaarsed, siis ei ole meie toidus ka piisavalt kollageeni ja želatiini.

   Kust ma kollageeni saan?

   Želatiini, mis on keedetud loomne kollageen, leidub suures koguses puljongis ning ka lihaviiludes, mis sisaldavad luud või nahka. Kui kondipuljong hakkab jahtudes tarretuma, on see kontide ja sidekoe kollageen, mis pärast keetmist želatiiniks muutub. Želatiini on saadaval ka pulbrina, mis sisaldab 6 grammi valku supilusikatäie kohta ja millel pole maitset ega lõhna. Seda saab lihtsasti lisada toitudesse või soojadesse jookidesse, et tarbitavat proteiini kogust suurendada.

   Kui teile hakkas kollageen nüüd huvi pakkuma, siis Rosena e-poest leiab kollageenitooteid igale eelarvele ja maitsele. On täiesti maitsetuid pulbreid, mugavalt kasutatav kollageen geelina ning uudisena rohkelt kollageeni sisaldavad maitsvad kummikommid. Tule tutvu laia valiku erinevate kollageenitoodetega rosena.ee e-poes. Kasutades veebruaris sooduskoodi ROSENA3020, on kõik tavahinnaga kosmeetika ja toidulisandid Sulle 20% soodsam!

   Kollageeni looduslikud allikad

   Kollageenil on nagu želatiinil mitmeid häid omadusi ja see on kehas üldiselt olemas. Kui vananemise või ebaõige toitumise tõttu tekib selle puudus, on oluline teada, kuidas seda saada. Pidage meeles, et kollageen ja želatiin ei ole omavahel asendatavad, kuid mõlemal on oma eelised. Mõni inimene, eriti need, kellel on tõsised seedeprobleemid, ei talu puhast želatiini valku, kuni seede hädadega pole tegeletud. Sellistel juhtudel on sobiv valik kondipuljong, kuid kollageen peptiidid ehk hüdrolüüsitud kollageen (kollageenhüdrolüsaat) on veel üks võimalus, mis lahustub külmas vees ja on kergesti seeditav želatiini variant. Tänu ainulaadsele meetodile hüdrolüüsitud kollageeni valmistamisel tekib suures koguses aminohappeid, mis toetavad rakkude kasvu ja tootmist, eriti juuste, sidekudede, kõhre, nahakudede ja ligamentide (sidemete) jaoks. Lisaks imendub see madalama molekulaartaseme tõttu kiiremini.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments