Oudekki Loone: teine pensionisammas on kuritegu Eesti rahva vastu

Lääne Elu

info@le.ee

Teine pensionisammas on kuritegu Eesti rahva vastu ja pensionisamba vabatahtlikuks muutmisega heastame selle. Mida tähendab teine sammas – seda, et riik pühib oma käed vastutusest eakate ees puhtaks ja ütleb, et tuleviku tagavad kapitalism ja finantsturud, me ei hooli millestki. Veel enam, riik võtab pensionäri kaukast solidaarsest sambast, sotsiaalmaksust 4 protsenti ja annab selle fondihalduri meelevalda.

Teine sammas tähendab tavalisele töötajale näkku sülitamist ja ütlemist, et sinu eluaeg tööd ei taga sulle heaolu vanas eas. Töötaja väärib pensioni töötajana. Riik ei tohi nõuda, et kõik hakaku sunni korras finantskapitalistiks, et endale elamisväärne pension garanteerida. See on põhimõtteliselt ebaõiglane. Tööl on väärtus. Ilma töötajate pingutuseta, ilma töötajate oskusteta ei oleks kapitaliturul ka millegagi kaubelda, sellepärast, et raha väärtus on tagatud ainult usaldusega, ainult usaldusega töötajate suutlikkusse uut väärtust luua. Rääkimata sellest, et õigus väärikale vananemisele on meil sellepärast, et me oleme inimesed, mitte sellepärast, milline on meie positsioon majanduses või kapitaliturgudel.
Põhiseaduse § 28 kinnitab igaühe õigust riigi toele vanaduses ja puuduses. Riigipension on põhiseaduslik õigus, mitte teine sammas. Kohustuslik säästmine on ka vastuolus vabaduse põhimõttega. Riik kohustab igaüht mingit toodet ostma, üteldes: mina tean, et sul on seda vaja. Isegi siis, kui sa ise aru ei saa, ikka ma tean, et sul on seda vaja.

Umbes samamoodi, nagu riik ühel päeval ütleks, et kuulge, te vajate valku, kõik peavad kahe protsendi palga eest ostma vorsti. See tähendaks, et vorstitootjad on väga õnnelikud, aga vorsti kvaliteet kindlasti ei paraneks. Pensionifondid on täpselt selline vorst, millest võidavad fondihaldurid. Riik teeb neile kingituse.

Ma ei saa aru, miks reformierakondlased, kelle jaoks on ainsad õiged lahendused vabaduses ja turus põhinevad lahendused, miks nemad armastavad totalitaarset poliitikat, kus inimeste raha sunnitakse kellegi teise kätte. Kui vaadata teise samba kaitsjate argumentatsiooni, siis see on ka selline mõnes mõttes totalitarismile kohane, et seal ei ole õigluse argumente, seal ei ole poliitilisi argumente. Seal on moraalsed argumendid, et säästmine on hea ja inimesed peaksid olema moraalsed. Inimesed ei suuda ise otsustada, kuidas oma raha kasutada, äkki nad lubavad veel puhkust või jäätist lastele või äkki maksavad mõne võla ära. Selmet anda raha pankadele keerutamiseks. Et päriselt, minge ja ütelge ühele üksikvanemale, kes teenib 583 eurot kuus, et on ebamoraalne, et tahab kohe oma lapsele saapaid osta, mitte kunagi ebamäärases tulevikus, sest riik lihtsalt ei taha talle pensioni tagada.

Milleks inimestele üldse seda riiki vaja on, kui väärikat vanaduspõlve ei suudeta tagada? Mis õigustab Eesti riiki, kes pensione ei maksa?

Kui me toetame pensioni teist sammast, siis ütleme, et Eesti riik on läbi kukkunud. Selleks ajaks, kui noored lähevad pensionile, võivad finantsturud olla oma ajaloo halvimas seisus. Finantsturge võib üleüldse mitte olla, aga Eesti riik on. Ja Eesti riik on ainus struktuur maailmas, mis kaitseb Eesti inimeste, mis kaitseb meie kodanike huve ja heaolu, mitte finantsturud. Ja loomulikult meie tulevik on tugevas kindlas riigi tagatud esimeses sambas. Ja et maksutõus või? Seni, kuni Eestis maksustatakse ainult tööd ja mitte kapitali, võiks siin suu vett täis hoida. Kui välispankadele tehakse kingitusi pensionifondide näol ja siis lastakse neil rahulikult kasum välja viia, ei tasu nagu hakata hirmutama, et me ei suuda.

Kuni ettevõtete tulumaksu ei ole, siis millest me üldse räägime, et ei ole mõtet siin keerutada, see maksupoliitika, maksude tõstmisega hirmutamine on lihtsalt nii õõnes, et see on igaühele näha.

Kui te usaldate Eesti riiki, et Eesti riik ka tulevikus hoolitseb oma vanade inimeste eest, siis te toetate teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmist.

Kõne riigikogus 29. jaanuaril 2020.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koguja
4 aastat tagasi

Täiesti loogiline, mida vähem tulevikuks kõrvale panna, seda suuremad on tulevikus säästud. Vähem säästes on uus generatsioon 30a jooksul vaesemad kui lätlased 🙁

mamsel
4 aastat tagasi

Ei teinud aastaid tagasi ühtegi sammast, säästsin pensioniajaks ise ja see raha on mul praegu olemas. Ei mingeid tulumakse ega fondide nuumamist, samuti ka mitte hirmu, et ma seda raha kunagi enam ei nä.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  mamsel

hehe, see paistab vale olevat. Vahepeal olid rublad ja siis kroonid, euro on olnud lühikest aega ja sellest ajast pole piisanud keskmise palgaga inimesel korraliku kapitali pensionieaks koguda

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  mamsel

Aga inflatsioon? Selle nipiga võttavad pankurid sult ka padja alt raha ära.

mõngel
4 aastat tagasi

sorry oudekki kõik on okkidokki see on minu raha ja mis sellega peale hakkan on minu asi! Vaevalt et keegi rahvasaadik lubaks otsustada lihtinimesel oma rahakoti üle, aga näed nemad meie oma üle saavad otsustada ja pealegi veel kasutada ja nüüd on suur probleem, kui pole seda välja anda. Ärge tulege nüüd siis rahvast lollitama oma välja mõeldud mõtetega. Öelge ausalt et pole mida välja maksta!

Priit
4 aastat tagasi

Ju seda 2.samba raha polegi enam, miks muidu keelduvad seda vabaks laskma.

lugeja
4 aastat tagasi

Nii noor ja teab ka midagi asjast või?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Tütarlaps sai üleeile 41 aastat vanaks!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Ega vanus teda targemaks ikka ei tee….kui teebki, siis see pole vast märkimisväärne

ENSV
4 aastat tagasi

Väga tark naine võrreldes partorgi pojaga.

vaadaku ise, kuidas hakkama saavad
4 aastat tagasi
Reply to  ENSV

See “tark” räägib ka küüditamise vajadusest tööjõule. Mitte midagi ei arva sellisest. Kuritegu on hoopius jätta tuleviku eestlane tuulte meelevalda.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  ENSV

ärge tehke nalja tõsiste asjadega, ma palun teid! See niiöelda poliitik leidis nüüd koha lihtsalt, kus ka jälle pildile pääseda. Ammu teada ju, et tarkusega pole vähimatki seost siin küll mitte!

Leenu
4 aastat tagasi

Õnneks jättis president selle välja kuulutamata.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Leenu

Mida halba see oleks siis kaasa toonud!? Mitte keegi ei julge välja öelda, et inimene on rumal ja kasutab need säästud kohe ära, tähendab enamus inimesi. See oleks väga halb avaldus, kõik teavad seda, aga keegi poliitikutest , kes vastu on, seda otse ei julge välja öelda, lödipüksid

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

See k.rat ongi ju peamine põhjus, et ei tohi seda raha rumalate kätte anda! Ja suur osa rahvast ongi rumal ju!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Novot, mõni ajakirjanik võiks pinsireformi vastaste käest küsida riigikogus, et kas te peate inimesi rumalateks :)) . Tahaks ümmargust keerutavat vastust kuulda

Juku
4 aastat tagasi

Ja seda on ka kommunism.

täitsa
4 aastat tagasi
Reply to  Juku

asjalik ja adekvaatne arvamus, olen pensionär,miks ma peaksin fondihaldureid ja pankasid nuumama,kes soovib nuumata, saab ju sambasse edasi jääda, nii lihtne see ongi