Oudekki Loone: teine pensionisammas on kuritegu Eesti rahva vastu

Lääne Elu

info@le.ee

Teine pensionisammas on kuritegu Eesti rahva vastu ja pensionisamba vabatahtlikuks muutmisega heastame selle. Mida tähendab teine sammas – seda, et riik pühib oma käed vastutusest eakate ees puhtaks ja ütleb, et tuleviku tagavad kapitalism ja finantsturud, me ei hooli millestki. Veel enam, riik võtab pensionäri kaukast solidaarsest sambast, sotsiaalmaksust 4 protsenti ja annab selle fondihalduri meelevalda.

Teine sammas tähendab tavalisele töötajale näkku sülitamist ja ütlemist, et sinu eluaeg tööd ei taga sulle heaolu vanas eas. Töötaja väärib pensioni töötajana. Riik ei tohi nõuda, et kõik hakaku sunni korras finantskapitalistiks, et endale elamisväärne pension garanteerida. See on põhimõtteliselt ebaõiglane. Tööl on väärtus. Ilma töötajate pingutuseta, ilma töötajate oskusteta ei oleks kapitaliturul ka millegagi kaubelda, sellepärast, et raha väärtus on tagatud ainult usaldusega, ainult usaldusega töötajate suutlikkusse uut väärtust luua. Rääkimata sellest, et õigus väärikale vananemisele on meil sellepärast, et me oleme inimesed, mitte sellepärast, milline on meie positsioon majanduses või kapitaliturgudel.
Põhiseaduse § 28 kinnitab igaühe õigust riigi toele vanaduses ja puuduses. Riigipension on põhiseaduslik õigus, mitte teine sammas. Kohustuslik säästmine on ka vastuolus vabaduse põhimõttega. Riik kohustab igaüht mingit toodet ostma, üteldes: mina tean, et sul on seda vaja. Isegi siis, kui sa ise aru ei saa, ikka ma tean, et sul on seda vaja.

Umbes samamoodi, nagu riik ühel päeval ütleks, et kuulge, te vajate valku, kõik peavad kahe protsendi palga eest ostma vorsti. See tähendaks, et vorstitootjad on väga õnnelikud, aga vorsti kvaliteet kindlasti ei paraneks. Pensionifondid on täpselt selline vorst, millest võidavad fondihaldurid. Riik teeb neile kingituse.

Ma ei saa aru, miks reformierakondlased, kelle jaoks on ainsad õiged lahendused vabaduses ja turus põhinevad lahendused, miks nemad armastavad totalitaarset poliitikat, kus inimeste raha sunnitakse kellegi teise kätte. Kui vaadata teise samba kaitsjate argumentatsiooni, siis see on ka selline mõnes mõttes totalitarismile kohane, et seal ei ole õigluse argumente, seal ei ole poliitilisi argumente. Seal on moraalsed argumendid, et säästmine on hea ja inimesed peaksid olema moraalsed. Inimesed ei suuda ise otsustada, kuidas oma raha kasutada, äkki nad lubavad veel puhkust või jäätist lastele või äkki maksavad mõne võla ära. Selmet anda raha pankadele keerutamiseks. Et päriselt, minge ja ütelge ühele üksikvanemale, kes teenib 583 eurot kuus, et on ebamoraalne, et tahab kohe oma lapsele saapaid osta, mitte kunagi ebamäärases tulevikus, sest riik lihtsalt ei taha talle pensioni tagada.

Milleks inimestele üldse seda riiki vaja on, kui väärikat vanaduspõlve ei suudeta tagada? Mis õigustab Eesti riiki, kes pensione ei maksa?

Kui me toetame pensioni teist sammast, siis ütleme, et Eesti riik on läbi kukkunud. Selleks ajaks, kui noored lähevad pensionile, võivad finantsturud olla oma ajaloo halvimas seisus. Finantsturge võib üleüldse mitte olla, aga Eesti riik on. Ja Eesti riik on ainus struktuur maailmas, mis kaitseb Eesti inimeste, mis kaitseb meie kodanike huve ja heaolu, mitte finantsturud. Ja loomulikult meie tulevik on tugevas kindlas riigi tagatud esimeses sambas. Ja et maksutõus või? Seni, kuni Eestis maksustatakse ainult tööd ja mitte kapitali, võiks siin suu vett täis hoida. Kui välispankadele tehakse kingitusi pensionifondide näol ja siis lastakse neil rahulikult kasum välja viia, ei tasu nagu hakata hirmutama, et me ei suuda.

Kuni ettevõtete tulumaksu ei ole, siis millest me üldse räägime, et ei ole mõtet siin keerutada, see maksupoliitika, maksude tõstmisega hirmutamine on lihtsalt nii õõnes, et see on igaühele näha.

Kui te usaldate Eesti riiki, et Eesti riik ka tulevikus hoolitseb oma vanade inimeste eest, siis te toetate teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmist.

Kõne riigikogus 29. jaanuaril 2020.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Koguja
Koguja

Täiesti loogiline, mida vähem tulevikuks kõrvale panna, seda suuremad on tulevikus säästud. Vähem säästes on uus generatsioon 30a jooksul vaesemad kui lätlased 🙁

mamsel
mamsel

Ei teinud aastaid tagasi ühtegi sammast, säästsin pensioniajaks ise ja see raha on mul praegu olemas. Ei mingeid tulumakse ega fondide nuumamist, samuti ka mitte hirmu, et ma seda raha kunagi enam ei nä.

pudrujakapsad
pudrujakapsad

Aga inflatsioon? Selle nipiga võttavad pankurid sult ka padja alt raha ära.

Agu
Agu

hehe, see paistab vale olevat. Vahepeal olid rublad ja siis kroonid, euro on olnud lühikest aega ja sellest ajast pole piisanud keskmise palgaga inimesel korraliku kapitali pensionieaks koguda

mõngel
mõngel

sorry oudekki kõik on okkidokki see on minu raha ja mis sellega peale hakkan on minu asi! Vaevalt et keegi rahvasaadik lubaks otsustada lihtinimesel oma rahakoti üle, aga näed nemad meie oma üle saavad otsustada ja pealegi veel kasutada ja nüüd on suur probleem, kui pole seda välja anda. Ärge tulege nüüd siis rahvast lollitama oma välja mõeldud mõtetega. Öelge ausalt et pole mida välja maksta!

Priit
Priit

Ju seda 2.samba raha polegi enam, miks muidu keelduvad seda vabaks laskma.

lugeja
lugeja

Nii noor ja teab ka midagi asjast või?

juss
juss

Tütarlaps sai üleeile 41 aastat vanaks!

Agu
Agu

Ega vanus teda targemaks ikka ei tee….kui teebki, siis see pole vast märkimisväärne

ENSV
ENSV

Väga tark naine võrreldes partorgi pojaga.

Agu
Agu

ärge tehke nalja tõsiste asjadega, ma palun teid! See niiöelda poliitik leidis nüüd koha lihtsalt, kus ka jälle pildile pääseda. Ammu teada ju, et tarkusega pole vähimatki seost siin küll mitte!

vaadaku ise, kuidas hakkama saavad
vaadaku ise, kuidas hakkama saavad

See “tark” räägib ka küüditamise vajadusest tööjõule. Mitte midagi ei arva sellisest. Kuritegu on hoopius jätta tuleviku eestlane tuulte meelevalda.

Leenu
Leenu

Õnneks jättis president selle välja kuulutamata.

Agu
Agu

Mida halba see oleks siis kaasa toonud!? Mitte keegi ei julge välja öelda, et inimene on rumal ja kasutab need säästud kohe ära, tähendab enamus inimesi. See oleks väga halb avaldus, kõik teavad seda, aga keegi poliitikutest , kes vastu on, seda otse ei julge välja öelda, lödipüksid

juss
juss

See k.rat ongi ju peamine põhjus, et ei tohi seda raha rumalate kätte anda! Ja suur osa rahvast ongi rumal ju!

Agu
Agu

Novot, mõni ajakirjanik võiks pinsireformi vastaste käest küsida riigikogus, et kas te peate inimesi rumalateks :)) . Tahaks ümmargust keerutavat vastust kuulda

Juku
Juku

Ja seda on ka kommunism.

täitsa
täitsa

asjalik ja adekvaatne arvamus, olen pensionär,miks ma peaksin fondihaldureid ja pankasid nuumama,kes soovib nuumata, saab ju sambasse edasi jääda, nii lihtne see ongi

wpDiscuz