Kohus: üürnikelt remondi nõudmine muudab üüri mõtte küsitavaks

Tallinna ringkonnakohtu hinnangul muudaks eelnõu, mis võimaldab tulevikus üürileandjatel üürnikelt korterite remontimist nõuda, üüri mõtte ja sisu küsitavaks ning tooks tõenäoliselt kaasa uued mahukad vaidlused, kirjutas ERR.

Eelmise aasta lõpus valmis justiitsministeeriumis üürisuhteid reguleeriv eelnõu, mis võimaldab tulevikus üürileandjatel üürnikelt muu hulgas korterite remontimist nõuda ja suitsuanduri patareide vahetamata jätmise eest leppetrahvi teha.

„Välja pakutud muudatuse kohaselt loodaks olukord, kus eluruumi üürnikule võidakse sisuliselt panna kohustus teha lepingu lõppedes remont, millega tuleb üürnikul viia lepingu ese sellisesse seisundisse, milles see oli lepingu sõlmimisel. Sellise muudatuse kohaselt muutuks küsitavaks üüri mõte ja sisu,” ütles Tallinna ringkonnakohtu esimees Villem Lapimaa.

Ta selgitas, et üür on tasu selle eest, et üürnik võib asja kasutada ja sellega kaetakse asja lepingujärgsest kasutamisest tulenevad tagajärjed. Seega oleks kavandatav muudatus väga põhimõtteline ning Eesti õiguskorras uus, inimesed ei ole sellega harjunud ja võiksid endale teadmatusest võtta majanduslikult rasked tagajärjed, millega nad ei arvesta ja mis ilmnevad alles pärast lepingu lõppemist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tean
4 aastat tagasi

Tulu ei ole maksuvaba;aasta lõpus üüritulu on kohustuslik deklareerida ja maksta 20 protsenti tulumaksu,nii on.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  tean

Seda juhul, kui sul on mingid paberid, millest MTA kinni saab hakata!

Aleks
4 aastat tagasi

Aga see, et elada üürikorteris heaperemehelikult, on muidugi teisejärguline asi. Siiani on ju üürile andmise mõte teenida maksuvaba tulu.