Galerii: Valge Daami etenduse proovid käivad

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 49
Eile õhtul algas etenduse proov sõjastseeni läbimängimisega. Arvo Tarmula

Eileõhtune Valge Daami lavastuse proov algas lõpustseeni läbimängimisega, kus Eesti malev ja linnuse sõjasalk hakkasid võitlema.

„Pärast teist surma teete aeg luubis,” õpetas näitlejaid võitlema võitlussstseenide lavastaja Margo Teder VAT teatrist.

Olevi ema rolli mängiv Ilona Aasvere tundis muret, kuidas pärast sõjastseeni Olev laulma hakkab. „Muusikalinäitleja peab seda suutma,” vastas talle lavastaja Anneli Aken.

Kui etenduse viimane stseen oli läbimängitud, tuli viieminutiline paus ning kogu lavastus mängiti läbi algusest peale.

Ridala piirimail elav vaene talutüdruk Maila ootas hiies oma kallimat, Ridala vanema poega Olevit, kes oli peagi saabumas Rootsist. Rootsis käis Olev sõjaakunsti õppimas. Maila kaunis laul jääb kõrvu hoopis linnuse sõjasulasele Jonathanile. Mailale võiks see kohtumine halvasti lõppeda, kui üks eesti soost munk ta kaitseks välja ei astuks.

Haapsalu linnusesse peaks õige varsti saabuma piiskop Hermann, kuid toomkooli poistekoori juht Isa Benedikt kurdab, et tal on koorist puudu tiiskant. Kellermeistri hinnang linnuse varudele pole kaugeltki optimistlik ning foogt käsib nuhelda iga talupoega, kes kümnist ei maksa.

Samal ajal kui näitlejad tegid proovi, sättisid töömehed töökorda prožektoreid.

Kuna oli eile oli esimene proov raadiomikrofonidega, siis oli ka nendega pidevalt tegemist – tihtipeale lõpetasid need töötamise ja mikrofonid tuli uuesti töökorda seada. „Ei sosista ja ei tee lolle nailju,” riidlesid lavastajad näitlejatega, kellel polnud parajasti sõnalist rolli.

Ka oli äpardusi mujal. Näiteks ei tulnud hobused siis kui oleksid pidanud, sest neile ei andnud õigel ajal keegi märku. Samuti ei saanud haige Maila rollis Annabel Triebstock voodis lamada, sest voodi lagunes ta all ära. Nii lamas Maila voodi asemel hoopis maas.

Etenduse lõpus võtsid lavastajad Anneli Aken ja Indrek Pangsepp hetkeolukorra kokku – rääkisid, mis kõik peaks parem olema, ning lõpuks ütlesid, et ei ole halb esimese mikrofonidega proovi kohta.

40 aasta taguse „Haapsalu legendi” taaslavastuse esietendus on reedel.

Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments