Juhtkiri: Eesti või Euroopa Liidu lipp

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.


Õigupoolest ei peaks üheski inimeses sellist küsimust tekkima, sest Eesti ja Euroopa Liit pole vastandlikud ega ülemus- või alluvussuhtes. Eesti on Euroopa Liidu osa. Haapsalu linnavalitsuse ees lehvivad rõõmsalt nii ELi kui ka Eesti lipp koos mudalinna lipuga. Riigikogu valges saalis aga enam neid koos hoida pole sobilik – see selgus eile, kui riigikogu häältega 39:38 nii otsustas.

See polekski tähtis, sest lipp on küll sümbol, aga samas võime teda heisata või heiskamata jätta – nii, nagu ise tahame või kuidas meile meeldib. EKRE liikme, riigikogu esimehe Henn Põlluaasa korraldusega valgest saalist Euroopa Liidu lippude eemaldamine on aga tähtis, sest näitab midagi enamat. See näitab EKRE Euroopa Liidu vaenulikku poliitikat. Nüüd näitab see ka seda, et terve Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsusliit on Euroopa Liidu vastane.

Eesti välispoliitika kurss on uue valitsuse juhtimisel pöördumatult muutunud, öelgu peaminister Jüri Ratas vastupidist kui tahes palju kordi. Praeguse valitsuse välispoliitiline kurss on muutunud.

EKRE oli kuni Brexitini avalikult Euroopa Liitu kuulumise vastu. Nüüd on EKRE poliitika muutunud. EKRE tahab Euroopa Liidu üle võtta, et riikide senist tihedat koostööd lõhkuda. Nüüd teame, et ei Keskerakond ega Isamaa tee oma valitsuspartnerile takistusi, ilmselt aitavad ka ise kaasa.

Eesti on näinud Euroopa Liitu julgeoleku garantiina. Selliseks ei muuda ELi mitte relvajõud, vaid solidaarsus riikide vahel. Uus valitsus lõhub seda. Eesti on nautinud majandusliku koostöö ja vabakaubanduse vilju. Mida senise poliitilise ja majandusliku liidu sihikindel lõhkumine endaga kaasa toob, pole teada. Midagi turvalist see ilmselt ei tähenda. Lipp on vaid sümbol, mis näitab, kas tahame olla osa Euroopa Liidust. Riigikogu enamus enam ei taha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
4 aastat tagasi

Juhtkirjameistrilt üle hulga aja jälle korralik koorem põllurammu.

sorts
4 aastat tagasi

Karnau sai järjekordse coitus interruptus e?
Eesti Riigikogus ja Valitsuses ja Omavalitsustes peavad lehvima OMAD lipud! EL on Riikide Liit (vähemalt senini) , seega pole mingit vajadust hoida seda lillat tähelippu kogu aeg ja igal pool…

jaanus
4 aastat tagasi

Ega ekre ei ole liidu vastu, vaid nad tahavad oma liiitu ja see oleks südametunnistuse vabaduse vastu. neid on ennegi olnud.

K.S
4 aastat tagasi

sest Eesti ja Euroopa Liit pole vastandlikud ega ülemus- või alluvussuhtes…. Vastandlikud võibolla pole, ainult miskipärast el-i seadused ja määrused kuuluvad siin kohesele täitmisele, mitte vastupidi…

Siempre TANGO
4 aastat tagasi

EU pole julgeoleku garantii. Selleks on NATO. Ja mis solidaarsusest riikide vahel Lauri sonib…. ? Ainus, kellele suurtest võime loota, on Poola. Lõuna Euroopal on meist savi. Ja miks peab lehvima vaid EU lipp? NATO, UN etc…. Eesti on ajakirjanduse andmetel hetkel 230 rahvusvahelise organisatsiooni liige.

Mia
4 aastat tagasi
Reply to  Siempre TANGO

Ega Vene lippki paha poleks. Valik on meie teha.

Siempre TANGO
4 aastat tagasi
Reply to  Mia

kas vene hirmu taagaga elada raske pole….?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Siempre TANGO

Ole rahulik! See mia on tavaline provokaatorirämps!

mustronk
4 aastat tagasi
Reply to  Mia

Siis peaks mia arvates ameerika lipp ka seal lehvima või? Kuna valik on meie teha…