Galerii: Mart Sander esitles HÕFFil oma „Kõhedaid muinaslugusid“

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mart Sander esitles HÕFFil oma uut jutukogumikku "Kõhedad muinaslood". Foto: Arvo Tarmula
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18
Mart Sander esitles HÕFFil oma uut jutukogumikku “Kõhedad muinaslood”. Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeval esitles Mart Sander Haapsalu raamatukogu lugemissaalis oma jutukogumikku „Kõhedad muinaslood“, mille jutustamise stiil on mitmeid filme loonud autorile omaselt visuaalne ja värvikas.

Nagu ütles esitlust läbi viinud Toomas Kolk, kes mängis peaosa Sanderi eelmisel HÕFFil esilinastunud õudusfilmis „Tegelikult“, sobib raamat ideaalselt filmifestivali järgseks nädalaks – selles on seitse lugu, mis täidavad mõnusa värinaga iga nädalapäeva õhtu.

„Allegoorilised muinasjutud taaselustavad meie ürgsed hirmud pimeduse, üksinduse, teispoolsuse, nõiduse ja needuse, deemonite ja rahutute hingede ning kõige selle ees, mille kohta me tavatseme öelda: „seda pole olemas“,“ seisab raamatu tutvustuses.

„Muinasjutt ei pretendeeri kunagi sellele, et olla tõeline,“ selgitas Sander, miks ta oma jutukogumikku muinaslugudeks nimetas.

Paar lugu on varem ilmunud inglise keeles või mõnes teises kogumikus, osad on aga kirjutatud uue kogumiku jaoks.
„Üks lugu sündis näiteks Indrek Hargla koostatud kogumiku jaoks „Vinguv sääreluu“. See ongi kõige otsesemas mõttes muinasjutt ja lähtub kõigist muinasjutu kirjutamise reeglitest. Ühes muinasjutus on alati õpetus, nagu valmilgi – lugu lihtsalt ei saa otsa, vaid jätab lugejale mingi tähendamissõna,“ rääkis Sander.

Küsimuse peale, kas noor ema võiks osta Sanderi muinasjuturaamatu oma lapsele – muinasjutud ju! -, vastas autor, et see sõltub lapsest. „Mina fännasin lapsena meeletult õuduslugusid, juba nelja-viie-kuueaastaselt. Need lood ei ole kindlasti hirmsad ega vägivaldsed, vaid lihtsalt natuke keeruliselt kirjutatud,“ selgitas Sander.

Kolk nentis, et juttude stiilist võib tõesti aduda, et need read on kirja pannud „paksu kultuurikihiga kogenud ja lugenud mees, kellele meeldib seda oma tekstides välja näidata“.

Kui Sanderi raamatu esimene lugu lahti lüüa, siis juba paari lõigu lugemise järel võib aru saada, mida Kolk silmas pidas. Sanderi keelekasutus on täis mänglevaid kujundeid ja võrdlusi, mille najal hakkab kohe filmilint jooksma, lisades täpselt välja mõõdetud kiirusega jooksvale tekstile lopsakat täidlust.

Kõikide kogumikus ilmunud juttude sünnilugu on Sanderi sõnul erinev.
„Üks lugu sündis algselt näidendina ja hiljem vormisin selle novelliks ümber. Paar tükki on sündinud filmistsenaariumina. Ma armastan alati alustuseks teha kirjandusliku stsenaariumi, et näitlejad ja võttemeeskond saaksid õhustikust aru. See aitab väga filmi sünnile kaasa,“ rääkis Sander.

Raamatu läbi lugenud Kolgi sõnul leiab raamatust põnevust, kõhedust, intriige, kollektiivseid ja personaalne hirme ning pikkamisi põnevuse üles kruttimist ehk kõike, mida lugeja ühelt selliselt kogumikult ootab.

Raamatu illustratsioonid on teinud Mart Sander ja need on valminud spetsiaalset „Kõhedate muinaslugude“ jaoks.

Kui HÕFFi raames esitlusel käinud said juba raamatu endale soetada koos autori pühenduse ja autogrammiga, siis lettidele jõuab see 30. aprillil, kui kell 18 toimub Tallinnas Apollo raamatupoes Solarise keskuses „Kõhedate muinaslugude“ ametlik esitlus.

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments