0

HÕFF avab Haapsalus filmiplakatite välinäituse

Näitusel on plakat filmist „Metsluiged”.
Näitusel on plakat filmist „Metsluiged”.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival avab neljapäeval Haapsalu kultuurikeskuse ees vabaõhunäituse „Eesti filmi autoriplakat 1969–1993”.

Näitusel, mis on valminud koostöös Rahvusarhiivi filmiarhiiviga, on väljas 20 plakatit valdavalt 1970.–1980. aastatest, autoriteks Ants Säde, Ülo Emmus, Silver Vahtre, Vladimir Taiger, Priit Pärn, Leonhard Lapin, Kaarel Kurismaa ja teised. See on põnev ajavahemik, mida iseloomustab visuaalsete stiilide paljusus ja mitmetähenduslik kujundimäng, aga ka tehniliste võimaluste kiire areng ja tihe dialoog eri kunstiliikide – graafiline disain, karikatuur, maalikunst ja fotograafia – vahel.

„Tänapäeval, Photoshopi ja tarbimisühiskonna ajastul, on esiplaanil filmiplakati informatiivsus ja müüdavus. Jäme ots tundub olevat liikunud kunstnike ja disainerite individuaalsuselt turundusosakonna kätte, kes paigutab esiplaanile (suurelt ja realistlikult) osalevate staaride näod, pealkirja („Kassahitt vol X”) ja linastusinfo. Ruumi sümbolismiks, mõttemängudeks ning katsetusteks kompositsiooni ja värviga napib,” võrdleb Ave Taavet näituse saatetekstis nüüdseid filmiplakateid 1970.–1980. aastate omadega.

Filmidest on esindatud „Navigaator Pirx”, „Hukkunud Alpinisti hotell”, „Madude oru needus”, „Saatana pisar”, „Nukitsamees”, „Karoliine Hõbelõng” ja „Metsluiged”, mis seonduvad otseselt ulme-, fantaasia- ja muinasjuttfilmide žanritega, aga ka „Viimne reliikvia”, „Tuulte pesa”, „Briljandid proletariaadi diktatuurile, „Metskannikesed”, „Hundiseaduse aegu”, „Šlaager”, „Bande” ja „Lurich”. Eraldi rühma moodustavad animafilmid: „Kilplased”, „Klaabu”, „Rüblik”, „Tuvitädi” ja „Värvilind”.

Tegemist on esimese nii mastaapse filmiteemalise näitusega Haapsalus.

Näitus avatakse neljapäeval, 18. aprillil kell 15 ja see on avatud 28. aprillini.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz