Kolmapäeval saab Haapsalus päev läbi balletti kogeda

Estonia baleriin Luana Georg ja tantsija Sergei Upkin „Uinuvas kaunitaris”. Rünno Lahesoo
Estonia baleriin Luana Georg ja tantsija Sergei Upkin „Uinuvas kaunitaris”. Rünno Lahesoo

Tuleval kolmapäeval on Haapsalu kultuurikeskus täis Estonia balletti – hommikul on kontsert beebidele, seejärel saavad suuremad lapsed balletiga tutvuda, õhtu lõpetab Pjotr Tšaikovski „Uinuv kaunitar”.

Eelkooliealistele lastele ja kuni kolmanda klassi õpilastele mõeldud „Balletilugu” on küll juba välja müüdud. Estonia teatri kommunikatsioonispetsialistil Lisanna Männilaanel jagub sellele vaid kiidusõnu. „Olen ise „Balletiloo” läbi teinud ja pärast seda olen palju asjalikum balletivaataja,” ütles Männilaan.

Tema sõnul tuleb seal balletist juttu täitsa algusest peale – selgitatakse, mis on ballett, millised elemendid seal on, kuidas tuleb balletti lugeda. „Teeb lastele põhitõed selgeks: mida jälgida, kas tohib plaksutada, kuidas plaksutada ja nii edasi,” ütles Männilaan.

Männilaan lisas, et ka ta kaks poega on seda vaatamas käinud ja neile meeldis. Männilaan ütles, et „Balletilugu” on hariv täiskasvanutelegi, vanuseline määratlus on vaid soovituslik. „Soovitan eriti neile inimestele, kes on elus ühe või kaks korda balletti vaatamas käinud, aga ei ole täpselt aru saanud, miks nad seal nõnda taidlevad,” ütles Männilaan.

Haridusprojekti teises pooles saavad lapsed selga panna balletiseelikud ja jalga varvaskingad ning õppida koos rahvusballeti tantsijatega selgeks ühe tantsu. „Saavad proovida, kuidas seista ja kuidas tantsida, kuidas teha lihtsamaid balletielemente,” ütles Männilaan.

Estonia soovib, et „Balletiloost” osavõtjad paneksid oma muljed paberile ja toimetaksid kirjatööd või joonistused nendeni.

Õhtu lõpetab Pjotr Tšaikovski ballett „Uinuv kaunitar”. „Sinna võib vabalt tulla ka see väike laps, kes on hommikul käinud „Balletilugu” vaatamas,” ütles Männilaan.

Ta lisas, et kuna kellaaeg on hiline – ballett algab kell 19 –, siis võibolla väiksemad ei pea nii kaua vastu, kuid algklassi laps võiks küll tulla. Samal päeval on lapsel värskelt meeles, mida tuleb jälgida, kuidas tantsijad teevad erinevaid žeste, teab juba, et plaksutada võib kogu aeg. „„Uinuv kaunitar” on lastesõbralik – seal on printsessid ja haldjad, etendus ei ole ainult täiskasvanutele,” ütles Männilaan.

Sel korral on Haapsalus kohal vaid tantsijad, sest selles balletis vajavad tantsijad rohkem ruumi ja orkester lihtsalt ei mahu Haapsalu kultuurikeskuse lavale. Estonia orkester salvestas balleti muusika möödunud nädalal. Salvestamise ajal tantsisid tantsijad laval. „Ei ole suvaline orkester lindi pealt,” ütles Männilaan.

Balletipäev Haapsalus algab aga kell 10 kontserdiga kõige pisematele, kuni kolmeaastastele. Männilaan ütles, et beebidele mõeldud kontserdil on käinud isegi kolmenädalasi. Muusika on seal rahulik. Ooper-Kvarteti esituses kuuleb klassikalise muusika pärle, mis sobivad lapse esimese kontserdielamuse saamiseks.

Peale muusika kuulamise saavad väikesed ka ise muusikat teha ja kõristid kätte võtta. Männilaane sõnul on Eestis vähe kontserte ja üritusi, kuhu saab väikese lapsega minna. „Emad tihtipeale tänavad meid,” ütles Männilaan.

Ta lisas, et Tallinnas on beebidele mõeldud kontsert suur menuk ja sinna pileteid saada on raske.

„Uinuva kaunitari” Haapsalu etendusele on veel vabu kohti tagumistes ridades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments