Karnau: sotsiaalmeedia libakontosid ohutuks pidada oleks lihtsameelne

Lääne Elu

info@le.ee

Andrus Karnau. Foto: Arvo Tarmula

Facebooki libakontod ja -grupid on väga ohtlikud, sest oleks lihtsameelne arvata, et kirjutatud või räägitud sõna meid ei mõjuta, rääkis ajakirjanik Andrus Karnau Raadio 2 saates “Olukorrast riigis“.

Sotsiaalmeediafirma Facebook andis neljapäeval teada, et eemaldas koostöös Instagramiga lehekülgi, gruppe ja kontosid, mis tegelesid nii-öelda moonutatud tegevusega ehk sisuliselt oli tegu libakontodega.

Ajakirjanik Ahto Lobjakas küsis saates, kui palju on neid, kel puudub iseseisev mõtlemisvõime, et sellised kontod nende käitumist mõjutavad.

Karnau leidis, et need kontod on väga ohtlikud, sest kirjutatud või räägitud sõna mõjutab meid ja öelda, et seda ei juhtu, on lihtsameelsus.

“Probleem on tegelikult see, et me ju ei tea, mis toimub /…/ vaadates näiteks praegu valimiskampaaniaid ja püüdes teha prognoose valimistulemuste osas, siis juba mõnd aega on poliitikavaatlejad keeruka olukorra ees,” rääkis Karnau.

Karnau sõnul on praegu käes murranguhetk – oleme olnud eksiteel, arvates, et sotsiaalmeedia loob mingi uue demokraatliku platvormi, mille abil on inimestel võimalik enda häält ühiskonnas kuuldavaks teha ja selle kaudu ühiskonda paremaks muuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjah
5 aastat tagasi

Lobjakas küsis õige küsimuse ja vihjas minu imestuseks õigele asjale – tarka inimest sellised manipulatsioonid ei puuduta, sest tark otsib infot paljudest allikatest ja suudab olla allikakriitiline ning analüütiliselt mõelda. Karnau arvab aga, et Eesti inimene on lihtlabaselt rumal. Seega saame suureks vaimult nagu Hurt kunagi ammu ütles ja panustame haridusele ning siis ei aita ka tuhanded libakontod inimestega manipuleerida ning isegi olematu nn sõltumatu meedia:)

Aleks
5 aastat tagasi

Jah, Karnau, tänapäeva “ajakirjanikud” on rohkem politrukid.

Loota nende erapooliklusele on ikka äärmiselt lihtsameelne.

Sulev
5 aastat tagasi

Ajakirjanikke ja ajalehti ohutuks pidada oleks lihtsameelne.

Ajalahed ja -kirjanikud on väga ohtlikud, sest oleks lihtsameelne arvata, et kirjutatud või räägitud sõna meid ei mõjuta, rääkis kommentaator Lääne Elu kommentaariumis.