Vallajuhid käskisid poliitilise konkurendi reklaami maha võtta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Meelis Malga reklaam.

caption id="attachment_260121" align="alignleft" width="272"] Poliitiline korstnapühkija Meelis Malk. Foto: repro keelu saanud plakatist[/caption]Lääneranna vallavalitsus käskis reklaamiagentuuril kuulutustetulbalt maha võtta agara ekrelase, korstnapühkija ja kirikuõpetaja Meelis Malga uusaastatervituse, sest see olevat poliitiline reklaam.

Plakatil tervitas EKRE ridades Pärnumaalt riigikokku kandideeriv korstnapühkija Malk linnarahvast uue aasta puhul. Plakati taustal oli lumehelveste seas ka paar EKRE embleemilt tuttavat rukkilille. Malk oli oma tervitusteksti juurde lisanud ka Lääne maakonna vapi.

Malk selgitas, et tema kui korstnapühkija uusaastatervitus oleks pidanud olema üleval veel nädala, kuid see võeti maha. „Arvati, et see minu külmakarge lumehelbeke on liiga EKRE,” lausus Malk. „Eelmisel reedel kästi maha võtta.”
Malk esitas järelepärimise politseile, kust sai vastuse, et tegu pole poliitilise reklaamiga.

„Reklaamitud on elukutset ning mõne erakonna tunnusvärvi või embleemi osa kasutamine selleks ei ole keelatud. Oluline, et ei oleks kasutusel erakonna logo,” märkis Pärnumaa piirkonnapolitseinik Evelin Engel-Lepp.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Läänekas
5 aastat tagasi

Peenike mäng ekrel ☺

poliitika eesti moodi
5 aastat tagasi

Isiklikult minu hääle saab Meelis Malk. Võite seda protestihääleks lugeda.

Kristina Kukk
5 aastat tagasi

Lääneranna vald (endine Lihula vald) ja Prisma NET OÜ on 04.05.2017. a sõlminud munitsipaalmaa kasutuslepingu, mille punkt 1.5 sätestab, et vastavalt Poolte kokkuleppele ei eksponeerita Kandjal valimistega seotud isikureklaame ega ka muid erakondi või valimisliite reklaamivaid poliitreklaame. Kuivõrd lepingu punkti 1.5 kohaselt on keelatud eksponeerida valimistega seotud isikureklaame ning vaidluse all oleva Pinnal on kujutatud Meelis Malka, kes vastavalt Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poolt avaldatud ametlikule teadaandele on valitud Pärnumaalt Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poolt Riigikogu kandidaadiks, leaime, et sellisel kujul poolte vahel sõlmitud Lepingu punkti 1.5 kohaselt on reklaami eksponeerimine keelatud. Olgu veelkord toonitatud, et me ei räägi sellest, kas tegemist… Loe rohkem »

Mnjah
5 aastat tagasi
Reply to  Kristina Kukk

Tundub, et funktsionaalne lugemisoskus puudub! Lugege veelkord see punkt läbi ning uurige ka PPA selgitust. Samas võiks ju ka tõlgendada vabas vormis, et piirate põhiseadusest tulenevat ettevõtlusvabadust munitsipaalmaa lepingulisel kasutamisel ja piirate ebaseaduslikult korstnapühkija reklaami. Äkki peaksite enne suu avamist nõu pidama spetsialistidega?

mingi..
5 aastat tagasi
Reply to  Kristina Kukk

..tumba maakas?

läänlane
5 aastat tagasi

Kadedus, mis muud.

poliitika eesti moodi
5 aastat tagasi

politsei koosseisu ei näe, järelikult vallavalitsus läks selle asjaga küll liiale.

Kaarel
5 aastat tagasi

Ilmselgelt on vallas üle pingutatud. Esmase asjana oleks võinud politseilt võtta õigusliku hinnangu ning seejärel edasisi korraldusi jagada, kui selleks oleks seaduslik alus olnud.
Üleüldse võiksid vallaesindajad survestada ajaraiskamise asemel keskvõimu erakondade reklaamitemaatika korrastamiseks ja vajalike seadusemuudatuste sisse viimiseks. Maksumaksja raha põletavad erakonnad igal aastal üle 5mln euro.
Las juristid jms eksperdid töötavad ühe aasta erakondade toetuse eest korraliku seaduse välja ja olemegi juba ühe sammu normaalsuse poole astunud.

Kaarel
5 aastat tagasi

Vaatasin ristmikud.tallinn.ee ja seal oli vähemalt viies kohas valimistega seotud reklaami näha. Saan aru, et keelatud on erakonna logo ja nime kasutamine? Igaljuhul häbi kirikuõpetajale sellise trikitamise eest! Oleksite võinud piirduda EKRE logost erineva lumehelbe stiiliga või siis “väärika kristlasena” kutsuda plakatil vähemalt üles loobuma igasugusest “ajupesust” läbi valimisreklaami või tuua esile midagi muud ühiskonnas olulist (abordi rahastamine maksumaksja raha eest(ja abordi õigustatus üldisemalt), ERR ja Vabaerakonna poolne inimeste mõnitamine ja valeväidete esitamine jne). Selle asemel, et tõestada oma sotsiaalset, kristlikku ja ühiskondlikku pädevust, otsutate te näidata välja kõike vastupidist ning seda veel kinnitada oma kommentaariga Lääne elule. Kiire google… Loe rohkem »

Meelis Malk
5 aastat tagasi
Reply to  Kaarel

Hea Kaarel. Vastan teie kirjale homme pikemalt, sest hetkel on muud kohustused ette tulemas. Ja tänud muidugi pika ja põhjaliku analüüsi eest. Aga kuna plakat ei olnud ka algselt mõeldud poliitilise reklaamina, vaid pelgalt korstnapühkija uusaasta tervitusega, mis oli juba kokku lepitud 2018 aasta suvel, siis ei leia põhjust, miks peaksin vabandama.

Kaarel
5 aastat tagasi
Reply to  Meelis Malk

Väga meeldiv, et Te otsustasite vastata, ja et Te olete nõus andma täpsemat kommentaari. Minu kommentaar on tehtud minule teadaoleva info põhjal ning võib seetõttu sisaldada vääraid järeldusi ning seega vabandan, kui olen tekitanud väärarusaamu. Üritan ikkagi seista selle eest, et rahvast pigem ühendada ja õhutada üles sellele, et inimesed kutsuksid ploiitikuid pidevalt korrale ning ei laseks neil omavolitseda. Lisaks on oluline ka see, et distsiplineeritaks end ise, kuna see on parim teguviis ning näitab, et inimene teadvustab endale teguviiside tagajärgi. Kuidas eelnev mul välja kukub on iseasi. Minu näol tegemist kellegi muu, kui valdkonnas haritud proffesionaaliga. Antud uusaastatervitusel oleva… Loe rohkem »

Meelis Malk
5 aastat tagasi
Reply to  Kaarel

Proovin nüüd vastata Teid huvitavatele küsimustele. Alustame korstnapühkija uusaasta tervitusest. Kui ma katuselt kukkusin juunis 2018, siis tollel hetkel polnud kindel, et saan korstnapühkija tööd enam jätkata ja tekkis mõte uue aasta alguses tänada omi kliente, kas siis selle võimaluse eest, ma sain olla nende jaoks olemas, või lootusrikkalt tulevikku vaadates. Sõlmisin 21.juulil firmaga lepingu. Nad olid mind ennetavalt teavitanud, et nende piilaril ei tohi poliitilist reklaami olla ja selle teadmise ma ka kujundale edasi andsin. Plakat sai kujundatud just apoliitilisust silmas pidades. Detsembri keskel saatsin plakati ära ja 30 detsembril nagu lepingus ette nähtud pandi see ka üles. Mis… Loe rohkem »