See teatris tuleb teatripäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Roman Sultangirejev teab oma kogemusest, et nostalgiapäevad toovad alati kavaväliseid üllatusi. Arvo Tarmula
Roman Sultangirejev. Foto: Arvo Tarmula

See teater korraldab laupäeval teatripäeva, kus harrastusteatrid annavad etendusi ja õhtu lõpeb teatraliseeritud peoga. Rahva ette astub kolm teatritruppi nelja etendusega. Peale See teatri, kes annab kaks etendust, näeb laval Saaremaa Tornimäe rahvateatrit Tungal ja Piirsalu rahvamaja näitetruppi.

See teatri eestvedaja Roman Sultangirejevi sõnul pole tegemist ametliku festivaliga, vaid pigem sõprusteatrite kokkusaamisega. „Žüriid ei ole ja paremusjärjestust ei tehta, aga iga trupp mõtleb välja auhinna oma lemmikule,” ütles Sultangirejev.

Etendused algavad kell 13, kui otsa teeb lahti See teater ise. Maha mängitakse Andres Urbi lavale seatud sketšide tükk „Kiusatused”. Humoorikate sketšide teemad on igihaljad: mees, naine, armastus, raha, riided jne.

Teisena astub üles kaugeim külaline, Tornimäe rahvamaja näitering Tungal Jaan Tätte tükiga „Meeletu”, mille on lavastanud Krista Kütt. Lugu räägib sellest, kuidas aastaid puhkuseta tööd rabades kaob lõpuks elurõõm.

Kolmandana esineb Piirsalu näitering Andre Oja lavastatud tükiga „Kosjasõit Läänemaal”, mis räägib sellest, kuidas Läänemaal naist võetakse. Viimasena tuleb lavale taas See teater Gustav Reinopi kirjutatud ja lavale seatud elu ja poliitikat pilava satiirilise tükiga „Käib kah…”

Etendustele järgneb teatraliseeritud pidu. „Konkreetset programmi ei ole, aga igasuguseid üllatusi on oodata,” ütles Sultangirejev. „Tantsida saab kindlasti ja võibolla tuleb ka bänd peale.”

Sultangirejev rääkis, et harrastusteatrite kokkusaamist plaaniti juba suvel, kuid näiteseltskondade kiire elutempo tõttu lükkus see sügisesse. Tuleval kevadel tahab See teater aga Haapsalus võõrustada suuremat hulka harrastusteatreid.

See teater on Sultangirejevi sõnul vahepealsest kriisist üle saanud ning seltskonnaga on liitunud Saaremaal rahvateatrit teinud ja nüüd Haapsallu kolinud Krista Kütt. Ta valmistab ette uut tükki, millega teater tahab publiku ette tulla märtsis. „Ta on õppinud inimene ja rahvateatriga koostööd teinud. Meil oli Haapsallu hädasti sellist inimest vaja, sest ega meil siin lavastajaid üleliia ole,” ütles Sultangirejev.

Tasahilju korrastatakse ka See teatri maja. Sultangirejevi sõnul lapiti kohaliku omaalgatuse programmi toel teatri läbi sadanud katust ja tänu sellele saab taas kasutusele võtta väikese saali.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments