0

Homme saavad Ridala kihelkonna külad igaüks õunaaeda oma puu

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Ridala kihelkonna õunaaias toimub homme õunapuude istutamine. Oma puu saavad Eesti vabariigile kingitavasse aeda kõik endise Ridala kihelkonna 56 küla, kaks asulat ja üks linn.

Mas panid vabatahtlikud Ridala kirikuaia kõrval maasse aiapostid ja tõmbasid ümber traatvõrgu, et märkida ära õunapuuaed, mille Ridala rahvas kingib kihelkonnapäeval Eesti vabariigile 100. juubeliks. Mai alguses „Teeme Ära“ talgupäeval koristati õunapuuaia maa-ala.

„Kihelkonnapäeval avame õunapuuaia, nii-öelda pakime Eesti vabariigile 100. sünnipäeva kingituse lahti,“ ütles ettevõtmise eestvedaja, Ridala koguduse õpetaja Küllike Valk.

Aeda istutatakse nii suve-, sügis- kui ka talveõunapuid. Iga õunapuu juurde tuleb ka silt, millisele Ridala kihelkonna külale see puu on pühendatud. „Haapsalu linna puu tuleb esimese rea seitsmendasse auku. Tean seda, sest otsustasime panna puud tähestiku järjekorras,“ ütles Valk.

Ka õunasordid on valitud kohale sobivad. Ridala kihelkonnast on pärit kuulus Eesti sordiaretaja Aleksander Siimon, kes on aretanud 16 õunasorti, sealhulgas Talvenaudingu. „Tema tegi oma elutöö Pollis ja Polli aiandusuuringute keskuse inimesed istutavad meile tavalisest suurematesse pottidesse ka õunapuuistikud,“ ütles Valk.

Fotod: Urmas Lauri

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz