Galerii: Nõval toimus EELK Lääne praostkonna laulupäev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne praostkonna laulupäev Nõval
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 71
Lääne praostkonna laulupäev Nõval. Foto: Urmas Lauri

Laupäeval toimus Nõval EELK Lääne praostkonna koguduste kooride laulupäev.

Päev algas jumalateenistusega Nõva Püha Olevi kirikus, kus teenisid praost Leevi Reinaru, abipraost Lembit Tammsalu ja praostkonna vaimulikud.

Järgnes mälestushetk Vabadussõja mälestusmärgi juures. Kõneles reservkindralmajor Neeme Väli.

Rongkäigus suunduti kiriku juurest kooli juurde, kus toimus praostkonnapäeva teine osa – laulupäev.

“See protsessioon siia kooli õuele oli kena, sellist [lippude ja lauluga rongkäiku] pole siin Nõval pikka ega toimunud,” tõdes Reinaru.

Praostkonnapäebvi tuldi tänavu Nõvale pidama, sest kogudus kutsus. “Ja ma arvan, et see ajastus on ka hea,” nentis Reinaru. “Et natuke rahu ja positiivset sõnumit siia tuua. Sest viimased ajad on Nõva rahvale olnud pingelised. Loodame, te see päev annab Nõva rahvale hingejõudu ikka edasi minna.”

Laulupäeva kulminatsiooniks oli kontsert, kus koguduste koorid said esineda nii eraldi kui ka ühiselt laulda.

“Oluline on ka see, mis siin välja pandud on,” viitas praost kooli ruumides ja selle ümbruses toimuvale. Oli loterii, näitused ja käsitöölised müüsid oma kaupa.

Enne laulukooride esinemist tõi Nõva köstriks Mart Martiniks (oli köster-koolmeister aastatel
1902 – 1933) kehastunud Aino Arniste peolisteni lustaka Nõva ajalugu käsitleva „Josephine loo“.

Kogudusest kogudusse liikuv praostkonna laulupäev on eelmise Lääne praosti Tiit Salumäe algatatud traditsioon. “Praostkonnapäeva rõhk on laulul, sest koguduse laulukoori rahvas on selline stabiilne seltskond, kes on nii kirikus kui ka väljaspool kirikut aktiivne,” ütles praegune praost Reinaru.

Praostkonnapäevi on alati korraldatud koostöös kohaliku omavalitsusega. “Oluline on koostöö,” nentis Reinaru. “Seda päeva oleme me koos vallavalitsusega ette valmistanud juba eelmise aasta lõpust alates. See on kogukonna ühendamine või sidumine.”

Haldusreform on paigutanud ka Lääne praostkonna uude olukorda.

“Praostkonna piirid on küll endised, aga me suhtleme nüüd nelja erineva valla ja ühe linnaga,” ütles Reinaru. Lääneranna ja Lääne-Nigula vallas on tänavu ümarlauakohtumised juba peetud.

Haapsalus on koguduse ja linna koostöö hästi toiminud. “Ja küllap ta toimib edasi,” arutles Reinaru. “Vormsi on natuke eraldi, samuti ka Märjamaa, aga me peame leidma võimalusi laiemaks koostööks.”

Reinaru meenutas, et see. mis toimus Lääne maavalitsuse ja praostkonna ühistoimkonnas, oli ääretult positiivne. “Üks asi on infovahetus, aga väga tähtis on ka see, et inimesed oleksid omavahel tuttavad,” selgitas Reinaru. “Kui mul kirikuinimesena on midagi on vallas küsida, siis ma ei pea ennast väga pikalt tutvustama, et kes ma olen ja mida ma tahan. Ja ka vastupidi. Selline kooslus on olnud positiiivne ja seda tahaks edasi arendada.”

Pärnu maakonnas Reinaru Lääneranna vallast kaugemale ei vaata. “Seal on meil partneriks Lääneranna vald, seal võib-olla kaugemale ei trügi,” nentis Reinaru. Lääneranna vallas on kuus Lääne praostkonda kuuluvat kihelkonda: Hanila, Karuse, Kirbla, Lihula, Mihkli ja Varbla.

Seda, kus Lääne praostkonna laulupäev tuleval aastal toimub, pole Reinaru sõnul veel kiokku lepitud. Mullu peeti laulupäeva Lääne-Nigulas.

Laulupäreval esinesid:

  • Nõva koguduse koor dirigent Danguole Tambergi juhtimisel
  • Kullamaa koguduse koor dirigent Ivi Küla juhtimisel
  • Lääne–Nigula koguduse ansambel Doxa dirigent Helle Reinaru juhtimisel
  • Ridala koguduse koor dirigent Lia Salumäe juhtimisel
  • Haapsalu koguduse toomkoor ja segakoor Lia Salumäe ja Sirje Kaasiku juhtimisel
  • Meeleoluka etteastega esines rahvatantsurühm Oru Marid
  • Nii Vabadussõja mälestussamba juures, rongkäigu saateks kui ka kooli juures mängis Kullamaa Muusikaseltsi Vaskpilli Ansambel Loit Lepalaane juhtimisel

Lääne praostkond

  • Lääne praostknnas on 16 kogudust, üle 31 000 elaniku ja üle 8000 luterikiriku liikme.
  • Kihelkonnad: Haapsalu, Hanila, Karuse, Kirbla, Kullamaa, Lihula, Lääne-Nigula, Martna, Mihkli, Märjamaa, Noarootsi, Nõva, Piirsalu, Ridala, Varbla, Vormsi.

 

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments