Lääne-Nigula volikogu võttis vastu pöördumise Meritähe külastuskeskuse toetuseks

Lääne Elu

info@le.ee

Meritähe veekeskuse eskiis.
Meritähe veekeskuse eskiis.

Lääne-Nigula vallavolikogu kiitis oma tänasel istungil ühehäälselt heaks toetusavalduse Meritähe külastuskeskuse rajamiseks Dirhami külla.

Taotluse toetusavaldus vallavolikogu istungi päevakorda võtta tegi Noarootsi osavallakogu.

10. aprillil saatis Dirhami küla püsielanik Arder Väli Lääne-Nigula vallavalitsusele ja Noarootsi osavallakogule kirja, milles tegi ettepaneku, et „vallavalitsus toetaks Dirhami arendajate taotlusi ja julgustaks EASi positiivselt lahendama küla arendamiseks eraldatavat investeeringut. Kõik, mis on kasulik Dirhami külale, on kasulik ka Lääne-Nigula vallale.”

Lääne-Nigula vallavolikogu esimehe Neeme Suure sõnul sai volikogu eile õhtul kirja ka Dirhamis suvekodu omavalt inimeselt, kes on Dirhamisse plaanitavate projektide vastu. Ka selle kirjaga said volikogu liikmed tutvuda.

Tänasel voilikogu istungil tegid Dirhami arenduse kohta ettekande nii Noarootsi osavallavanem Aivo Hirmo kui ka teemat arutanud Lääne-Nigula volikogu majandus- ja planeerimiskomisjon, kes toetasid külastuskeskuse rajamist Dirhamisse.

Oma projekti tutvustas ja volikogu küsimustele vastas arendaja, Mellson Grupi juht Mart Vahtel.

Neeme Suure sõnul uurisid vallavolinikud enne hääletamist, kuidas arendusprojekt piirkonda mõjutab, milline on planeeritav liikluskoormus ning kuidas mõjutab rajatav keskus sadama kasutamist ja muud majandustegevust.

„Lõpuks oldi ikka üksmeelselt seisukohal, et Dirhami sadama arengutele tuleb toetust avaldada ja eelnõuna esitatud toetusteksti projekt sai heaksiidu,” rääkis Suur. Tema sõnul kallutas kaalukeele toetuse avaldamise kasuks rajatava keskuse loodetav positiivne mõju piirkonna majanduse elavdamisele ning kohalikele inimestele võimaluse pakkumine nii teenuste osutamiseks kui ka töökohtadeks. „See on nii mahukas ja mõjukas projekt, et mõjutab kogu piirkonna majandustegevust,” ütles ta.

Suure sõnul rõhutati volikogu istungil sedagi, et kõiki lubatud loomade pidamise ja akvaariumi hoidmise nõudeid on vaja täita. „Oluline on ka suhtlus kohalikega ja loodetavavasti kõik mõistavad ühel moel sellise arenduse olulisust,” lisas ta.

Suur ütles, et neljapäeva õhtul vastu võetud toetuskiri saadetakse teele esimesel võimalusel.

***

Lääne-Nigula vallavolikogu poolt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile saadetud pöördumine:

„Mellson Grupp OÜ poolt on esitatud taotlus EASi toetuse saamiseks Dirhamisse rajatava Meritähe külastuskeskuse rajamiseks.

Lääne-Nigula vald toetab Mellson Grupp OÜ poolt arendatava Meritähe külastuskeskuse projekti ja näeb selle valmimisel mitmekülgset kasu kogu Läänemaa, Lääne-Nigula valla ja Noarootsi piirkonna arengule.

Dirhami sadama eestvedajad on end tõestanud kui tegudeinimesed. Viimase kümne aasta jooksul on Dirhami sadama arengusse investeeritud ligi 3 milj eurot. Nende töö tulemusena on Dirhami sadamast saanud hinnatud ja väärikas jahisadam, mis on võõrustab suvel tuhandeid inimesi. 2016. aastal kroonis nende tegevust tiitel „Lääne-Eesti Turismitegu“. Dirhami sadam on väljapüügilt Eestis esimesel kohal kogu väljapüügiga 15 642 t, mis on 33% kogu Eesti vastava sektori püügist. Aastas külastab Dirhami sadamat 800–1000 huvijahti ja kaatrit. Dirhami sadam on külastatavuselt kolmas sadam Eestis.

Mellson Grupp on Meritähe külastuskeskuse arendamise kavandamisel olnud omavalitsusega koostööaldis ja orienteeritud kõigi jaoks parima lahenduse loomisele. Kohalik kogukond on väljendanud toetust külastuskeskuse rajamisele ja sadamakompleksi arenguplaanidele. Nii plaanitav mereteemaline külastuskeskus, olemasolev jahisadam ja restoran kui ka tulevikuplaanidesse kuuluv hotell moodustavad terviku, mis annab tõuke kogu piirkonna turismi ja ettevõtluse arengule.

Kompleksi elluviimisel lisanduvad 70 uut töökohta, kuni 100 000 potentsiaalset iga-aastast kohalikku ja välismaist turisti ning kokku ligi 15 milj eur investeering on Läänemaa ja Lääne-Nigula valla jaoks oluline arengupotentsiaal.

Mõistame loomakaitseorganisatsioonide muret ja loodame, et leitakse kõiki osapooli rahuldav lahendus. Samas on häiriv ühepoolne negatiivne meediakajastus, kus tagaplaanile jääb laiem regionaalne ja sotsiaalmajanduslik aspekt.

Eesti riik teeb jõupingutusi, et luua töökohti Tallinnast väljapoole. EAS-i toetuse ja arendajate omainvesteeringu toel rajatav Meritähe külastuskeskus on oluline regionaalpoliitiline tugi ääremaa arenguks. Dirhami sadamaalast on kujunemas Loode-Eesti külastus- ja tõmbekeskus, mis loob eeldused kogu piirkonna arenguks tervikuna.

Loodame, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusel on otsusekindlust, et teha lähiajal positiivne otsus kavandatava Meritähe külastuskeskuse osas.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Õige!
5 aastat tagasi

Avame veekeskusi ja kaotame koole!!!

mik
5 aastat tagasi

Nii tore!! Lastel kindlasti huvitav ja hariv.

Kokkuvõteks.
5 aastat tagasi

Ühepäeva puhkajate ila on ära tüüdanud. Aeg oleks kuulata enamuse arvamust ja kiiremini see keskus valmis ehitada.

Kohalik
5 aastat tagasi

Niipalju jampsi ühe või kahe kodaniku poolse vastuseisu pärast ja kui palju asjatult kulutatud aega on raisku läinud. Loodan ,et valdade liitmine on valdade hääle ka kaalukamaks muutnud ja Dirhami kant Läänemaal saab uue hingamise…

Lõunaeestlane
5 aastat tagasi

Jälle on oluline vaid majandus ja töökohad. Ikka ainult kasum ja rahaahnus. Kauaks teid inimesi siia maamunale sedasi mõeldes ja käitudes jagub? Oleks viimane aeg silmad lahti teha ja kuulata “puukallistajaid”. Nende jutus peitub paljugi…

2jaanus
5 aastat tagasi

Ei saa seista progressi teel. Inimesed vajavad tööd kodukandis, siis nad ei lahku maalt.

Triibik
5 aastat tagasi

Tore,et mòistus on koju jòudnud ja selline huvitav , Baltimaades ainulaadne veekeskus tuleb. Loodetavasti. Làhen oma lastelastega kindlasti seda kùlastama ! Puu ja kalakallisajad vòiks nùùd vahelduseks end protestiks Keskerakonna ukse kùlge aheldada, et Emajògi ja Peipsi solgiauguks ei muutuks. Vòi làhima toidupoe ette, sest iga kalakarp on ju ka ùhishaud. 🐠

Jaanus
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

inimesele ka ei meeldi vangistuses olla, veel vähem meeldib see loomadele. Selleks ei pea mingi äärmuslik “kallistaja” olema, et olla vabaduse poolt. Nüüdsel ajal on väga palju harivaid ja kvaliteetse pildiga saateid elusloodusest, mida võib oma lastelastele näidata. Kuskil vangistuses stressis looma-kala-lindu vaadata pole eriti äge ju. Võiks veidi nende asjade üle mõelda peaga.

Hellat
5 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Loomade käest oled ka küsinud?

Viimaks ometi
5 aastat tagasi

midagi positiivset selles loos. Üks mahajäetud
kolkaküla saab uue hingamise. Kas tõestiJõudu ja edu
arendajaile. Kindlasti läheme esimesel võimalusel vaatama, ootame huviga valmimist.

seni kuni
5 aastat tagasi

eesti teed pole korras, ei peaks sellist arendust rahastama maksumaksja. EAS kasutab maksumaksja raha!!!

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  seni kuni

Kui EAS seda peaks rahastama, siis toob see rohkem elu ühte maanurka. Mina olen ka maksumaksja ja ei ole kade, kui Dirhamisse tuleb rohkem elu ja ehk tänu sellele ka hiljem parem tee sinna.

Nõndamoodi
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Korralik tee Dirhamisse tuleks valmis ehitada koos uusarendusega, vastasel juhul ilmselt jääbki see tegemata. Tänasest Äripäevast oli lugeda, et Tallinna linn nõuab arendajatelt ka teede ehitamist ja see on igati mõistlik.

kestvad
5 aastat tagasi

kiiduavaldused