Juhtkiri: ühe asemel viis riigimaja

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Valitsuse plaani koondada riigiametnikud igas maakonnas ühte riigimajja võib ühest küljest pidada mõistlikuks. Haapsalu riigiasutused paiknevad praegu kokku kaheksas majas, osa hooneid on väga kehvas seisus ja neisse tuleks investeerida sadu tuhandeid eurosid. Ühe riigimaja ülalpidamine oleks kahtlemata odavam kui hallata kaheksat hoonet ka siis, kui need remonti ei vajaks.

Haapsalus on riigimajale kohta otsitud kaua. Juttu on olnud vanast teenindusmajast, põhikooli hoonest, mis jääb pärast uue koolimaja ehitamist tühjaks, päris uue maja ehitamisest. Ettevõtja Koit Uus on pakkunud riigimajaks kunagist SEB Panga hoonet. Ükski variant ei ole ühel või teisel põhjusel sobinud. Rahandusministeerium tõmbas vee peale Uusi ettepanekule SEBi hoone riigimajaks rentida, sest see minevat lõppkokkuvõttes liiga kalliks. Päris uue maja ehitamiseks jälle ei leiduvat linnas õiget paika.

Nüüd on rahandusministeerium välja tulnud plaaniga koondada riigiametid ühe asemel kahte hoonesse – üks Lahe, teine Jaani tänaval. Keskkonnaameti ja veterinaarkeskuse juhte see ei vaimusta, sest Lahe tänavale ei mahu nii palju ametnikke, kui sinna kolima peaks. Teiseks ei ole arvestatud, et veterinaarkeskuse ametnikud vajavad eritingimusi.
Kolmandaks, kui rahandusministeeriumi kava peaks praegusel kujul tõesti realiseeruma, tekiks Haapsallu ühe riigimaja asemel ikkagi isegi mitte kaks, vaid lausa viis riigimaja, sest sotsiaalkindlustusamet, maksu- ja tolliamet ja keskkonnainspektsioon on plaanis jätta sinna, kus nad on praegugi. Tõsi, selline viie riigimaja plaan on küll odavam kui praeguse kaheksaga jätkamine. Üks maksaks ligi miljon eurot, teine 2,5 miljonit eurot. Pikas perspektiivis on see aga kallis ja eesmärk koondada ametnikud ühte majja jääb täitmata, nii et mõistlikuks seda kokkuvõttes pidada ei saa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kohuke
6 aastat tagasi

Juba mitu aastat tagasi pakuti otsustajatele välja ehitada kõikidele ametitele riigimaja keset linna sinna auku kus nüüd mõtetu Rimi on – ei olnud tarvis.