0

Randma karikavõistlused toovad Haapsallu üle saja noore laskuri

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Ilmar Randma karikavõistlused toovad kokku Baltimaade parimad noorlaskurid. Foto Arvo Tarmula

Täna algasid Haapsalu spordihoones 29. Ilmar Randma karikavõistlused, millest võtavad osa laskurid Eestist, Lätist, Leedust ja Valgevenest. „133 võõrast, neist 121 on laskurid. Pluss meie omad. Rohkem ei mahuks ka,” ütles võistluste korraldaja Mati Seppi.

Ühel laskuril võtab võistlus aega poolteist tundi. Seepärast algas laskmine spordihoone saalis ja tiirus juba kolmapäeval, kui võistlema asus osa kohalikke laskureid. „Kui varem oli võistlus kolm päeva, siis nüüd on neli. Aga see on ka maksimum,” ütles Seppi.

Homme jõuavad Haapsallu Valgevene, Leedu ja Läti laskurid. „See on täitsa huvitav – Minskist tuleb suur buss ja nad võtavad tee pealt Leedu laskurid peale,” ütles Mati Seppi. Läti ja Leedu on juba vanad osalejad, Valgevene aga pole varem käinud. Lisaks on võistlejaid Eestist Hiiumaalt, Ülenurmelt, Männikult, Põlvast. See tähendab, et ainuüksi öömajalisi on Haapsallu vaja mahutada 130–140. „See pole sugugi lihtne. Spordihoone hostelisse mahub ainult 80–90 inimest,“ ütles Seppi.

Enamik võistlejaid on noored ja noortevõistlusena see 1990. aastal algaski, kuid 1999 lisati ka täiskasvanute õhkrelvaosa. Noorte osas on tase tugev, sest eriti Läti laskurid on väga head. „Lätis on püstolilaskmine praegu väga heal järjel. Juuniorid on võitnud nii EMi kui ka MMi medaleid. Kui ise ei jõua tippvõistlustel käia, siis toome tipud siia,” ütles Mati Seppi.

Ilmar Randma karikavõistlused peetakse juba 29. korda. „Need ei ole Ilmar Randma mälestusvõistlused. Ilmar pani ise karikad välja ja esimesed 11 aastat oli ise võistlustega seotud,” meenutas Seppi Haapsalu laskurite omaaegset treenerit.

Võistlus sai alguse üsna ebatavaliselt. 1980. aastate lõpus halvenes Ilmar Randma isa tervis niivõrd, et poeg pidi mõned kuud enne tööstaaži täissaamist end töölt lahti võtma ja isa hooldama hakkama. Spordikooli toonane juht leidis, et õige on Ilmar Randmat fiktiivselt tööl hoida. Neil kuudel teenitud raha aga Randma vastu võtma ei nõustunud, sest tundis, et ei ole seda ära teeninud. Samal ajal otsis sõjaväest tulnud noor laskur Mati Seppi võimalust, kuidas Haapsalus korralikku võistlust käima panna. Selle raha eesti tellitigi Tallinnast uue võistluse jaoks neli karikat, mis rändauhinnana käivad käest kätte siiani.

 

Noorte võistlusalad

Püstol

30 lasku ringmärki,

30 lasku siluetti,

30+30 spordipüstolit ning

40 lasku õhupüstolist.

 

Püss

30 lasku lamades,

3 x 10 lasku ja

40 lasku õhupüssist.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz