0

Gripp on jõudnud ka Läänemaale

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Terviseameti andmeil on Läänemaal on aasta algusest selle nädala alguseni registreeritud 22 gripijuhtu – neist üks on laboratoorselt kinnitatud, ülejäänud diagnoositud sümptomite alusel.

Terviseameti Läänemaa esinduse vaneminspektori Lea Kiisi sõnul oli laboratoorselt kinnitatud gripi puhul tegemist B-gripiga, mis ongi kolmest praegu liikvel olevast gripiviirusest kõige levinum. Lisaks B-gripile on liikvel kaks A-gripi viirust.

Läänemaa gripihaigestunutest kaheksa olid üle 60aastased ja neli alla 14aastased lapsed.

Kui mujal Eestis hakkas gripp pead tõstma juba aasta alguses, siis Läänemaal hakkas Kiisi sõnul grippi haigestumine kasvama veebruari keskel. „Eks ta algabki suurtest linnadest, kus rohkem rahvast koos,” rääkis Kiis.

Üle Eesti on gripi tõttu vajanud haiglaravi  623 patsienti, kellest 66 protsenti olid tööealised või vanemad inimesed. Intensiivravi on terviseameti andmeil vajanud 74 inimest vanuses 45 – 92 eluaastat, neist 70 kuulusid  riskirühmadesse.

Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 23 inimest vanuses 60 – 89 eluaastat. Kõik kuulusid   riskirühmadesse kas vanuse või kaasuvate krooniliste haiguste tõttu.

Lea Kiisi sõnul pole terviseametil teada, kas nende hulgas on läänlasi, sest raskekujuliste gripijuhtude üle peavad arvestust haiglad ja suurhaiglad eraldi maakondlikku arvestust ei pea.

Lea Kiisi sõnul külm ilm viirtuste levikut ei peata. „Viirustele külm meeldib ja külmal ajal võib haigestumine isegi suureneda, sest inimesed viibivad rohkem siseruumides, kus viirused levivad paremini,” rääkis ta. Kiis lisas, et haiguste seiukohast on hea, et praegu on vaheaeg – lapsed ei viibi ninapidi koos: „Ja äkki on mõni rohkem õues värske õhu käes ka.”

Gripist hoidumisel aitab nelja lihtsa reegli järgimine: pese tihti käsi, köhides ja aevastades kata suu, hoia haigetega vahet, haigena püsi kodus.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz