Keskerakond võib minna valimistele erakorralise pensionitõusu lubadusega

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Mihhail Korb (keskel) koos erakonnakaaslastega Haapsalus. Foto: Arvo Tarmula
Mihhail Korb (keskel) koos erakonnakaaslastega Haapsalus. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakonna üheks tähtsamaks valimislubaduseks võib eelseisvatel riigikogu valimistel saada erakorraline pensionitõus.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb ütles teisipäeval Haapsalus Lääne Elule, et partei valmistab praegu ette 2019. aasta riigikogu valimiste programmi, milles senisest rohkem pööratakse tähelepanu pensionäridele.  Korb märkis, et Keskerakond on viimasel ajal pööranud pensionäridele vähe tähelepanu.

Kuidas partei pensionäre kavatseb tähele panna? „Raha,” kostis Korb.

Korb märkis, et Keskerakond lubab teoks teha erakorralise pensionitõusu. Selle suurus oleks Korbi sõnul umbes 100 eurot ja see saaks teoks 2019. või 2020. aastal.

Enamikule pensioniäridest tähendaks igakuine 100 euro lisamine ligi 25protsendilist pensionitõusu. Viimastel aastatel on vanaduspension kasvanud 5-6 protsenti aastas.

Korb kinnitas, et erakorralise pensionitõusu lubadus on praegu partei poolt veel ametlikult kinnitamata. Korb lisas, et tõenäoliselt tabab pensionitõusu ettepanekut teiste erakondade äge kriitika. Korb märkis kiire pensionitõusu kaitseks, et nii nagu tulumaksu vaba miinimumi tõusu puhul läheb inimestel kätte jäänud lisaraha enamasti tarbimisse, siis juhtub sama ka suurema pensioniga. Suurem tarbimine turgutab majanduskavu ja riigikassat.

Korb ütles, et Keskerakond pole loobunud ka astmelise tulumaksu ideest. Korbi sõnul on Keskerakonna valitsus juba muutnud maksusüsteemi astmeliseks, astmete sisseseadmist on kavas jätkata. Korb oli Haapsalus Keskerakonna valimiskampaania esimsele avalikul kihutuskoosolekul, kus osalejad said teha ettepanekuid erakonna valimisprogrammi.

Rahandusministeeriumi andmeil on keskmine vanaduspension praegu 416 eurot. Aprillis peaks see kasvama 6,3 protsenti 442 euroni. Eestis on pisut üle 300 000 vanaduspensionäri, mistõttu 100 eurone erakorraline pensionitõus tähendab vähemalt 360 miljonit eurost kulu aastas. Selle aasta riigieelarves kulub pensionitele ja sotsiaaltoetustele üle 3 miljardi euro.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
bluffistatistika
6 aastat tagasi

maksuamet teab täpselt, sendi pealt palju keegi penskar tegelikult raha saab, võiks ju avaldada skaala, pensi suurus ja % penskaritest , aga blufitakse . keskmist ei saa üle pooled ja arvutus on juudipidine.
au edgarile, kes kunagi 200 krooni juurde pani, muidu oleks suuremal osal penskaritest olnud hambad varnas ammu.
igati teretulnud ettepanek, raha saaks nagu ratsahobuse s.tta pensionide tõusuks, kui need puukpangad maksustada