Soomlased tähistavad ka Haapsalus Soome juubelit

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalus elavad soomlased ja ingerisoomlased tähistavad reedel ja laupäeval Soome 100. sünnipäeva jumalateenistuse ja kohtumistega, laupäeval tuleb külla ka Soome suursaadik.

Reedel kohtub Haapsalu lasteraamatukogus lastega kirjanik Ville Hytönen. Mitme kirjanduspreemiaga pärjatud Hytönenilt kaheksast lasteraamatust on eesti keelde tõlgitud kuus.

Kohtumisel Haapsalu lastega räägib nüüd Eestis elav ja ka Haapsalus kirjanikukorterit omav Hytönen oma lapsepõlvest, kirjanikuks kujunemisest ja lastekorjandusest.

Reede õhtul kl 18 on aga Soome 100. Sünnipäeva puhul Haapsalu toomkirikus pidulik jumalateenistus, kus astub üles  Lydigi meeskoor Pärnus. Haapsalu ingerisoomlaste seltsi eestvedaja Hilma Tervoneni sõnul on meeskooril ettevalmistatud Soome-teemaline kava, millega käidi suvel ka Soomes esinemas.

Laupäeval saabub aga Haapsallu Soome suursaadik Kirsti Narinen koos abikaasaga, kes avab keskpäeval Iloni Imedemaal Soome kultuuri ja ajalugu tutvustava seminari.

Kirjanik Ville Hytöneni kõrval räägivad seminaril Tartu ülikooli soome keele ja kultuuri lektor Juha-Matti Aronen ja ajaloolane Heikki Rausmaa. Neist Aronen teeb ülevaate soome rahvakalendri pühadest eelmistel sajanditel ja tänapäeval, Rausmaa teema on aga intrigeerivam – eesti-soome hõimude armastusest ja peretülidest.

Soome vabariigi sünnipäev on 6. detsembril, mil 1917. aastal kiitis Soome parlament heaks paar päeva varem koostatud iseseisvusmanifesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments