Osavallakogusid valitakse huupi

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Valimisliidu Kodune ja Kultuurne Nõva liikmed Kaidi Silver-Schöbe, Virve Tauts ja Margus Ollema. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-Nigula elanikud valivad seekord ka liikmed oma osavallakogudesse, kuigi veel ei ole kokku lepitud esinduskogude suurus ja valija ei pruugi teada, kes millise osavallakogu kandidaat on.

Kui viis Põhja-Läänemaa valda otsustas ühineda, lepiti kokku, et vallad saavad võtta osavallastaatuse. Nõva, Kullamaa, Noarootsi ja Martna seda võimalust ka kasutasid.
Vastavalt ühinemislepingule saab osavalla elanike esinduskoguks osavallakogu. Lääne-Nigula valla valimiskomisjoni liige Kristi Sadulsepp selgitas, et osavallakogu liikmed selguvad Lääne-Nigula volikogu kandidaatide seast käimasolevatel omavalitsuse volikogu valimistel.

„Meie ühinemislepingule lisatud osavalla põhimääruse näidisprojektis on kirjas, et kõik need, kes elavad osavalla territooriumil ja pääsevad Lääne-Nigula vallavolikokku, on automaatselt ka oma osavallakogu liikmed,“ ütles Sadulsepp.

Sadulsepa sõnul saab osavallakogu suuruseks 7-11 liiget. Osavallakogu moodustub neist, kes pääsevad suurde volikokku, kui kohti jääb üle, siis täidetakse need suurest volikogust välja jäänid kandidaatidega vastavalt saadud häälte arvule.

Järelikult peaks Nõva, Noarootsi, Martna või Kullamaa valija, kes tahab mõjutada oma osavallakogu koosseisu, andma hääle oma osavalla elanikule. Ainult et ametlikes valimisnimekirjades ei ole kandidaatide elukohti välja toodud.

„Ühegi kandidaadi nime taga kirjas ei ole, mis osavallast ta on. Kui on soov mõjutada osavallakogu, eks peab valima tuttavat, kellest on teada, et ta on oma kandi inimene,“ ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus, kes on üks Lääne-Nigula osavaldade põhimõtete väljatöötajaid.

Kristi Sadulsepp ütles, et ametlikult ei ole kandidaatide elukohti avaldatud, kuigi andmed on valimiskomisjonil olemas. Elukohaandmeid ei ole ka valimised.ee ametlikul leheküljel kandidaatide ülejäänud andmete juures.

Lääne maakonna valimisjuht Kristel Jupits sõnas, et tema teada ei ole keegi seda veel probleemiks pidanud. „Valime ikkagi Lääne-Nigula volikogu,“ ütles ta. „Kandidaatide elukohaandmete avaldamine ei ole keelatud, aga ükski valimiskomisjon ei pea hakkama kandidaatide nimede taha elukohti märkima.“

„Meie nimekiri on paika pandud nii, et on iga piirkonna inimesi ja me ei varja neid, aga üldiselt on see kahe otsaga asi. Kui mõnel väiksemal nimekirjal ei ole igast osavallast kandidaate, võib ta selle tõttu ebaõiglaselt hääli kaotada,“ ütles Mikk Lõhmus.

Sotsiaaldemokraatide esinumber Neeme Suur ütles, et osavallakogu on mõjukas organ: „Osavallakogul ei ole küll otsustamisõigust, aga on väga tähtsates küsimustes sõnaõigus.

Kõigi suuremate otsuste kohta, alates osavallavanema ametissemääramisest kuni eelarve, arengukavade ja planeeringute kehtestamise ja allasutuste loomiseni peab küsima osavallakogu seisukohta. Teoorias võib suur volikogu muidugi teisiti otsustada, kui osavallakogu soovib, aga praktikas on see keeruline. Kuidas volikogu saab pärast normaalselt töötada, kui nad on läinud kohalike inimestega vastuollu,“ ütles Suur.

Osavallakogude täpse suuruse paneb paika uus Lääne-Nigula volikogu. „Praegu on Nõva ja Martna volikogud nagunii seitsmeliikmelised. Vaevalt nad väga suuremat soovivad,“ ütles Mikk Lõhmus.

Lääne Elu andmetel kandideerib Noarootsi ja Martna osavallakokku 14, Kullamaale 13 ja Nõvale 12 inimest. Nõva on valimisõiguslike elanike poolest ühinejatest kõige väiksem ja ainult kohalike seas tuntud kandidaatidel on sealt Lääne-Nigula volikokku kõige raskem pääseda. Ometi pani Nõva rahvas ainsana välja ainult oma piirkonna inimestest koosneva nimekirja.

Valimisliidu Kodune ja Kultuurne Nõva esinumber Kaidi Silver-Schöbe ütles, et nemad osalevad Lääne-Nigula volikogu valimistel põhiliselt just eesmärgiga saada Nõva osavallakokku.

„Ühel kohtumisel, kus Neeme Suur ja Mikk Lõhmus käisid tutvustamas, mis on osavald ja mis kogukonnakogu, sain ma aru nii, et osavalla asjades kaasa rääkimiseks peab kandideerima suurde volikokku. Ühe ja teise nimekirjaga suhtlesin, aga aeg läks, konkreetseid vastuseid ei tulnud ja lõpuks ütlesime Virve Tautsiga ei, teeme oma valimisliidu,“ rääkis ta.

Silver-Schöbe sõnul on nende põhimõtted siiski sellised, et neil jätkuks tegemist ka suures volikogus.

Loe täispikka lugu tänasest Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo poe juurest
6 aastat tagasi

Uueks vallajuhiks kelder. Asjad korras ja poed 24 h avatud. Muid juhte polegi vaja.