Elari Saar: vallavanema tööga saaksin hakkama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Elari Saar. Foto Arvo Tarmula

Keskerakonna esinumber Elari Saar oli esimene, kes nimetati juba suve hakul Lääne-Nigula vallavanema kandidaadiks.

Kehtnas maamõõtjaks õppinud ning PRIA Harju-, Hiiu- ja Läänemaa bürood juhtiv Saar on Taeblast pärit ja seal gümnaasiumi lõpetanud. Taeblasse on ta ka praegu sisse kirjutatud, kuigi elab perega Haapsalus.

Varem on Elari Saar Keskerakonna nimekirjas kandideerinud nii Taebla kui ka Haapsalu volikokku, kuid pole valituks osutunud. Enda sõnul oli ta eelmistel kordadel ka passiivne kandidaat, kes valimistesse ise eriti ei panustanud. Nüüd on teistmoodi.

Omavalitsuse juhtimist on Elari Saar aga pikka aega kõrvalt näinud, sest tema isa Kalle Saar oli Taebla viimane külanõukogu esimees ja esimene vallavanem, kes on sellele lisaks juhtinud ka Taebla volikogu ning pidanud ja peab praegugi Nõva vallavanema ametit.

Kuidas sai teist Keskerakonna vallavanemakandidaat Lääne-Nigulas?

Jaanus Karilaid küsis, et Elari, mis plaanid sul on, ja pakkus. Rääkisin kodustega ja isa ütles, et ta toetab. Vanust on ka juba üle 40 ning oldud üheksa ja pool aastat PRIAs.

Õpin tehnikaülikoolis halduskorraldust, Mikk Lõhmus andis mulle loenguid. Lõpetamisest on puudu ainult lõputöö, mille tahaksin jaanuaris kaitsta. Lõputöö teema on seotud mu praeguse töö, PRIAga.

Mis seos on teil Keskerakonnaga?

2001, mil isa oli piirkonna esimees, kutsus ta mind liituma. Olin isegi aasta piirkonna esimees. 2012 astusin aga erakonnast välja. Tutvusringkond ja ka avalik arvamus kujundasid selle otsuse. Tol hetkel ei sümpatiseerinud mulle erakonna esimees oma käitumisega – see ei läinud minu mõttemaailmaga kokku.

Nüüd, kui esimees on Jüri Ratas, on asi teine. Ratas on mulle koolis loenguid andnud, olen temaga ka ise kokku puutunud ja näen, et ta on erakonna eesotsas väga tugev ja palju tööd teinud. See on üks põhjus, miks nõustusin Keskerakonna vallavanemakandidaat olema.

Kas te erakonnaga taasliituda ei kavatse?

Pole pakkumust tehtud ja pole seda veel mõelnud ka.

Kuidas teie valimisnimekiri kokku sai?

Raskelt. Aktiivseid Keskerakonna liikmeid pole meie piirkonnas palju. Paljud, kellelt küsisin, võtsid mõtlemisaega ja andsid siis vastuse, et nad põhimõtteliselt ei tule Keskerakonna nimekirja.

Mis vahet seal on – volikokku ei valita ju mitte erakonda, vaid ikka inimest, kes hakkab volikogu tööd tegema ja valla elus kaasa rääkima. Mulle tundub, et inimestel on pika aja jooksul kujundatud arvamus Keskerakonnast ja see mängib siiani rolli.

Alguses oli meil 10–11 inimest, aga jäi kuus. Üritame oma pundiga anda endast parima ja valla elus kaasa rääkida. Meil on oma mõtted ja ideed. Oleme käinud debattidel ja rääkinud seal.

Minul on see esimene kord debattidel osaleda. Debatid on olnud üldharivad, seal õpib palju ja saad aru, et kõigil volikokku pürgivatel valimisliitudel ja erakondadel on üks siht: vallaelu paremaks teha. Erinevusi on nüanssides.

Debattidel lähevad mõtted täpsemaks ja mida aeg edasi, seda enam sisulisi asju seal kuuleb. Osa mõtteid võetakse ka teistelt üle.

Teie programmis on eraldi punktina teehooldus. Kas sellega on probleeme?

Mõte see punkt lisada tuli Martna kandist, kus põhiteelt õueni talvel teed lahti ei lükata. Inimene nägi, et see on murekoht. Eks peab uurima, kas see on ka mujal probleem või ainult seal kandis.

Teie programmis seisab ühe punktina joogivee probleemidele lahenduste leidmine Salajõe külas?

Salajõe on sulgudes. Tahakski uurida, kas ka mujal on joogiveega probleemi. Puhas vesi on tähtis. See haakub ka noorte perede toomisega valda – kui inimesed tahavad hakata ehitama, peab vesi puhas olema ja kanalisatsioon toimima.

Lubate endise hotelli teha eakate koduks?

Nigula külas endises kolhoosi ühiselamus võiks olla selline eakate kodu, kus vanemad inimesed kokku saavad ja kus oleks ka ööbimiskohad. See poleks selline vanadekodu-hooldekodu, vaid pigem päevakeskus. Nigula küla inimestel oleks võimalus seal kokku saada ja külaelu arendada.

Lubate paigaldada infotahvleid ja viitu?

See on tulnud Noarootsi poole pealt, et pole kohti, kuhu näiteks teateid ja reklaame üles panna. Info liikumine oleks siis kiirem. Peaks üle vaatama, kus neid tahvleid vähem on, ja sinna siis panema.

Lubate säilitada posti- ja pangateenuse praegusel tasemel.

Postifirmat ei saa me väga palju mõjutada, aga võib-olla saame natuke kogukonna arvamust peale suruda.

Räägite programmis valla laulu- ja tantsupeost. Kas teie juhtimisel hakkaks vald eraldi laulu- ja tantsupidu korraldama?

See teema tuli meil programmi seoses Kuliste aasaga, kus kunagi tantsu- ja laulurahvas koos käis. Ka Lääne-Nigula debattidel on Kuliste aasast juttu ja see on koht, kus koos saaks käia.

Vallas peaks olema tööl üks kultuuritöötaja, kes haldab liituvate valdade kultuuriasju. Igal kogukonnal ja liituval vallal on välja kujunenud konkreetsed üritused. Need peaks olema kõigile nähtaval, mitut suurt üritust ühel päeval koos ei oleks.

Te ei saa juba nimekirja pikkuse tõttu (kuus kandidaati) valimisi võita. Mitut kohta volikogus loodate?

Üht-kaht kohta. Kui väga optimistlik olla, siis kolm.

Kes võidab Lääne-Nigulas valimised?

Ühendatud Kogukondadel ja sotsidel on pikad nimekirjad. Ma arvan, et nende kahe vahel läheb rebimiseks. Nad oskasid nimekirjade koostamisega varem pihta hakata ja hääli toova koorekihi endale ära võtta.

Valimisliit versus erakond?

Valimisliidud on ühekordsed projektid. Praegu on valimisliit, järgmistel valimistel vaadatakse, kuidas seis on, ja võib-olla kandideerivad jälle erakondade nimekirjad. Kui tahad riigikogust katuseraha või midagi muud, pead ikka erakondadega koostööd tegema. Erakonna nime all kandideerimine on natuke kindlam.

Kas kavatsetegi poliitikasse jääda?

Vaatame, mis elu toob. Praegu on tahtmine teha. PRIA töö meeldib mulleväga, aga kui tuleb võimalus edasi minna, prooviksin edasi minna.

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
See mees
5 aastat tagasi

Ei saa hakkama,kohe kindlasti ei saa. Mòne asjaga vòiks ikka kursis olla. Martnas on suur pòllumajandusùhistu, palju traktoreid,mis talvel tegelevad kòik lumetòrjega. Lùkatakse teed lahti kòigil kuni vàravani vòi kinnistu piirini,kui vàravat pole. Nende traktorid lùkkavad lund ka riigimaanteedel ja Lààne Nigula vallas osaliselt. Lùhidalt ,see on jama jutt.

finish
5 aastat tagasi

Ühinenud kogukonnad kiidab,et annab hea hariduse,kuid gümnaasium pandi kinni.Käärid vahel!Nüüd võib keskastme hariduse taastamist oodata nagu raudteedki,õieti raudteega on gümnaasiumist üle sõidetud.

Jaan
5 aastat tagasi
Reply to  finish

Gümnaasiumi kinni panemise poolt hääletasid in corpore ka sotsid, Neeme Suur (kes sellel ajal oli volikogus) teiste seas

pudrumägesid
5 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Ega nii rumal ei maksa olla, et valimiste eel poliitikute lubadusi uskuda! See on ju täielik roosamanna, mida lubatakse. Vaadake ikka meest/naist tema igapäevaste tegude järgi Teeb muidu oma tööd südamega, saab ka volikogus suu lahti ja oma tööga hakkama. Muud nippi polegi – unustage need erakondade programmid ja reklaamide lubadused.

Raul
5 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Rumal jutt sul. Gümnaasiumi kinni panemine otsustati juba 2014 sügisel. Loe lehti.