0

Lugejatega tuleb kohtuma Urmas Vadi

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Urmas Vadi. Foto: Haapsalu raamatukogu Facebooki lehekülg

Septembris jätkub kevadel alguse saanud kohtumisõhtute sari ja esimesena tuleb juba 27. septembril kell 17.30 Haapsalu raamatukokku lugejatega kohtuma Urmas Vadi.

Urmas Vadi saab nimetada nii ajakirjanikuks, kirjanikuks, stsenaristiks kui ka lavastajaks. Näitekirjandusse tuli Vadi lastenäidenditega. Alates 2001. aastast on teatrites lavastatud terve rida Vadi näidendeid nagu “Varasta veel võõraid karusid” (Ugala), “Lendav laev” (Vanemuine), “Kohtume trompetis!” (Valmieras Teatris, VAT Teater), “Elvis oli kapis!” (VAT Teater), pseudoajalooline põnevuslugu “Ballettmeister” (Endla) ja palju muud.

Aastal 2004 tegi Vadi VAT Teatris ka lavastajadebüüdi – “Kohtume trompetis”. 2010. aastal lavastas ta Tartu Uues Teatris enda kirjutatud näidendi “Peeter Volkonski viimane suudlus” ja 2011. aastal “Rein Pakk otsib naist”. Selle aasta kevadel tuli Tallinnas Vaba Lava teatrikeskuses välja lavastus “Furby tagasitulek”, mille autor ja lavastaja on Vadi.

Suvel 2010 juhtis Vadi Vikerraadios kirjandussaadet “Keda sina viimati lugesid?”, milles kirjanikud rääkisid teiste kirjanike tekstidest. 2012. aastal algas Vikerraadios uus saatesari “Kohustuslik kirjandus”. Varem on Vadi toimetanud  Vikerraadios mitmeid kultuurisaateid.

Tänavu andis Vadi välja oma uue romaani „Neverland“, mis nagu selle kaanetekst ütleb on romaan inimestevahelistest suhetest ja selle tegevus toimub lähiminevikus. „See oligi mu eesmärk, et raamatu tegevus kestaks ühe aasta vältel. Ja ma tegelikult kirjutasingi teda n-ö reaalajas. Kõik need Maidani või Krimmi sündmused, Charlie Hebdo, kõik need tulistamised olid mul taustaks,” rääkis Vadi kevadel „Kirjandusministeeriumi“ saates.

Romaani peamine tegevuspaik on Tartu, aga käiakse ka Elvas ja käiakse Külitsel. Kirjandusminister Mart Juure sõnul pakub “Neverland” Tartust kirjanduses tavaks saanust erineva pildi – see on juskui täiesti tavaline linn.

Oma loomingu eest on Vadi pälvinud mitmeid auhindu. 2011. aastal pälvis Vadi novelli “Kuidas me kõik reas niimoodi läheme” eest Friedebert Tuglase novelliauhinna, 2011. aastal sai ta näidendi “Peeter Volkonski viimane suudlus” eest Eesti Kultuurkapitali 2010. aasta kirjanduse aastapreemia draama ning 2017. aastal määrati talle Friedebert Tuglase novelliauhind novelli “Auhind” eest, see ilmus ajakirjas Vikerkaar.

Kevadel käisid raamatukogus lugejatega kohtumas  Birk Rohelend, Mathura, Doris Kareva ja Olavi Ruitlane. Kuna kevadised kohtumisõhtud läksid edukalt, siis otsustas raamatukogu ka sügisel jätkata kirjanike külla kutsumist.

Liina Valdre

Lääne maakonna keskraamatukogu peaspetsialist lugejakoolituse alal

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz