Haapsalu noored akordionistid võitsid kõik, mis võita andis

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Neli haapsallast akordionisti II koht (vasakult) ja kolm esimest (Julia Prokoptšuk)

Neli haapsallast akordionisti: Hardi Vinkelberg, Laas-Joonas Saul, martin Mardimäe ja Erko Puskar. Foto: Julia Prokoptšuk

Haapsalu muusikakooli akordionimängijad võitsid Loode-Eesti regionaalsel konkursil esikoha kolmes vanuseklassis, kus nad osalesid.

„Ongi nii, et Haapsalu on nagu akordionilinn, kuigi meie akordioniosakond on väike,” rõõmustas Haapsalu muusikakooli akordioniõpetaja Sirje Roogla, kellel on kümme õpilast.

Kuni 8aastaste seas tuli võitjaks Martin Mardimäe ja teiseks Hardi Vinkelberg. „Martin võitis ka eelmise aasta konkursi. Hardi õpib akordioni alles esimest aastat,” ütles Sirje Roogla.

Martin Mardimäe ütles, et on akordioni mänginud kaks aastat ja see oli tal kolmas võistlus. Martin harjutab kaks korda päevas ja oma tund aega korraga ning akordion lihtsalt meeldib talle väga. „See on minu lemmikpill.”

Suurest peast tahab ta saada akordionimängijaks, aga eeskuju tal ei ole. „Tahan mängida enda moodi,” ütles Martin Mardimäe.

Martini ema Julia Prokoptšuki sõnul hakkas poiss akordioni mängima 2015. aasta septembris ja juba detsembris esines ta lasteaia jõulupeol ning kevadel võitis üle-eestilise konkursi. „Tahan lapsevanemate poolt kiita Sirje Rooglat. Ta on nii tagasihoidlik, aga ilma temata ei oleks neid võite,” ütles Julia Prokoptšuk.

9–10aastaste seas sai esikoha 3. klassi poiss Laas-Joonas Saul. „Ta pidi ka eelmisel aastal võistlema, aga jäi siis haigeks,” ütles õpetaja. „Žürii liige Sirje Mõttus kiitis pärast kangesti Laas-Joonast, kes oli talle jätnud päris muusiku mulje, nagu Henri Zibo.”
Henri Zibo on telesaate „Klassikatähed” finalist, kes õppis samuti Sirje Roogla käe all.

13–14aastaste seas sai võidu Erko Puskar, kes on varem üle-eestilisel konkursil tulnud kolmandaks. Üldse osales konkursil 26 noort Loode-Eesti akordionisti.

Sirje Roogla on Haapsalu muusikakoolis akordioni õpetanud üle viiekümne aasta ehk peaaegu sama kaua, kui on kool tegutsenud. „Lapsevanemad küsisid pärast võistlust, kas olen õnnelik. Mulle ei ole see ausalt öeldes veel kohale jõudnud. Isegi meie kooli direktorile helistasin päev hiljem, et ta ei arvaks, et teeme aprillinalja,” ütles ta.

Sirje Roogla lootis, et konkursivõidud toovad Haapsalu muusikakooli õppima uusi akordionihuvilisi. „Akordion on minu meelest kõige ilusam pill,” ütles ta. „See on võimalusterohke – klassika, laulude saatja, popmuusika. Ja seda saab igal pool mängida, näiteks klaverit kaasa ei võta.”

Aga akordioni üksi interneti abiga professionaalsel tasemel mängima ei õpi, vaid vaja on õpetajat, märkis ta.

Žüriisse kuulusid Eesti üks juhtivaid akordionimängijaid Allan Jakobi ja Eesti akordioniliidu juhatuse liige Sirje Mõttus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Super!
7 aastat tagasi

Sirje Roogla on suurepärane õpetaja ja inimene. Palju õnne!

mats
7 aastat tagasi

Tublid poisid!
Varsti olete Rebasel ja VLÜ poistel kannul!
Jäkake kindlal käel edasi.

Epp
7 aastat tagasi

Nii äge!